1 db tojás
víz kb. 1 deci, de a liszttől függ
1 kávéskanál só
10 dkg juhtúró
negyed fej káposzta
só, bors
olaj
A káposztát reszeljük le vagy szeljük fel nagyon vékonyra. Elméletileg be kell sózni és állni hagyni majd kicsavarni és utána kezdhetünk neki a dinsztelésnek, de ezt a lépést én kihagytam, és utólag sem érzem szükségszerűnek. Egy nagyobb serpenyőben 1-2 kanál napraforgóolajat hevítettem és rádobtam a káposztát, sóztam, borsoztam, mikor kicsit lepirult öntöttem alá pici vizet és lefedtem. Időnként nézzünk rá, mert ha elfő alóla a víz akkor könnyen leéghet. Néha keverjük meg, mikor szép világos barna a színe és megpuhult a káposzta akkor elkészült. Kb. 20 perc.
A lisztet megsóztam, hozzáadtam a tojást és bekészítettem a deszka mellé egy pohár vizet amiből először csak picit öntöttem a liszthez, majd elkezdtem összegyúrni a tésztát és utána adagoltam még hozzá. Kb. 1 deci fogyott el, de tényleg attól függ milyen lisztet használsz. Akkor jó a tészta ha már nem ragad a kezünkre. Lisztes deszkán nyújtsuk ki minél vékonyabbra. Meglepően könnyen kezelhető volt a rozsliszt, általában amőbákat nyújtok köralak helyett, de ebből egész egyszerűen lehetett szép körformát nyújtani. Amúgy nem baj ha nem lesz az. Késsel szeljük fel a tésztát kb. 2 cm-es csíkokra majd kockázzuk fel. Forrásban lévő sós és pár csepp olajos vízbe dobjuk bele, kb. 3-4 perc alatt kész, ha tovább főzzük megkeményedik a tészta. Leszűrjük és pár másodpercig folyassunk rá hideg vizet, hogy ne tapadjon össze a tészta. Aztán mehet a káposztához, a tetejére morzsoljuk rá a juhtúrót és keverjük össze majd tálalható.
Káposztasaláta barackkal:
Újabb bizonyíték arra, hogy a zöldség és a gyümölcs együtt is jó ízkombinációt produkál.
Sokat nem tudok erről a salátáról írni, egyszerű, gyors, friss nyári csemege grilles húsok mellé vagy csak úgy könnyű ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók 3 adaghoz:
negyed fej káposzta vékony csíkokra vágva
3 db zöldhagyma felszeletelve
1 db piros húsú paprika (kápia v kaliforniai)
1 db sárga húsú paprika
2 db barack
só
olívaolaj
méz
citromlé
3 db mentalevél felaprítva (elhagyható)
Az öntethez az egyik barackot apró darabokra vágjuk rácsorgatunk kb egy teáskanálnyi mézet, pár csepp citromlevet és olívaolajat, csipet sót és összeturmixoljuk. A másik barackot is felkockázzuk és a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és ráöntjük az öntetet végül megszórjuk a mentával, de ez a lépést kihagyható enélkül is finom lesz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: