Sejj ribizli… Most elkezdhetnék írni az erre a becenévre hallgató barátnémról is, de nem biztos, hogy jó néven venné, úgyhogy inkább visszakanyarodok a konyhába.
A szakirodalom gyógygyümölcsnek nevezi, amit az idős embereknek gyógyszer helyett kéne fogyasztaniuk. A sötét színanyaga tele van antioxidánssal, flavonoidokkal amik a rákellenes harcban az első sorban teljesítenek. Segít a Parkinson kór megelőzésében is. A leve rendkívül gazdag C- vitaminban, de emellett a B1, B2, E vitamin is képviselteti magát bogyónkban. Jelentős mennyiségű kálcium és vas is található benne, fogyasztása hozzárjárul a vörösvértestek számának emelésében. A magja és a leveléből készült főzet is jótékony hatású, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, az ízületi panaszokat is enyhíti. Friss levelét a bőrünkre dörzsölve pedig enyhíti a rovarcsípések okozta gyulladást.
A bokorról leszedni nem egy nagy élmény, kis koromban flegma fejjel szülői kényszer hatására néha sikerült pár szemet leszüretelni, de különösebb késztetést nem éreztem, hogy még meg is egyem. Egymagában fogyasztva sokan nem szeretik a pikánsan savanykás ízét, de néhány trükkel szuper desszertek varázsolhatók belőle.
Most is gyors megoldásokat kerestem amihez nem nagyon kell sütőt kapcsolni, de ebbe a pohárkrémbe kerülő ribizliszósz bármilyen tortára, sajttortára például vagy túrótortára mesés lehet.Feketeribizli kehely:
Hozzávalók 2 pohárhoz:
A szószhoz:
10 dkg ribizli
1 mokkáskanál balzsamecet
1 teáskanál méz v barnacukor
A krémhez:
1 kis doboz 25 dkg-os zsírszegény túró
1 dl natúr joghurt
1 evőkanál nyírfacukor
pár db mentalevél
A morzsához:
10 dkg zabpehely
3 evőkanál olvasztott vaj
5 dkg darált dió
1 evőkanál méz
A morzsával kezdtem. Ezt sütőben sütőpapíron is el lehet készíteni, és ha nagyobb mennyiségben készül akkor úgy érdemesebb aranybarnára ,ropogósra sütni. Én gyorsítani próbáltam rajta azzal, hogy a hozzávalókat összekevertem egy tálban és egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon kevergetve kb. 5 perc alatt szép barnára pirítottam majd hagytam kihűlni.
A túrókrémhez a túrót és a joghurtot krémesre kevertem a cukorral és a felaprított mentalevelekkel.
A ribizliszemeket megmostam egy mély tálba tettem a balzsamecettel és a mézzel együtt majd botmixerrel pürésítettem. Nyugodtan maradhat darabos.
Egy pohárba belekanalaztam a krémet, rászórtam a morzsát majd rákerült a ribizliszósz.
Mennyei, de tényleg, ha ilyennel indul a reggel. Piros ribizlivel, áfonyával és szederrel is bátran elkészíthető.
Feketeribizliturmix cukordinnyével
Valaki az apró magjai miatt nem szívleli a ribizlit, belemegye a foga közé stb. Ugyan már kérem szépen, fogkefe van, paszírozgatni én nem fogom, mert időigényes és kárba vész a benne lévő érték.
Az édességét az aszalt gyümölcs adta meg, de helyette méz vagy egyéb cukor is használható.
Hozzávalók egy naaagy pohárhoz:
1 marék ribizli
1 evőkanál kókuszreszelék
1 marék dinnyekocka
2 db datolya felaprítva vagy méz
hideg víz
Az összes hozzávalónak irány a turmixgép vagy mély edény a botmixeléshez. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje, aztán még nyugodtan lehet higítani kedvünk szerint.
A nagy blogolásban közben odaégett a rizsem. Szép volt Zsuzsi. Rusztikusss lett, hogy finoman fogalmazzak….
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: