Cuki cukkinisek

A nyers cukkinis étel elkészítése utána maradt még egy fél, muszáj volt beépíteni vagy inkább becsempészni a hétvégi menübe, mert a drága kis királylány vendégem állította, hogy ő nem szereti. Mióta megkóstolta ezt a tésztát, megváltozott a véleménye és ennek szívből örülök.
Sokszor főztem már ezt, mindenkinek ízlik, gyorsan elkészíthető a cukkininek meg igazából nincsen erőteljese íze, olyan uborkaszerű, így nem is értem  mit lehet rajta nem szeretni. Nagyon alacsony  a kalóriatartalma, nem dúskál ugyan vitaminokban és ásványianyagokban, de azért található benne mangánból, káliumból, foszforból, A és B vitaminból is egy kevés.
Fetasajtos paradicsomos cukkinis penne:



 

Hozzávalók 4 főre:
1 zacskó pennetészta
1 db cukkini
1 egész csirkemell filé
1 doboz hámozott paradicsom konzerv (lehet friss paradicsom is)
2 db újhagyma
10 dkg fetasajt
só, bors
olívaolaj
kakukkfű
A tésztát lobogó sós vízben megfőzzük. Addig a húst, a hagymát és a cukkinit is felkockázzuk. A cukkinit kevés olívaolajon puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk majd félretesszük pihenni.  A csirkemellet szintén egy kevés olajon és a felaprított hagymán aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinidarabokat, ráöntjük a hámozott paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk ha még szükséges és 1 teáskanál kakukkfűvel ízesítjük. Amíg a paradicsom szétfő és kicsit besűrűsödik együtt rotyogtatjuk őket. A fetasajtot tálaláskor morzsoljuk a tetejére.
Még, hogy nem szereti a cukkinit! Kinyalta a tányért is ez a gyermek. És nem, nem az én kérésemre, és nem álltam ott mellette, egy pálcával, hogy ha már pedig nem teszi meg akkor bünti jár. Önszántából és dalolva tette.

Kapros joghurtos cukkinifasírt



Először rántott cukkinivel próbálkoztam anno, mikor ez a zöldség került a kezembe. Finom, de mégis csak rántott, nem egészséges, a ruhám meg az olajszagtól megáll a sarokban utána… Így áttértem a fasírtra, igaz ez is olajon sül, de kevesebben, sőt a sütőben is szoktam csinálni sütőpapírra fektetve pár csepp olívaolajjal meglocsolva. A zsemlemorzsát maradék teljes kiőrlésű kenyérből szoktam készíteni, megszárítom a kenyeret és lereszelem majd üvegben hónapokig eláll. De ahelyett zabpehely is beválik. Én a legjobban kapros, fokhagymás joghurttal vagy tejföllel meglocsolva szeretem, persze nem muszáj ilyen tetemes mennyiséggel megöntözni, járjunk el ízlés szerint.

Hozzávalók 4 főre:

3 db cukkini

3 db tojás

2 gerezd fokhagyma v egy kisebb vöröshagyma

só, bors

ízlés szerinti fűszerek, oregánó vagy bazsalikom vagy kakukkfű is passzol hozzá

zsemlemorzsából annyi, hogy formázásnál egyben maradjon a fasírt

olívaolaj

Öntethez:

1 nagyobb gerezd fokhagyma

1 kis doboz tejföl/joghurt/kefír

1 csokor kapor

A cukkiniket megsikáljuk és lereszeljük majd besózzuk és állni hagyjuk 10 percig. A fokhagymát vagy a vöröshagymát is lereszeljük. A cukkinit kicsavarjuk a sós léből és egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a zsemlemorzsát, a fűszereket és jól összedolgozzuk. Akkor lesz jó ha kb. 5 cm átmérőjű korongokat formálunk belőle és nem esik szét. Kevés olajat felhevítünk a serpenyőben és pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Köretként bármi passzol hozzá gyakorlatilag. Szerintem csak úgy egymagában is tökéletes pláne ha vacsorára fogyasztjuk.

Töltött cukkini:

Gondoltam megosztom a kedvenc töltelékem receptjét is, bár fotó erről most nincs, mivel régebben készítettem és akkor a fényképezőgépem nem képezte még automatikusan a teríték részét, mint az utóbbi két hónapban… De a nyáron még pótolva lesz hiszen dugig van a piac cukkininkkel.

Hozzávalók 2 főre:

1 nagyobb méretű cukkini

1 doboz tonhalkonzerv

1 bögre rizs

1 mokkáskanál citromlé

só, bors

1 marék magozott olívabogyó

fél csokor petrezselyem

1evőkanál olívaolaj

A cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és kivájjuk a belsejét egy evőkanál segítségével. Ha nem zsenge példányt vettünk akkor dobjuk pár percre forrásban lévő sós vízbe és főzzük fél puhára. A rizst kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni, ha elkészült hozzákeverjük a lecsöpögtetett tonhalat, citromlevet, olívabogyót, olajat és az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk borsozzuk. A cukkinicsónakokat megtöltjük a rizses keverékkel és előmelegített sütőben a cukkini puhulásáig sütjük.

Tipp: Tálaláskor locsolhatunk rá kevés tejfölt, de szerintem anélkül is finom illetve a kivájt cukkini belsőt ha felkozkázva megpároljuk kevés olívaolajon akkor a töltelékbe keverve bátran felhasználható!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »