Ez még mindig nem egy 18 karikás bejegyzés lesz, bár az elmúlt napokban mikor megemlítettem valahol, hogy blogot írok az első kérdés az volt, hogy húúú de jó valami szaftos szennyeskiteregetős?? Mondanom se kell, hogy pasiktól jött ez a kérdés, de nem, ez továbbra sem az a blog, azt majd 20 év múlva. Neeem ám, nem célom ilyesmiről írni (max magamnak), mivel per pillanat semmilyen düh vagy harag nincs bennem senki iránt sem múltból sem jelenből. Igaz, hogy sztori lenne bőven (hogy fogok kijönni jól ebből a mondatból azt még nem vágom…) és nem azért mert valami csélcsap nőszemély lennék, de sok mindent láttam már a környezetemben na meg persze a saját életemben is.. Picit tompítottam azért?
Na, vissza a 2 K-hoz, ők csupán a kedvenc köreteim vagyis a kuszkusz, és a köles. Nagyon gyakran használom őket, egytálételként és köretként egyaránt. Finom, egészséges, és pláne a kuszkusz 5 perc alatt elkészül. Mégis ha köretre gondolunk a legtöbbször a sült krumplival és rizzsel találkozunk a tányéron. Az előbbit inkább hagyjuk ha már az egészség a cél, persze persze néha néha belefér. Nálam nem, de ez én vagyok, ráadásul az olajszagban sem szeretek álldogálni, de ez nem azt jelenti, hogy burgonyát sosem készítek, viszont nem ilyen formában. Erről majd később.
A rizs abszolút beilleszthető az egészséges étrendbe én szeretem ha fantáziadúsan van elkészítve és nem csak úgy natúr, de mostanában inkább a barnát választom, de erről is majd “rizsázok” később.
Sooo, ma kuszkusz tippek, holnap kölessel folyt.köv.
Kuszkusz
Íme a kuszkusz:
Igen, a wikipédia őket értelmezi kuszkusz címszó alatt. Erszényesek, a kuszkuszfélék családjába tartoznak. Mielőtt az állatvédők lecsukatnak, nem belőlük készült az ebéd hanem a gabonából:
A kuszkusszal is pár éve ismerkedtem meg közelebbről, mert már annyi szépet és jót hallottam róla. Ez az egyik legegészségesebb gabonaféle, búzatöret tulajdonképpen amit száritanak, apróra morzsolnak, rosttartalma magasabb, mint a rizsé, B1/2/5/6 vitaminforrás, folsavtartalma kiemelkedő, a glikémiás indexe 25%-kal alacsonyabb, mint a durumtésztáé. (GI index: az élelmiszerek vércukorszintemelő képessége, tehát minél alacsonyabb annál lassabban emelkedik meg a vércukorszint a fogyasztása után, így kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegség). Észak-Afrikai országok nemzeti eledele, húsosan, salátának, édességnek is kitünő. Egész aprószemű, a nagyobb fajtája a bulgur, amit ugyanilyen módon lehet felhasználni, de azt főzni kell. Lehet kapni bioboltban, ott drágább, nagyobb piacokon keressétek inkább kimérve, 1 kg kb. 5-600 ft. Szupermarketekben dobozos kiszerelésben is megtalálható.
Természetesen engem az íze győzött meg leginkább, illetve az, hogy 5 perc alatt (sőt) elkészül. Nagyon jó fej, tényleg. Leöntöd kétszer annyi forró vízzel és lefeded az edényt és csak nyugalomra vágyik pár percig és kész. Nem lesz soha csomós, nem ragad össze, nem fut ki, nem kell a gázt sem bekapcsolni, csak békén kell hagyni őt magányosan pihizni. Aztán lehet ízesíteni.
Tabbouleh (ejtsd tabulé):
Legtöbbször a kuszkuszból tabboulét készítek, ami egy petrezselyem saláta, köret, ki minek nevezi, én királynak főleg, egymagában is vígan el vagyok egy tállal, mert annyira jó cucc. Mindenki imádta eddig.
Hozzávalók 4 főre:
2 bögre kuszkusz
2 nagyobb paradicsom
1 fej lilahagyma
olívabogyó (elhagyható ha valaki nem szereti)
1 nagy-nagy csokor petrezselyem
só, bors
citromlé
olívaolaj
A kuszkuszt kétszer annyi vízzel vagy hús,- zöldségleveslével felöntjük, a tálat lefedjük. Lehet már ilyenkor is ízesíteni sóval, borssal, ha sima víz akkor kevés ételízesítővel is. Amíg pihen apró kockákra vágjuk a hagymát, a paradicsomot, a petrezselyemet szintén picire aprítjuk. 5 perc múlva levesszük a fedőt a tálról és hozzáadjuk a zöldségeket, olívabogyót a kuszkuszhoz. A végén meglocsoljuk olívaolajjal, kevés citromlével, fűszerezzük még ha szükséges ésalaposan összekeverjük majd állni hagyjuk kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
Nekem néha fehérborban sült kakukkfüves kacsacombi jár hozzá, mert megérdemlem.:)
Kuszkusz grillzöldségekkel:
Ha jól emlékszem ez volt az első étel amit kipróbáltam kuszkuszunkkal. Természetesen a halat ki nem állhatók bármilyen más hússal vagy anélkül is készíthetik. Az eredeti recept lazacot írt, de én akkor szerényen csak konzerv tonhaldarabokkal fejeltem meg. Tökéletes azzal is. A héten viszont füstölt halacska került bele.
Hozzávalók 1 adaghoz:
fél bögre kuszkusz
1 db halfilé, vagy sült csirkemell darabok
1 db kis cukkini
1 db kis sárgarépa
fél fej vöröshagyma
só, bors, citromlé
bazsalikom
A kuszkuszt felöntjük kétszer annyi vízzel és 5 percig lefedve állni hagyjuk míg megpuhul. A cukkinit, répát, vöröshagymát felkockáztam. Kevés olajon először a hagymát majd a zöldségeket is megpároltam, sóztam, borsoztam. Ha roppanósra puhultak (ne főjjenek szét) az egészet a kuszkuszhoz kevertem. A halat darabokra vágtam és szintén ment a többihez, a végén pár csepp citromlé jár még neki. Mivel a bazsalikomom végre növésnek indult, így pár levélét apróra vágtam és rászórtam az kuszkuszra, de más fűszerekkel is bátran lehet próbálkozni.
Érdemes kipróbálni a kuszkuszt édesen is, tejben főzve, édesítve, aszaltgyümölccsel, kókusszal és minden földi jóval reggelire is akár.
Ha bulgurt vesztek helyette, ugyanígy használjátok bátran.
És holnap kölesss, fasírt kész, édes kölesgolyók már el is fogytak, teszt meg volt, élünk még!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: