Csak elkészült még két epres mutty, az egyik régi kedvenc, ha jól emlékszem egyik sógornőmtől kaptam a receptet és azóta minden évben elkészül és kortól, nemtől függetlenül ízlett eddig mindenkinek. Habkönnyű szó szerint és az elkészítése is. Íme Ő:
Joghurt álom:
Kicsit ráncoska, mert műanyag fóliával volt beborítva, de nevezzünk inkább rusztikusnak az jobban hangzik. Az eredeti receptet írom, de imitt amott módosítottam az én “álmomat”.
Hozzávalók:
3 kis doboz natúr joghurt v kefír is lehet
2 kis doboz habtejszín (cukormentes)
1 csomag vaníliás cukor(ha lehet a bourbon típus, amiben igazi vanília van, v vanília rúd kikapart magjai,én amúgy most kihagytam)
10-12 evőkanál cukor( szerintem ez rengeteg, kóstolni kell közben, nálam nyírfacukor és pici nádcukor volt vegyesen)
1 kis csomag zselatinpor
30 dkg eper
A joghurtot a cukrokkal és a zselatinnal kikeverjük és összemelegítjük, mikróban v gázon. Ne forraljuk!
Hagyjuk kihűlni és csak utána öntsük hozzá a tejszínt(nem kell felverni) és keverjük bele az apróra vágott epret.
Végül fóliával kibélelt tálba öntsük amiből ha megdermedt ki lehet borítani. Én készítettem már őzgerinc formában, szépen szeletelhető, mutatós.
Jártam már úgy, hogy valamiért nem szilárdult meg, és akkor hosszú sípszó következett…de no para, kanállal is tuti elfogy.
Túrós epertorta:
Mégis adódott alkalom, hogy legyártásra kerüljön ez a torta is, a barátnőm kisfiának a nagy szülinapjára. Recept itt található.
Természetesen a cukor mennyiségen változtattam, a 8 evőkanál porcukor helyett 10 teáskanál nyírfacukor ment bele, illetve a túró mellé szerintem passzol valami citrusos is, de a vegyszeres citromhéjat nem akartam olyan tortába tenni ami nem lesz hőkezelve, ééés mivel citromfű még mindig van a háznál, így 4 levél ment bele felaprítva.
Háát, jelentem kanalazós torta lett, pedig előző alkalmakkal mindig sikerült. Expressz nevezetű zselatint, ami nagy zacskós és elvileg nem kell felmelegíteni csak hozzáadni a krémhez, én nem teszek bele többet az tuti…. Hagyományos zselatinporból sikerült korábban. DE vígasztal, hogy volt aki 3szor evett így is belőle és 5 perc alatt fogyott el az egész. Isten éltesse Kendét!
Háát, jelentem kanalazós torta lett, pedig előző alkalmakkal mindig sikerült. Expressz nevezetű zselatint, ami nagy zacskós és elvileg nem kell felmelegíteni csak hozzáadni a krémhez, én nem teszek bele többet az tuti…. Hagyományos zselatinporból sikerült korábban. DE vígasztal, hogy volt aki 3szor evett így is belőle és 5 perc alatt fogyott el az egész. Isten éltesse Kendét!
Nyári Mikulás
Ezt csak, úgy, mert nagyon pihent vagyok, és szeretettel küldöm annak aki ma szomorú…
Decemberben szerettem volna ezt Mikulás alkalmából megcsinálni, de hiába kerestem nagyítóval a kertben epret, meglepő módon nem találtam. A piacon aranyáron kapható halovány ződes-rózsaszínes felfújt messziföldi példányok sem győztek meg, hogy megsüssem. Na de most!
Csaltam kicsit na, mert nem volt kedvem egész tepsi kakaós piskótát sütögetni így most egy kész csokis muffint fejeztem le és beleztem ki aljas módon.
És aki vitába szállna, hogy Nyári Mikulások nem léteznek, akkor közlöm, hogy szemtanúja voltam tavaly nyáron, hogy bizony nagyon is!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: