Pálmafa Project

Két káposztás

A múlt heti karalábés káposztasaláta után elég sok káposzta megmaradt és bánatosan gubbasztott a hűtőládában, gondoltam idális lehet következő témának. Kecske nincs a környéken, így marad a Zsuzsi, nem mintha ez problémát jelentene. Bár káposztát télen eszem inkább, akkor is a savanyított vecsési típus fordul meg napi szinten a hűtőmben. A legjobb filléres C-vitaminforrás zudar téli időkben és többször fogyasztok reggelente szendvics mellé egy keveset vagy teszem salátába is. Persze ez a megoldás nyáron is választható, de ilyenkor sorakoznak a szép friss fejek a piacon, így érdemes abból is választani.
A C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, kálciumot, jódot, vasat és nátriumot is. Az emésztésre és a bélflórára jó hatással van, sőt a gyulladt fogínyre is gyógyírt jelenthet. Jó tudni viszont, hogy túlzott fogyasztása pajzsmirigy megnagyobbodást okozhat.
Gondolkodtam a felhasználásán, a káposztás tésztát gyerekoromban cukorral megszórva ettem, aztán ez a szokásom elmúlt szerencsére, most már jó borsosan egymagában vagy tejföllel meglocsolva szeretem. Úgyhogy gondoltam egy nagyot, hisz már úgyis régóta akartam házi tésztát csinálni. Kislány koromban imádtam nézni mikor a Nagymamám nyújtotta a tésztát majd rekord sebességgel vágta kockára. Én ennyire profi még nem vagyok ebben, de itt volt az alkalom az első próbálkozásra. Aztán persze muszáj volt olyan recept után is kutatni, amiben nyersen kerül felhasználásra káposztánk, de mégsem a klasszikus ecetes káposztasalátát szerettem volna megosztani, azt úgyis mindenki ismeri, ehelyett találtam egy pikánsabbat.
Juhtúrós káposztás kocka rozslisztből:
Ha tettem volna rá szalonna pörcöt is akkor picit olyan lenne ez az étel, mintha keresztezték volna a káposztás cvekedlit és a sztrapacskát. De most nem tettem, így is elég kiadós volt. Azért azt fontos megemlítenem, hogy ez a tészta nem olyan lesz, mint a fehér lisztből készülő társa. A teljes kiőrlésű lisztből készült tészta kalóriatartalma nem igazán kevesebb, mint a fehér liszteseké, viszont sokkal kisebb mennyiség elfogyasztásától is eltelítődünk és később is éhezünk meg a magas rosttartalma miatt. Amúgy a tészta gyúrása semeddig nem tartott, ha marad belőle el van a hűtőben 1-2 napot, de le is fagyasztható. Helyes duci kockák lettek.
Hozzávalók 2 adaghoz:20 dkg rozsliszt v bármilyen más liszt
1 db tojás
víz kb. 1 deci, de a liszttől függ
1 kávéskanál só
10 dkg juhtúró
negyed fej káposzta
só, bors
olaj

A káposztát reszeljük le vagy szeljük fel nagyon vékonyra. Elméletileg be kell sózni és állni hagyni majd kicsavarni és utána kezdhetünk neki a dinsztelésnek, de ezt a lépést én kihagytam, és utólag sem érzem szükségszerűnek. Egy nagyobb serpenyőben 1-2 kanál napraforgóolajat hevítettem és rádobtam a káposztát, sóztam, borsoztam, mikor kicsit lepirult öntöttem alá pici vizet és lefedtem. Időnként nézzünk rá, mert ha elfő alóla a víz akkor könnyen leéghet. Néha keverjük meg, mikor szép világos barna a színe és megpuhult a káposzta akkor elkészült. Kb. 20 perc.
A lisztet megsóztam, hozzáadtam a tojást és bekészítettem a deszka mellé egy pohár vizet amiből először csak picit öntöttem a liszthez, majd elkezdtem összegyúrni a tésztát és utána adagoltam még hozzá. Kb. 1 deci fogyott el, de tényleg attól függ milyen lisztet használsz. Akkor jó a tészta ha már nem ragad a kezünkre. Lisztes deszkán nyújtsuk ki minél vékonyabbra. Meglepően könnyen kezelhető volt a rozsliszt, általában amőbákat nyújtok köralak helyett, de ebből egész egyszerűen lehetett szép körformát nyújtani. Amúgy nem baj ha nem lesz az. Késsel szeljük fel a tésztát kb. 2 cm-es csíkokra majd kockázzuk fel. Forrásban lévő sós és pár csepp olajos vízbe dobjuk bele, kb. 3-4 perc alatt kész, ha tovább főzzük megkeményedik a tészta. Leszűrjük és pár másodpercig folyassunk rá hideg vizet, hogy ne tapadjon össze a tészta. Aztán mehet a káposztához, a tetejére morzsoljuk rá a juhtúrót és keverjük össze majd tálalható.

Káposztasaláta barackkal:

Újabb bizonyíték arra, hogy a zöldség és a gyümölcs együtt is jó ízkombinációt produkál.
Sokat nem tudok erről a salátáról írni, egyszerű, gyors, friss nyári csemege grilles húsok mellé vagy csak úgy könnyű ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók 3 adaghoz:

negyed fej káposzta vékony csíkokra vágva
3 db zöldhagyma felszeletelve
1 db piros húsú paprika (kápia v kaliforniai)
1 db sárga húsú paprika
2 db barack

olívaolaj
méz
citromlé
3 db mentalevél felaprítva (elhagyható)

Az öntethez az egyik barackot apró darabokra vágjuk rácsorgatunk kb egy teáskanálnyi mézet, pár csepp citromlevet és olívaolajat, csipet sót és összeturmixoljuk. A másik barackot is felkockázzuk és a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és ráöntjük az öntetet végül megszórjuk a mentával, de ez a lépést kihagyható enélkül is finom lesz.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!