Pálmafa Project

Polenta, Puliszka azaz Kukoricalisztesek

A kukoricalisztet valahogy sokan hanyagolják a konyhából, pedig klassz köretek és egytáléltelek készíthetőek belőle némi fantáziával.
A gluténérzékenyek biztosan gyakrabban használják, hiszen gluténmentes. Nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé viszont, ezért kisebb adagokban érdemes fogyasztani már csak azért is, mert hirtelen melegen nagy mennyiség eltűntetése utána úgy érezhetjük, mintha súly nehezednek a gyomrunkra. Ebédre fogyasszuk inkább, hiszen délután, este lemozogjuk úgyis ugyebár?:)
Élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a fehérliszté. A kukoricaliszttel és kukoricakeményítővel készült ételek fogyasztása segít meggátolni a fogszuvasodást. Kevesebb vitamint és ásványianyagot tartalmaz a többi gabonánál, viszont E-vitamin tartalma kiemelkedő.
Polenta és puliszka között sok különbség nincs. Tudomásom szerint talán csak annyi, hogy a polenta olasz honban népszerű és ez esetben a kukoricalisztet vízben vagy tejben megfőzik majd sütőben még meg is sütik így kívül ropogós lesz, míg a puliszkát már nem sütik hanem krémesen tálalják valamilyen szaftos feltéttel.
Érdemes mindkét verziónál sajtot vagy fűszereket hozzákeverni, mivel egymagában csak megsózva elég semleges íze van. Ugyanakkor ez az egyik legjobb tulajdonsága is szerintem, mivel bármilyen ízvilágot magába szippant, mediterránt, magyarosat, akár még édeset is, hiszen valahol úgy is készítik, mint az édes zabkását.
Lecsós polenta
 
A polentát általában lecsó nélkül, szaftosabb húsok mellé szoktam készíteni ha vendégek állnak a házhoz. Jól passzol kacsa és csirkecombhoz. Bátran készítse mindenki amivel szeretné, annak ellenére, hogy én ezúttal húsmentesen ettem. A recept ugyanis akkor született mikor találtam pár fonnyadt paradicsomot és paprikát a hűtőben viszont ahhoz kevés volt, hogy egy egész tányér lecsó szülessen belőle, így viszont tökéletesen laktató volt a fetasajt pedig adott hozzá némi mediterrán jelleget. Úgyhogy csapjunk a lecsóba ha már szezonja van, viszont annak a receptjét nem írnám most le, mindenki készítse a saját ízlése szerint. Én a polentához azért a tojás nélküli verziót javasolnám, legalábbis ha feta is kerül rá.

Hozzávalók a polentához:(egy kis tepsire való adag)
12 dkg kukoricaliszt (=12 csapott evőkanál)
3,5 dl víz
5 dkg fetasajt
olívaolajA kukoricalisztet forrásban lévő vízbe öntjük, sózzuk, borsozzuk és állandó keverés mellett addig főzzük, míg annyira sűrű lesz, hogy elválik az edény falától. Kb. 5 perc. Morzsoljuk bele a fetasajtot, majd simítsuk bele egy akkora a tepsiben, hogy fél centinél ne legyen magasabban a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni  és megszilárdulni. Majd egy pohár segítségével kör alakú formára szaggassuk ki és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el őket és pici olívalolajat csorgassunk rá majd előmelegített sütőben addig süssük, míg ropogós lesz a külseje.
Maradt másnapra pár darab a polentából, tettem rá 1 szelet csirkemellsonkát egy szelet sajtot és sütőben pár perc alatt átforrosítottam míg a sajt ráolvadt. Bármilyen zöldsalátával pompás. Használjuk a fantáziánkat és ne hagyjunk semmit kárba veszni!!


Puliszka friss bazsalikomos paradicsomszósszal

Jujjj ez a paradicsomszósz annyira finom lett. Elkészíthető persze konzerv hámozottból is, de mikor szép lédús paradicsomokat kapni akkor inkább főzzünk frisset. Nem tart sokkal tovább, mint konzervből viszont az íze a közelébe sem ér annak. Nagyon jó bolognai alap egyébként és természetesen ezt az ételt is lehet húsosan főzni, de én tényleg gyors kajára vágytam és kb. negyed óra alatt kész is volt.

Hozzávalók 2 adaghoz:

Puliszka:
10 dkg kukoricaliszt
6 dl víz vagy tej
1 teáskanál szárított oregánó(elhagyható)

Paradicsomszósz:
4 db paradicsom
1 marék friss bazsalikom levél
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj

Tálaláshoz: olívabogyó (elhagyható)

A paradicsomok egyik oldalára késsel metszünk egy keresztet és öntsünk rá forrásban lévő vizet, majd pár percig hagyjuk állni, míg a vágásnál a héja elkezd felpöndörödni. Ekkor vegyük ki a vízből és egy késsel húzzuk le  a héjat. A húsát kockázzuk fel és tegyük rá egy kanál felforrosított olívaolajra a serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk és rotyogtassuk kb. 10 percig míg a paradicsom megpuhul. Ha nem elég lédús a paradicsom akkor pici vizet öntsünk alá.
Addig a forrásban lévő sós vízbe öntsük bele a kukoricalisztet és szórjuk bele az oregánót, majd folyamatos keverés mellett várjuk meg míg a puliszka besűrűsödik és elkezd elválni az edény falától.
A paradicsomot húzzuk le a tűzről és egy botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre pár perce, reszeljük bele a fokhagymát és adjuk hozzá a felaprított bazsalikomot, egyet forraljunk rajta és el is készült. Egy merőkanál puliszka a tányéra, kerüljön rá bőven a szószból majd néhány karika olívabogyóval koronázzuk meg. Egy kis reszelt parmezán sem árt neki, de sajt nélkül is kiadós és ízletes ebéd.

Puliszka paprikás tejföllel

Megmaradt némi polenta vagy puliszka előző napról? Semmi gond, pofozzuk fel kicsit és máris felfrissül egy új ízzel.


Hozzávalók 1 adaghoz:

1 adag puliszka (elkészítését lásd a fenti receptben)
1 dl tejföl
pár levél petrezselyem aprítva
5 dkg mangalica szalonna (más fajta is jó természetesen)
só, bors,
édes őrölt pirospaprika

A szalonnát felkockázzuk és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Mikor kiengedte a zsírját a puliszkát egy kis kanállal hozzászaggatjuk és pár perc alatt átforgatjuk, hogy kívül megpiruljanak a galuskák és  szalonna pörcös legyen. Már tálalható is, locsoljunk rá tejfölt szórjuk meg pirospaprikával és petrezselyemmel. És egy nagy adag fejes saláta még mellé hmmm.


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!