Pálmafa Project

Fahéjas szilvasorbet

Szörbet. Fagyi tej nélkül. Jégkása tulajdonképpen.
Erről fantáziáltam hazafelé a légkondícionáltan 30 fokos vonatfülkében, a kinti hőmérséklet 39 fok volt kb. Az út eseménydúsra és 1 órával hosszabbra sikerült néhány hőgutát kapott utastársnak köszönhetően…De ez nem vette kedvem, a hétvége élményekben gazdag volt, feltöltöttem a napelemeit és a lelkem a jó társaságnak köszönhetően. És alig vártam, hogy otthon kirobbantsam a mélyhűtőből szörbetünket. Majdnem “elemi öszöntösre” sikerült, de jégcsákány híján egy nagy kanállal estem neki.
A tejmentessége nem teljesen igaz, mivel ez a recept mandulatejet tartalmaz, hiszen ahogy az előző szilvásoknál említettem, ez a nyerstáplálkozás szabályai szerint készült. Bármilyen növényi tej jó hozzá, zabtej, kókusztej, lehet őket boltban is venni, de otthon is könnyedén elkészíthetőek. Én most próbáltam először mandulattejet gyártani és egész jól sikerült, a recpet a bejegyzés alján megtalálható. Természetesen tehéntejből vagy sima vízből is el lehet készíteni ezt a hűsítő nyalánkságot.
A sorbet hozzávalói 3 pohárhoz:
30 dkg puha szilva
1 csésze mandulatej v kókusztej
1 mokkáskanál fahéj
2 evőkanál méz
1 késhegynyi só
A szilvákat héjastól felaprítottam és beleöntöttem a turmixgépbe. Hozzáöntöttem a mandulatejet, édesítettem mézzel, belekevertem a fahéjat, pici sót és összepürésítettem. Ezután mehet egy fagyálló edénybe majd a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órával vegyük ki, hogy fel tudjon olvadni és ne potyogjanak ki a fogaink evés közben. Egyébként jó ötlet lehet ehhez pálcás jégkrém formát használni!
Mandulatej elkészítése:
 
10 dkg mandula
4 dl víz
Ha olyan mandulát veszünk amin még rajta van a barna héja akkor forró vízet öntsünk rá és pár perc után szépen lejön róla. Én ezt a lépést kihagytam és vettem pucolt mandulát, amit mákdarálón ledaráltam és felöntöttem 4 dl hideg vízzel. Egy éjszakára hűtőbe, tettem másnap pedig egy sima műanyagszűrőn átszűrtem. A mandulatej hűtőben pár napig eláll. A szűrőben maradt mandulalisztet pedig szárítsuk ki szétterítve egy tálcán és utána bármilyen süteménybe felhasználható.
Édesítsük bátran mézzel, nyírfacukorral vagy nádcukorral!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!