Hogy ez az unokahúg leányzó a karalábé után azt is meg tudja melyik a karfiol, hátha végre nekiáll a konyhában serénykedni…. Amúgy a levesen kívül én is ritkán főzök ételt ebből a zöldségből, pedig nyersen is finom. Mártogatósokhoz például adható répa, uborka paprika mellé. Teljesen olyan íze van, mint a nyers káposztának, bátran kóstoljátok és rágcsáljátok. Akkor is ha fogyókúráztok netán, mert nagyon alacsony az energiatartalma, viszont C-vitamin sok található benne, csak úgy, mint kálium, cink, és vas. Emésztőrendszeri megbetegedések esetén azért túl sokat nem ajánlott fogyasztani belőle, mert puffaszt.
Jut eszembe Anyukám vödrös savanyúságának egyik fő alkotóeleme, érdemes abban a formában is próbálkozni vele.
Az én két eheti receptem kb. 20 perc alatt volt kész, tényleg ideálisak hétköznapi vacsoráknak, de ebédre is.
Karfiolkrémleves:
Csodálkozom, hogy eddig még nem tettem fel egy krémleves receptet sem, mert nagy rajongó vagyok, igaz inkább télen készítek többet, de valahogy a karfiol esetében ez ugrott be először és amúgy is levest kívántam. Ami a levesbetétet illeti az nálam legtöbbször pirított dió vagy tökmag és sajt, elsősorban márvány, de most camambert maradék volt a hűtőben. A lényeg, hogy valami karakteresebb ízű sajt legyen, mert iszonyú jó páros a dióval.
Hozzávalók:
1 fej karfiol rózsáira szedve
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg camambert sajt v márvány, gouda
10 dkg pirított dió
1 kis doboz tejföl
késhegynyi reszelt szerecsendió
só, bors
olaj
A hagymákat apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pároltam majd hozzáadtam a karfiolrózsákat és felöntöttem forró vízzel, hogy 1 ujjnyival ellepje. Sóztam, borsoztam, mikor a karfiol megpuhult egy botmixerrel pürésítettem és visszatettem a gázra, ha túl sűrű lenne, lehet még kevés vizet hozzáönteni. A végén hozzákevertem a tejfölt, összemelegítettem vele és kész is volt. A legvégén reszeltem bele a szerencsendiót, szerintem úgy jobban kijön az íze. Majd tálalás előtt szórjuk meg a serpenyőben megpirított dióval és adjuk hozzá a sajtot.
Tipp: a tejföl elhagyható, anélkül is finom, az csak a krémesebb állaghoz szükséges.
Currys karfiolsaláta:
Ízeiben kicsit indiai, pikáns, de mégis könnyű étel. Egymagában vagy húsok mellé kitűnő köret, sőt én a múltkorról megmaradt teljes kiőrlésű tésztával kevertem össze. Biztos, hogy nem utoljára készült, mert nagyon bejött ez az ízvilág.
Hozzávalók 1 nagyobb adaghoz:
1 fél fej karfiol
2 evőkanál petrezselyem felaprítva
1 kis doboz joghurt
1 mokkáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)
1 mokkáskanál currys fűszerkeverék vagy az alábbi fűszerekből vegyesen:
currypor
őrölt római kömény
őrölt koriander
1 fél mokkáskanál chilipor
só, bors
olívaolaj
Kevés olajat felhevítettem a serpenyőben és rádobtam a karfiolt, sóztam, borsoztam, majd kevés vizet öntöttem alá és lefedtem. Nem kell túl puhára párolni, akkor jó mikor még roppanós és nem esik szét.
Mikor elkészült beleöntöttem a karfiolt egy tálba, hozzáadtam a curryport, a chilit, a gyömbért, az apróra vágott petrezselymet és a joghurttal együtt összekevertem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: