Pálmafa Project

Mákosokk

Sokkot kaptam a héten a mákos édességektől is jó értelemben persze, meg ettől a nagyképű csipogógéptől is, aki egy reggeli órán nézett velem szembe az erkélyen. Típusát tekintve, nos főleg szürke, de nem veréb és nem sas. Nagyon kemény a kiccsávó, nem lehet csak úúúgy az engedélye nélkül a szabadban tartózkodni.

 

Akkor még nem tudta, ha még két lépést tesz hátra vagy egy enyhe szellő megfújja akkor az alsó szomszéd tányérjában landol. Na, hát másnap megtapasztalta…hol a teraszon koppant, hol a medencében csobbant a bratyóival együtt…
DE ő egy igazi “Szörvájvör”, mert túlélte. Így most még jobban fent hordja a csőrét, és még itatót is kapott. Legfrissebb információk szerint, már nem csak zuhanó repülésben remekel, hanem szárnyalni is tud(nak). Példaértékű…

 

Na, de kanyarodjunk vissza a konyhába, ahogy ígértem hét elején, még két mákszemes édesség koronázta meg a hétvégi programokat.
 Mákos is, de főleg almás, picit diós, enyhén cseresznyés na mi az?
A helyes megfejtés a Minden férfi álma sütemény. Ezennel elneveztem így eme remeket, mivel pár hímnemű versenyre kelt érte, nem törődve (kis túlzással), hogy éhes gyerekszájak, nők és asszonyok is szerették volna legalább megközelíteni a süteményes tálat. A szerencsésebbeknek sikerült egy szeletre szert tenni. Szóval vigyázat gyorsan fogy, a kockás nadrágos pasik különös veszélyt jelenthetnek… Csak a sütire persze….
Az én hibám, többet kellett volna készíteni belőle,de így is tetemes mennyiségű alma és tojás kell hozzá, az előbbit mostanság elég drágán adják, így a javaslatom az, hogy az alma felét akár ki is lehet cserélni sárgarépára, illetve ha csak almából készül, nem tragédia ha 12 db helyett csak 8-9 kerül rá, mert akkor is elég magas lesz.

 

Nálam az alábbi hozzávalókból készült most:

12 db alma reszelve
15 dkg darált mák + 5 dkg a tojáshabhoz a tetejére
5 dkg darált dió
fél zacskó sütőpor
6 tojás
3 evőkanál méz
3 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 marék cseresznye v más piros bogyós gyümölcs

A tésztához: A mákot a sütőporral, a habosra kevert tojások sárgájával, 1 evőkanál mézzel és egy kanál citromléval elkeverjük és egy 20x25cm-es tepsibe simítjuk.
Az almát megpároljuk 1 evőkanál mézet csorgatunk rá, a fahéjjal, gyömbérrel megszórjuk és locsolunk rá 1 kanál citromlevet. Ha túl sok levet engedne akkor azt szűrjük le róla, majd kanalazzuk az almát a mákra. Közepes hőfokon 20 percig süssük. Addig verjük fel a tojások fehérjét, keverjünk ahhoz is kanál mézet, pár csepp citromlevet és a maradék mákot. Simítsuk rá az alma tetejére majd szórjuk meg a magozott cseresznyével és süssük még kb. 15 percig amíg a hab megpirul kicsit.
Olyan ez, mint egy egészséges máglyarakás. Hidegen,  langyosan is finom.
Mascarponés máktorta:
Eredetileg Hegyi Barbara receptje ez, és gránátalma magok vannak a tetején. Egyrészt annak most nincs szezonja, másrészt ha van akkor is elég drága és a legtöbb ember ódzkodik a pucolásától. Egyébként nagyon egészséges és finom gyümölcs és ha félbevágjuk ki lehet ütögetni a magokat belőle egy fakanál segítségével. Biztos lehet úgy csinálni, hogy ne legyen az egész konyha piros, nekem ez nem sikerült, és ez nem a gránátalma hibája… Lényeg a lényeg én itt ott picit változtattam rajta, tavaly ribizlivel koronáztam meg, idén meg málnával illetve a fehér cukrot nyírfára cseréltem szokás szerint, lisztet nem tartalmaz amúgy sem, azt nem mondom, hogy így már kalóriaszegény, de fantasztikusan finom. A mascarpone kikeverése közben eszembe jutott még, hogy legközelebb görög joghurtot tennék a tetejére, mert az is elég sűrű viszont sokkal könnyebb krémet kapnék általa, úgyhogy próbálkozzatok kedvetek szerint Ti is.
Hogy mennyire finom? Csak annyit írnék, hogy a tortát 6 személy fél óra alatt tette magáévá… Persze mindenki állította az első két(ez a minimum) szelet után, hogy ő tele van és nem kér többet, de nézd mááár, még itt egy picit görbe a torta egyenesítsük ki, hm még mindig nem jó, még azt a picit levágom onnan is, ááá, de akkor már mindjárt elfogy, osszuk már el ezt a keveset…

 

Hozzávalók:
50 dkg darált mák
50 dkg mascarpone
30 dkg nyírfacukor
5 tojás
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
 1 pici só
10 dkg kandírozott narancshéj (lehet citromhéj, mazsola, de aszalt áfonya is jó hozzá)
1 fél lime v citrom leve
A darált mákot összekeverem a sütőporral, a tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem a cukor felével, a fehérjéket felverem a cukor másik felével és egy késhegynyi sóval. A vajat felolvasztom hozzákeverem a tojásos-cukros keverékhez majd a mákkal és az apróra vágott kandírozott v aszalt gyümölccsel együtt összekeverem, legvégül pedig beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Kivajazok egy kör alakú kapcsos tortaformát és 180 fokon kb. 40 perc alatt tűpróbáig sütöm. Ha kihűlt megkenjük a mascarponéval amihez én 1 teáskanál nádcukrot kevertem illetve egy fél lime levét. A gyümölcsöket csak tálalás előtt tegyük a tetejére, hogy ne áztassa el a tortát.
Egyetek sok mákot és mosolyogjatok! Viszont ha fotózkodtok akkor velem ellentétben cseréljétek meg a sorrendet…:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!