Élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a fehérliszté. A kukoricaliszttel és kukoricakeményítővel készült ételek fogyasztása segít meggátolni a fogszuvasodást. Kevesebb vitamint és ásványianyagot tartalmaz a többi gabonánál, viszont E-vitamin tartalma kiemelkedő.
Maradt másnapra pár darab a polentából, tettem rá 1 szelet csirkemellsonkát egy szelet sajtot és sütőben pár perc alatt átforrosítottam míg a sajt ráolvadt. Bármilyen zöldsalátával pompás. Használjuk a fantáziánkat és ne hagyjunk semmit kárba veszni!!
Puliszka friss bazsalikomos paradicsomszósszal
Jujjj ez a paradicsomszósz annyira finom lett. Elkészíthető persze konzerv hámozottból is, de mikor szép lédús paradicsomokat kapni akkor inkább főzzünk frisset. Nem tart sokkal tovább, mint konzervből viszont az íze a közelébe sem ér annak. Nagyon jó bolognai alap egyébként és természetesen ezt az ételt is lehet húsosan főzni, de én tényleg gyors kajára vágytam és kb. negyed óra alatt kész is volt.
Hozzávalók 2 adaghoz:
Puliszka:
10 dkg kukoricaliszt
6 dl víz vagy tej
1 teáskanál szárított oregánó(elhagyható)
só
Paradicsomszósz:
4 db paradicsom
1 marék friss bazsalikom levél
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
Tálaláshoz: olívabogyó (elhagyható)
A paradicsomok egyik oldalára késsel metszünk egy keresztet és öntsünk rá forrásban lévő vizet, majd pár percig hagyjuk állni, míg a vágásnál a héja elkezd felpöndörödni. Ekkor vegyük ki a vízből és egy késsel húzzuk le a héjat. A húsát kockázzuk fel és tegyük rá egy kanál felforrosított olívaolajra a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és rotyogtassuk kb. 10 percig míg a paradicsom megpuhul. Ha nem elég lédús a paradicsom akkor pici vizet öntsünk alá.
Addig a forrásban lévő sós vízbe öntsük bele a kukoricalisztet és szórjuk bele az oregánót, majd folyamatos keverés mellett várjuk meg míg a puliszka besűrűsödik és elkezd elválni az edény falától.
A paradicsomot húzzuk le a tűzről és egy botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre pár perce, reszeljük bele a fokhagymát és adjuk hozzá a felaprított bazsalikomot, egyet forraljunk rajta és el is készült. Egy merőkanál puliszka a tányéra, kerüljön rá bőven a szószból majd néhány karika olívabogyóval koronázzuk meg. Egy kis reszelt parmezán sem árt neki, de sajt nélkül is kiadós és ízletes ebéd.
Puliszka paprikás tejföllel
Megmaradt némi polenta vagy puliszka előző napról? Semmi gond, pofozzuk fel kicsit és máris felfrissül egy új ízzel.
Hozzávalók 1 adaghoz:
1 adag puliszka (elkészítését lásd a fenti receptben)
1 dl tejföl
pár levél petrezselyem aprítva
5 dkg mangalica szalonna (más fajta is jó természetesen)
só, bors,
édes őrölt pirospaprika
A szalonnát felkockázzuk és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Mikor kiengedte a zsírját a puliszkát egy kis kanállal hozzászaggatjuk és pár perc alatt átforgatjuk, hogy kívül megpiruljanak a galuskák és szalonna pörcös legyen. Már tálalható is, locsoljunk rá tejfölt szórjuk meg pirospaprikával és petrezselyemmel. És egy nagy adag fejes saláta még mellé hmmm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: