Törökparadicsom.
Tojásgyümölcs.
Utóbbi elnevezés az alakja miatt, a középső, mert a török uralom idéjén érkezett először hazánkba, a címben szereplő megnevezés pedig az araboktól származik, mivel vágykeltő hatást tulajdonítanak neki. Közismertebb nevén Ő a padlizsán.
Igaz, hogy a főszezonja augusztus-szeptember hónapokra tehető, de folyamatosan lehet már kapni a piacon. Nekem pedig nyaralhatnékom támadt és Görögországban már régen jártam, így legalább ízek terén szerettem volna visszahozni picit az érzést. Elsősorban a muszakáéval, és ez lett az eddigi legjobb rakott padlizsánom azt kell mondjam. A másik kedvencem pedig a padlizsánkrém ami szerintem fetasajttal a legfinomabb, így tovább emelkedett görög hangulatom. Kedvem támadt előbányászni régi fényképeket is, hogy teljes legyen a hatás.
Néhány szót ejtsünk azért a padlizsán élettani hatásairól is. Bőven tartalmaz C vitamint, folsavat, jelentős kálium, kálcium, magnézium, foszfor forrás. Nagy előnye, hogy kalóriatartalma alacsony, az indiaiak szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló hatásai vannak. Nem ajánlott viszont gyomorfekély és gyomorsavtúltengés esetén, de mivel itt mindenki egészséges, mint a makk, tessék vele próbálkozni. Nem igaz, hogy keserű, ha egészséges, szép fényes, kemény a külseje akkor belül is tökéletes lesz. Remekül lehet grillezni, tölteni, legyünk kreatívak és használjuk ki sokoldalúságát.
Padlizsánkrém
Ez is “az ahány ház annyi szokás” típusú ételek közé tartozik. Az erdélyi verzió zakuszka néven vált ismerté, de az tartalmaz paprikát és paradicsomot is ha jól tudom. Ami semmiképpen nem hiányozhat a receptből az a padlizsán és a fokhagyma. Találkoztam már majonézes recepttel is, de én speciel nem annyira szeretem, ha az dominál elnyomva ezzel a zöldség igazi ízét. Nekem fetasajttal vált be leginkább.
Hozzávalók:
1 db nagy padlizsán
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
citromlé
5 dkg fetasajt
A padlizsánt mossuk meg és tegyük egészben egy sütőlapra, de előtte nem árt megszúrkálni, mert ha szétrobban, mi is szétfogunk az idegtől. Olvastam rémhíreket arról, hogy ha fém eszközzel szúrkáljuk illetve vágjuk keserű lesz. Én próbáltam fával és fémmel is, nem érzek különbséget… Szóval 200 fokos sütőben süssük míg elkezd összeesni és ha megbökjük már puha a húsa. Kb. 30 perc, de ez sütőfüggő.
Ha kész vágjuk fel hosszában a bőrét és kanalazzuk ki egy tálba a belsejét. Sózzuk, de finoman, mert a feta is elég sós, borsozzuk, reszeljük hozzá a fokhagymát, öntsünk rá egy kisebb kanál citromlevet, pár csepp olívaolaj sem fog megártani neki, de ez elhagyható, végül morzsoljuk bele a fetasajtot. Friss kenyérrel, piritóssal, sok zöldséggel pompás.
Rakott padlizsán – Muszaka
Ez annyira finom lett, hogy nem tudok betelni vele. Bevallom a mai reggelim még a maradék volt, nem mintha ez bűn lenne, sőt inkább reggel legyen több a kalóriabevitel , mint délután és este ugyebár. Nem annyira nehéz étel egyébként, mert ebben a változatban nincs krumpli se, sőt ha tényleg egyszerűen és még kevesebb kaloriatartalmú ételt szeretnétek akkor a tetejére csak egy doboz alacsony zsírtartalmú tejfölt kenjetek. Úgy is nagyon finom, de sajnos ezzel a szósszal – amit valahol morney szósznak hívnak, valahol besamelnek- még istenibbb. Pedig először azt hittem elrontottam, túl kevésnek tűnt és hígnak. De aztán mégse, mert a végeredmény szaftos lett és mindenből pont elég volt a mennyiség. A fahéjat ki ne hagyjátok belőle, a görögök is előszeretettel használják húsokhoz, nem lesz süti íze, viszont pont az adja meg neki azt a pluszt amitől elégedetten dől hátra mindenki ebéd után. Hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de én például a húst előző nap elkészítettem már, így kevesebb dolog maradt másnapra.
Hozzávalók 2 adaghoz:
40 dkg darált sertés v marhahús
1 db nagyobb padlizsán
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál fahéj
1 teáskanál oregánó
só, bors
olívaolaj
Besamelmártáshoz:
5 dkg reszelt sajt
1 bögre tej
2 evőkanál teljeskiörlésű liszt
só, bors,
őrölt szerecsendió
1 tojássárgája
2 evőkanál vaj
A padlizsánt szeljük fel vékonyra, sózzuk be és hagyjuk állni és izzadni 10 percig legalább. Addig a vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a húst. Ha a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk és én itt szoktam hozzáadni az apróra vágott fokhagymát, egyrészt, hogy ne égjen meg, másrészt, így jobban megmarad az íze. Megszórjuk az oregánóval és a fahéjjal is, majd addig piritjuk az egészet míg a hús meg nem puhult. A padlizsánszeleteket vagy grillezzük a sütőben vagy egy nagyobbb serpenyőben olívaolajon süssük át pár perc alatt.
A besamelmártáshoz egy kis edényben olvasszuk fel a vajat és szórjuk rá a lisztet majd pirítsuk világos barnára végüli öntsük fel a tejjel és folyamatosan kevergetve várjuk meg míg felforr és besűrűsödik, utána zárjuk el a gázt és keverjük bele tojássárgáját is. Sózzuk, borsozzuk reszeljünk bele egy fél mokkáskanálnyi szerecsendiót végül keverjük bele a reszelt sajtot is.
Egy jénaiban vagy kisebb tepsi aljára tegyük le a padlizsánszeletek felét, majd jöhet rá a hús, majd a paradicsomszeletek és végül padlizsánnal zárjuk a sort, majd öntsük rá a besamelt. Előmelegített sütőben süssük amíg a teteje megpirul.
Végezetül fogyasszuk el és egy szusszanás után irány a strand. Akár a görög is. Én csak egy városi strandig jutottam egyelőre, de legalább voltak kabócák, és “zenéjükkel” abszolút hozzájárultak kék-fehér hangulatomhoz persze csak ha becsuktam a szemem…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: