Ez a drága 13 éves unokahúgomnak szól, akit imádunk, szépséges, okos, kellőképpen nagyszájú, a lábait a nyakába teszi és közben fekvőtámaszokat nyom és állatorvosnak készül. Szerencsére. És nem kertésznek vagy zöldségesnek, mert hogy múlt hétvégén vígan hümmögve falatozta a finomságos tejfölös karalábés karfiollevest, majd eltűnődött, hogy ok, hogy finom, de melyik a karalábé és melyik a karfiol benne. Nincs ezzel baj, egy mai tizenévesnek sokkal fontosabb dolgai vannak, mint holmi zöldségekkel foglalkozni..
Gondolkoztam, hogy milyen ételeket tudnék felsorolni ami karalábés, de a levesen kívül más ételbe én se nagyon használtam. Eddig. A húslevesbe belefőzve ismeri mindenki, kb. úgy vagyunk vele, mint a zellerrel, az íze kell bele, de hogy utána egyem is meg… Én nyersen szeretem ha jó zsenge, mert Anyukám mindig félrerakta a konyhapulton, ami a levesbe nem került bele és az első arra tévedő páciens elrágcsálta.
Észak-Európából származik és a káposztafélék családjának tagja, vadkáposzta és vad fehérrépa kereszteződéséből jött létre. A világ legnagyobb karalábé termesztője és fogyasztója Németország. A gumó amit fogyasztunk a föld felett csücsül és ez tulajdonképpen a növény megvastagodott szárrésze. Külső héja halványzöld vagy lila, de a belső húsa fehér. Ásványanyagok közül a szelén fordul elő benne nagyobb mennyiségben, de kálium, kálcium, és magnézium is ott van a sorban. Vitaminjai a C, E, B1, B6. Víztartalma magas, 92 %, energiatartalma elenyésző. A leveleiben 3szor ennyi tápanyag található, salátákba az is beleszeletelhető, a gumó pedig reszelhető.
A karalábé levesben apróra felkockázva jól teljesít, ahogy említettem karfiol és sárgarépa társult mellé a hétvégén. Mikor mindegyik megfőtt, tejföl került hozzá és daragaluska, ami ugyebár búzadara tojással összekeverve és beleszaggatva a levesbe. Kezdő karalábé fogyasztóknak ideális lehet első próbálkozásnak.
Az én konyhámban 3 féle kreáció született a héten és biztos, hogy ezek még többször elkészülnek a jövőben is.
Töltött karalábé:
Gondolkodtam mivel töltsem meg, ami tartalmasabb, de mégis gyorsan meg van. Nézegettem recepteket, de annál a résznél, hogy megfőzzük a karalábét, majd kivájjuk a belsejét, a kikanalazott belső részről nem esett több szó. Magyarul a kukában landolt. Én ezt nem akartam, mi értelme az egésznek ha a zöldség nagy részét kidobjuk? Aztán meg körülnéztem még a konyhában, hogy miből élünk, így született meg ez a recept.
Hozzávalók:
1 fej karalábé
1 bögre barna rizs
1 fél fej lilahagyma
pár szelet camambert sajt
2 szelet sonka (nálam szárított fekete erdei)
só, bors
bazsalikom
tejföl a tálaláshoz(elhagyható)
A karalábét meghámoztam,félbe vágtam és korben levágtam 1-1 vékony szeletet mindegyik oldalából, így nem kerek hanem szögletesebb lett. Nem török ételszobrász babérokra, csak azt találtam ki, hogy ezt a pár darabot picire felaprítom és nyersen keverem a töltelékbe, így lesz benne valami ropogós is. Szóval a két fél karalábét megfőztem sós vízben, ezalatt a barna rizs is megfőtt, amit ugye ugyanúgy kétszeres vízzel felöntve főzünk, mint a sima rizst. A barna rizstől nem kell tartani, nagyon finom íze van, rost és B vitamintartalma sokkal magasabb, mint a fehéré. Kb. fél óra alatt főttek meg, addig apróra vágtam a hagymát, a félretett karalábét, a sonkát, a bazsalikom leveleket, a sajtot pedig felszeleteltem. A főtt karalábénak óvatosan, hogy ne lyukadjon ki, kikanalaztam a belsejét és pürésítettem egy botmixerrel. A főtt rizsből kivettem 4 evőkanállal (a többi köretként szolgált) és hozzákevertem a sonkát, a hagymát, a karalábépürét és a friss karalábé kockákat, fűszereket. A kivájt karalábéba belefektettem először 1-1 szelet sajtot majd rákanalztam a tölteléket és sajt került a tetejére is. Előmelegített sütőben csak addig süssük, míg a sajt ráolvad aztán tálalható. Előételnek vagy vacsorára salátával ideális, ebédnek pedig a maradék rizzsel tartalmasabb fogás.
Minél többet ebből a zöldségből is nyersen és frissen, ez volt a cél, nagyon jól sikerült. Bármilyen húshoz jó, én most csirkét ránottam elő a hűtőből.
