Édességre vágytam. A nyersételekkel foglalkozó könyvem tele van gyönyörű desszertekkel, próbáltam egyszerűbbet választani. Alakítottam rajta azért, az eredeti diós volt, de azt mostanában sokat ettem. Gondoltam most adjunk az arcbőrömnek mogyoróval… Sajnos kipattog kissé az amúgy száraz bőröm tőle, de imádom a magokat és nem is gondolom úgy, hogy le kéne mondanom róluk. Tele vannak telített zsírsavakkal amikre szüksége van a szervezetnek, emellett sok B1 és E vitamin található az általam használt földimogyoróban. Természetesen sótlant vettem, sőt pörkölve sem volt. Bármilyen mag jó, nyugodtan készíthető dióval vagy mandulával.
A morzsasüti vagy más néven cobbler kinek hogy tetszik, lényege, hogy hagyományos módon készítve, alul gyümölcs lerak a tepsi aljára és arra kerül egy lisztes, vajas, cukros morzsa majd az egész összesüt. Ez olyan kanalazós sütemény, bármilyen gyümölcsből készíthető és nagyon finom.
Ebben a nyers receptben ismét az tetszett, hogy nem volt szükség a sütőre, sem lisztre, cukorra, sőt tojásra és vajra sem.
Némi előkészületet igényel az elkészítése, de csak annyit, hogy előző nap a magokat be kell áztatni majd megszárítani. Ez annyit takar, hogy a magokat öntsük le annyi vízzel amennyi ellepi és legalább 5 órán keresztül ázzon, majd szűrjük le és szárítsuk ki száraz helyen, napon, aszalógépben, vagy a sütő legalacsonyabb fokozatán, kinek melyik áll rendelkezésére. Megmondom őszintén én alig 1 órát áztattam a mogyorót és mikor elkezdett puhulni betoltam a sütőben és a legalacsonyabb fokozaton kb. fél óra alatt megszárítottam. Viszont így utólag nem értem, hogy erre mi szükség volt, mert utána aprítóban vagy darálógépben le kell darálni enyhén morzsalékosra, de annak az állaga áztatás nélkül is pont ugyanolyan lesz… Szóval legközelebb én ezt kihagynám…
Szép fényképet nem igazán sikerült róla csinálni, kicsit vakondtúrásra hajaz, de ízre nagyon finom. Én reggelire ettem némi natúr joghurttal megfejelve. Fagyi is passzol hozzá. Eltelített elég hosszú időre a mogyoró magas rosttartalma miatt.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 bögre(3 dl) sótlan natúr mogyoró/dió/mandula
1 evőkanál + 1 teáskanál méz
1 evőkanál kókuszzsír ( helyette olívaolaj használható vagy esetleg olvasztott vaj)
1 db nagyobb alma
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál aszalt gyümölcspaszta (lsd lent)
csipet só
A gyümölcs paszta elkészítése:
Kb. 5 dkg bármilyen aszalt gyümölcsöt apróra vágunk és pár csepp citromlével meglocsoljuk majd 2 evőkanál vízzel pürésítsük turmixgépben vagy botmixerrel. Én datolyából készítettem, de aszalt szilva is jó választás. Sűrű ragacsos állagú lesz. Szerintem friss gyümölcsből is elkészíthető vagy sűrű lekvárral pótolható.
A süti összeállítása:
Az almát meghámozzuk a héját kidobjuk, majd a hámozóval haladjunk tovább körbe az almán és nagyon vékony szeleteket metszünk ki belőle amíg el nem fogy. Meglocsoljuk 1 teáskanál citromlével és csorgassunk rá egy teáskanál mézet, majd megszórjuk a fél- fél mokkáskanál fahéjjal és őrölt szegfűszeggel és összekeverjük az egészet és hagyjuk állni kb. 10 percig majd csavarjuk ki a levét, hogy ne áztassa el nagyon a morzsát.
A mogyorót egy mákdarálóval ledaráljuk. Elég morzsalékosra, nem szükséges, hogy lisztszerű legyen. Hozzákeverjük a gyümölcspasztát, 1 evőkanál mézet az olvasztott kókuszzsírt vagy olívaolajat. Megszórom fél mokkáskanál fahéjjal és fél mokkáskanál őrölt szegfűszeggel valamint egy csipet sóval. Ezután a kis kezünkkel összemorzsoljuk az egészet, hogy jól elkevedjenek a nedves és száraz anyagok. Vizes homok állagúnak kell lennie. Ha túl morzsalékosnak tűnik, adjunk még hozzá mézet.
Legvégül fogunk egy kis tepsit, vagy tálcát és kibéleljük sütőpapírral amire a ráhalmozzuk a morzsa felét téglalap vagy kör alakban kb fél centi magasan. Erre ráhalmozzuk az almaszeleteket majd a tetejét befedjük a maradék morzsával és máris fogyasztható. Pohárban a legegyszerűbb tálalni, friss gyümölccsel a tetején, mellé kanalzzunk joghurtot vagy fagyit. Hmm némi csokoládé esetleg és máris súlyos bűnbe estünk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: