Pálmafa Project

Cseri Cseri lédi

Ha már Ő a következő a friss gyümölcsök sorában, nem bírtam megállni, hogy ne vegyek belőle rögtön az elején. Pedig ilyenkor picit fáj a szívem, mert tőlem 200 km-re a család kis kertjében ilyenkor kezd érni a giga-mega nagyságú ropogós igazi cserkó, de remélhetőleg még vár rám pár hetet vagy legalábbis ki kell logisztikázom, hogy kerülhet fel hozzám csőpostán egy pár kg.
Az ára néhol még az egekben, így köröztem, mint a sasmadár a piacon és találtam is elfogadható áron,  le is csaptam fél kg-ra. Aztán otthon derült ki, hogy csak messziről tűnt annyira szépnek.. Tény, hogy  a fényviszonyok nem voltak túl jók azon a szakaszon vagy a sasmadár lát ködösen… Bordónak bordó volt, viszont rohadt és kissé plöttyedt. Ugyan nem mindegyik szem, de mindenképp gyors feldolgozás után kiáltott, mert én ki nem dobom az fix. Természetesen azért átválogattam és fájó búcsút vettem a nem partiképesektől, ez utóbbiban úgyis remekelek már…
Került a reggeli zabkásámba, a maradék barnuló banánnal együtt viszont így is maradt belőle egy kisebb tál.
Ekkor jutott eszembe, hogy legyen belőle “meggy”mártás cseresznyéből és darával, mert azt egyik nyáron sem hagyom ki. Legtöbbször a barátnőm 3 gyerkőcének főzöm kondérban főleg, mert imádják. Engem anno a menzán vert a víz tőle ha a tányér szélére odabiggyesztettek mellé holmi főtt csirkealkatrészt, mert én ezt igazából csak úgy natúran jó sok darával szeretem. Azóta már ettem rántott hússal is és jóóó, sőt sült húsdarabokkal is.
Gondoltam kísérletezem vele kicsit, mert én már semmit nem habarok liszttel max. teljes kiőrlésűvel ami egyébként semmit nem változtat az ízén. Most volt itthon kukorica keményítőm jó sok és nem nagyon használom, viszont ez elvileg teljesen megfelel a célra. Gluténérzékenyek is ehetik és egészségesebb, mint a fehér liszt. Adott volt még maradék natúr joghurt, abból meg baj nem lehet, 10 perc alatt kész volt az eredmény. 1 főre írom a hozzávalókat, kicsit matekozzatok rajta.:)

 

Diós cseresznyemártás:
25 dkg magozott cseresznye
szegfűszeg, fahéj, citromlé
1,5 dl joghurt
1 evőkanál nyírfa és 1 teáskanál nádcukor
1 evőkanál darált dió
2 púpos teáskanál étkezési keményítő(kukorica nálam)A cseresznyére annyit vizet engedtem, hogy még picit kilátszott a teteje. A vízbe tettem a fűszereket, citromkarika helyett most a levét, és megvártam míg felforr. Közben kikevertem a joghurtot a keményítővel és adtam hozzá pár kanállal a főzővízből is, hogy ne hidegen kerüljön a mártásba, mert akkor csomós lesz. Beleöntöttem, elkevertem és ismét forraltam, míg besűrűsödött. Nekem egy picit még így is hígnak tűnt, és eszembe jutott, hogy van maradék darált dióm, így hozzákevertem egy evőkanállal. Nem bántam meg, állagra és ízre is nagyon jó lett.

Dara:

A képen látható egy sötétebb “dara” is, de ez kísérleti stádiumban van még. Gondoltam kipróbálom ezt is tönkölykorpából, de őnagysága nem úgy viselkedett, mint a búzadara. Ízre nem rossz, ezért bátorkodtam elfogyasztani, de összeragadt kissé a serpenyőben.
Szóval maradtam az eredeti verziónál. Tudom, hogy sokan máshogy készítik a darát, én egy régi szakácskönyben így olvastam és anno még tudtam telefonos segítséget kérni a Nagyikámtól és ő is megerősített abban, hogy ez így sikerülni fog. Azóta is így készül nálam.
Kevés olajat felhevítettem és rászórtam a búzadarát majd aranybarnára pirítottam és adtam hozzá pici sót is. Kevergetni kell, mert könnyen leég. Magam mellé készítettem egy pohár hideg vizet és mikor a dara elérte a megfelelő színt mindig hozzácsurgattam egy kis vizet, kb. evőkanalankét. Ilyenkor folyamatosan keverem a darával , ha beszívta a vizet,  ismét jöhet hozzá a következő adag víz. Akkor van kész ha a dara szép morzsás lesz és ha megkóstoljuk nem serceg a fogunk alatt.

A tökéletes összhatás eléréséhez kiskanállal szükségeltetik enni.:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!