Hmmmm levendulamezőkre vágyom. Egyre többször, nagyon megszerettem ezt a kis gyönyörűséget. Ilyenkor érdemes csak igazán Tihanyba ellátogatni, mert ott részetek lehet a mesés látványban és illatban. Ültessetek bokrot a kertbe ha van lehetőségetek, semmi dolog vele, nyáron virágzik, télen alszik. A virágzó ágakat le lehet vágni, csokorba kötni és felakasztani, hogy megszáradjon, jól mutat a lakásban, az illata átjárja a teret, elűzi a rovarokat, szekrénybe akasztva molyirtóként funkcionál. Ha láttátok a Bor, mámor Provence című filmet akkor azt is tudjátok, hogy az ablakba téve elriasztja a skorpiókat is, ha esetleg valakit ez a veszély fenyegetne…Ha nem fenyeget, akkor is nézzétek meg a filmet, vicces, laza limondé gyönyörű tájakon Russel Crowe főszereplésével.
Egyre nagyobb divat ételekbe is felhasználni az apró virágokat szárítva és frissen is. Bár nem célom divatos puccos kajákat elkészíteni, nálam az ízek számítanak elsősorban, de ezzel abszolút megéri próbálkozni. Limonádéba keverve nagyon klassz, az Itókák címszó alatt megtaláljátok nálam is. Virágából gyógytea is készíthető, nyugtató, görcsoldó hatása van, illóolaját bőrbe dörzsölve enyhíti a reumás fájdalmakat. Kekszeket, sütiket, csokoládét is ízesítenek vele és egyre több helyen kapható a levendulafagyi is. Ez utóbbiról is egy filmben hallottam először, a címe Egyszerűen bonyolult, ahol főhősnőnk akit történetesen Meryl Streep alakít szokásához híven remekül, éjszakánként ha nem tud aludni levendulafagyit készít álmaim konyhájában. Ha jót akartok nevetni, ez a film esélyes lehet hangulatjavításban. Nos, nálam is előfordul, hogy éjszakánként nem tudok elaludni, de azért nem kelek fel sütni főzni, persze bármi lehetséges még…
Ez a fagyi bearanyozott egy nyűgös hétfő délutánt. Fagyis kanalam továbbra sincs, így nemes egyszerűséggel kiborítottam a tálból, olyan lett, mint a parfé.
Hozzávalók:
4 dl habtejszín
2 dl sűrű görög joghurt
1 evőkanál citromlé
méz
vanília rúd kikapart belseje, vagy bourbon vaníliás cukor
2 teáskanál friss levendulavirág apróra morzsolva
A tejszínt verjük habbá, keverjük hozzá a joghurtot és a citromlevet és édesítsük ízlés szerint. Azért nem írtam az édesítőkből pontos mennyiséget, mert elrontani nem lehet, kóstolni kell közben, de vigyázat, hogy a mélyhűtőig ne csak az üres tál jusson el. Mézet javasolt hozzákeverni egy picit legalább, aztán ha még szükséges mehet hozzá nyírfacukor is, vagy akár nádcukor. Ami fontos még az tökéletes ízhez az a vanília, ha nincs kéznél igazi vanília rúd, akkor a bourbon típusú vaníliás cukorból egy kanálnyi ajánlott, mert az igazi vaníliát tartalmaz. A levendulák virágait nagyon apróra morzsoljuk szét és keverjük azt is a fagyihoz aztán mehet a mélyhűtőbe. A krémesség eléréséhez kb. 20 percenként érdemes botmixerrel átkeverni az egészet, amíg nem dermed meg teljesen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: