Pálmafa Project

Dinnyéééét

Dinnye recepteket nem sűrűen látni azért, mert azt szinte mindenki felvágja, kihasít egy jó nagy szeletet és késsel vagy kanállal vagy anélkül had follyon könyéktől köldökig nekiesünk. És ez így rendjén is van. Jó esetben édes és lédús, behűtve fogyasztva felfrissít a kánikulában. A görögdinnye gyorsan eltelít, de 90%-a víz, kalóriatartalma kevés, bár édes, remekül pótolja az izzadtság által szervezetünkből kiürülő sókat. A, B1, B2 és C vitaminforrás. A többi piros húsú gyümölcshöz hasonlóan bővelkedik antioxidánsokban melyeknek nagy szerepe van a rák megelőzésében. A magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, sőt abból főzet is készíthető, amit veseproblémák esetén ajánlott fogyasztani.
A sárgadinnye is hasonló tulajdonságokkal bír, mint görög testvére, kalóriákban ugyan szegény, de szénhidráttartalma magas, így cukorbetegeknek csak kis mennyiségben javasolt. Nem elhanyagolható a foszfor, vas, nátrium és karotintartalma sem.
Ismerünk még cukordinnyét is, ami külsőleg picit hosszúkásabb és sárgább, mint a sárgadinnye, a húsa viszont halványzöld.
Egy biztos, én se a sárgát, se a cukordinnyét nem ettem meg kiskoromban. Ez megváltozott azóta, és már imádom mindegyik fajtát, így kedvem támadt kísérletezni velük. Naná, hogy leves vagy inkább turmix – attól függ mivel fogyasztjuk – készült belőle elsőre.
Sárgadinnyeleves vagy ital:

Hozzávalók 4 főre:

2 db sárgadinnye
1 db grapefruit
méz v nyírfacukor
3 dl kókusztej

A kókusztejet előző nap elkészítettem lásd itt.
A sárgadinnyét jól megmossuk. Keresztben vágjuk ketté, ha a héjában szeretnénk tálalni a levest. Egy kanál segítségével kikanalazzuk a magját. A húsát szintén kanállal vájjuk ki és dobjuk őket a turmixgépbe.  Hozzáöntjük a kókusztejet, a grapefruit levét, édesítsük ízlés szerint és turmixoljuk össze. Én kevés vízzel is higítottam még, mert túl sűrűnek találtam. Hűtsük be és tálaljuk tányérban vagy a dinnye héjában. Utóbbi esetben a dinnye végét vágjuk le, hogy talpa legyen, így nem borul ki.
Görögdinnye feta sajttal:
Sok helyen találkoztam már a lilahagymás, mentás, fetás dinnyesaláta receptjével. Néhány éve ki is próbáltam, nem igazán nyerte el a tetszésem, nem tudtam pontosan, hogy a hagyma vagy a menta zavart benne jobban vagy a kettő együtt. Most már tudom. Nekem így ízlik tökéletesen, csak az édes dinnyekockák és a sós krémes feta duettje. Néhány mentalevéldarab a tetején azért még nem árt meg neki. Felesleges tartom pontos hozzávalókat írni, végy némi görögdinnyét és fetasajtot, előbbit kockázd, utóbbit morzsold rá és mosolyogva fogyaszd egy szép nagy pohárban!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!