Hozzávalók 4 főre a salátához:
fél fej káposzta vékonyra szeletelve
2 db kisebb karalábé nagy lyukú reszelőn lereszelve
1 fej vöröshagyma
1 nagy doboz natúr joghurt
só, bors
1 csokor friss kapor felaprítva
Attól függően hány személynek készül fele-fele arányban legyen benne a káposzta és a karalábé, a hagymát apróra kockázva keverjük hozzá, fűszerezzük, szórjuk rá a kaprot és annyit joghurtot öntsük rá, hogy egyenletesen bevonja az egész salátát. Tálalás előtt hagyjuk hűtőben összeérni egy fél órát.
Hozzávalók a húshoz:
Csirkemellfilé
só, bors
őrölt piros paprika
kukoricaliszt
A csirkemellfilét szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk, sózzuk borsozzuk mindkét oldalát. A paprikát és a kukoricalisztet összekeverem és egy lapos tányérra szórom majd ráfektetem a húsokat belenyomkodom, majd megfordítom, hogy szépen bevonja a szeleteket. Serpenyőben kevés olajat felhevítünk és oldalankét 5-6 perc alatt megsütjük a húst. Kívül ropogós lesz a kukoricalisztől, belül pedig puha szaftos marad.
Paradicsomos karalábé:
Na ez úgy indult, hogy karalábé kockákat akartam sütni, hiszen minden zöldséget lehet ebben a formában köretként tálalni. Viszont a karalábénak önmagában, pláne főzve, sütve nincs karakteres íze, így gondoltam van mangalica szalonnám, hát süssük azon. Közben észrevettem, hogy árválkodik egy megkezdett paradicsompüré a hűtőben akkor már miért ne használjuk fel azt is, de akkor már kellett alá valami szénhidrát is, hogy komplett ebéd lehessen. A kölesre esett a választás, de tésztával rizzsel is jó. Kimondottan jó lett, hétköznapi, egyszerű, hóvégi, gyors kaja jó minőségű hozzávalókból. Én most nem tettem, de lehet szórni rá bátran sajtot is.
Hozzávalók 1 adaghoz:
fél karalábé
5 dkg felkockázott füstölt szalonna
fél doboz paradicsompüré
só, bors,
oregánó, bazsalikom
olívaolaj
A szalonnát serpenyőben elkezdtem pirítani majd mikor kisült a zsírja, rádobtam a karalábékockákat és addig pirítottam, míg kívül aranybarna lett. Ezután hozzáadtam a paradicsompürét kevés vízzel felengedtem, hogy szósz legyen belőle, sóztam, borsoztam, megszórtam oregánóval és bazsalikommal és pár perc múlva már zártam is el a gázt.
Wow, Te tudsz valamit:) Egész ehetőnek hangzik és ugye muszáj lesz kipróbálnom:) Amint bokros teendőim engedik közzéteszem milyen lett:)Köszi a tippet!:)
😀 Ha gyorsan el akarod tüntetni a hűtődből akkor krémlevest például. Hagyma, répa rádob, kicsit pirít, vízzel felönt, megfőz, fűszerez, só, bors, pürésít és mehet hozzá tejföl vagy tejszín. Tetejére meg pirított bacon szeletek. Más zöldséget is tehetsz hozzá, sárgarépát mondjuk vagy zellert az hasonló ízű. Ízleni fog a kedves férjuradnak is tuti! 🙂
Ez a paradicsomos karalábé pofonegyszerűnek és jónak tűnik, köszi. Kipróbálom…Van esetleg ötleted mit csinálhatnék a hűtőmben pihenő hatalmas zacskónyi fehér répával akarom mondani petrezselyemgyökérrel? Ugyanis mondtam a férjemnek, aki vásárolni indult, hogy hozzon petrezselymet is, mert kell az újkrumplihoz, erre hazaállított azzal az izével… Na, feladtam a leckét, igaz?;)
Wow, Te tudsz valamit:) Egész ehetőnek hangzik és ugye muszáj lesz kipróbálnom:) Amint bokros teendőim engedik közzéteszem milyen lett:)Köszi a tippet!:)
Úgy legyen! Nagynénit látogatóba meghívni kötelező!!:)
😀 Ha gyorsan el akarod tüntetni a hűtődből akkor krémlevest például. Hagyma, répa rádob, kicsit pirít, vízzel felönt, megfőz, fűszerez, só, bors, pürésít és mehet hozzá tejföl vagy tejszín. Tetejére meg pirított bacon szeletek. Más zöldséget is tehetsz hozzá, sárgarépát mondjuk vagy zellert az hasonló ízű. Ízleni fog a kedves férjuradnak is tuti! 🙂
Ez a paradicsomos karalábé pofonegyszerűnek és jónak tűnik, köszi. Kipróbálom…Van esetleg ötleted mit csinálhatnék a hűtőmben pihenő hatalmas zacskónyi fehér répával akarom mondani petrezselyemgyökérrel? Ugyanis mondtam a férjemnek, aki vásárolni indult, hogy hozzon petrezselymet is, mert kell az újkrumplihoz, erre hazaállított azzal az izével… Na, feladtam a leckét, igaz?;)
Ez nagyon tetszik !koszonom <3 mostmar tudom melyik a karfiol,es a karalabe !Ui:ja es igenis allatorvos leszek Sydneyben !:D