Pálmafa Project

Epres kockafagyi és egyéb furcsaságok

Végre van eper, sőt már íze is van, úgyhogy hajrá!
Az eper egy igen vonzó gyümölcs, szép is, édes is, vérünket is tisztítsa, rengeteg C vitamin található benne, a magja pedig jó kis cinkforrás. Ettől biztos nem fog szélesedni egyik testrészünk sem, kivéve ha úgy esszük, mint én gyerekkoromban, azaz epres cukor formájában = minimális eper lehetőleg minél több porcukorral a tetején. Szerencsére rájöttem, hogy a cukor tök felesleges rá ha egymagában akarjuk enni, helyette viszont annyi érdekes alternatívára bukkantam. Amit sosem szerettem igazán, az a típusú gyümölcstorta ahol a piskóta és a krém tetején remegő zselatin kocsonyában, pláne a piros festékes változatban csücsülve imbolyog néhány szem eper és egyéb gyümölcs. Úgyhogy ezt ezúton  is passzolom.
Idén a szezon elején, kétféle fagyira esett a választásom amibe epret szerettem volna tenni. Remekül időzítettem, a hőmérséklet a 10 fokot alig érte el aznap, de ez nem csökkentette a lelkesedésem, arcomon széles vigyorral, forró teával, pulóverben de elkanalaztam a házi fagyimat.
Ami a kockafagyit illeti, ez nem egy kulináris újdonság, nemes egyszerűséggel nem volt fagyis kanalam. A szándék meg volt, elmentem barkácsékhoz venni, de nem adtak. Nem, nem a szögek mellett kerestem hanem a konyhafelszerelések között, de sajnos aznap ez hiánycikk volt.
Nem dőltem kardomba, különben is ki mondta, hogy a fagyi csak gömb formában ehető??
Joghurtos eperfagyi mentával és citromfűvel:
Ezt a fagyit még tavaly kinéztem magamnak, mert nagyon egyszerű és gondoltam ha már a menta és a citromfűbokraim vad növekedésbe kezdtek az udvaron a ládában, hát miért ne raknék hozzá pár levelet.
Hozzávalók 6 adaghoz:
35 dkg eper
1,5 dl joghurt
cukor ízlés szerint, nálam kb. 5 dkg nyírfacukor
4-4 db menta és citromfű levél
Az epret apró kockákra vágtam és megszóram a cukorral, picit állni hagytam, hogy a cukor elolvadjon rajta, aztán hozzáöntöttem a joghurtot és krémesre turmixoltam. A menta és citromfű leveleket nagyon apró darabokra vágtam és hozzákevertem krémhez majd tálba öntöttem és lefagyasztottam. Fagyigépem nincs, így javasolt fél óránként átkeverni míg teljesen meg nem fagy, hogy ne legyen nagyon kristályos az állaga.
Epres-mákos fagyi tejszínnel:
Hozzávalók 6 adaghoz:
20 dkg eper
2 dl habtejszín
5 dkg darált mák
citromlé
cukor ízlés szerint, nálam 1 teáskanál méz és 5 dkg nyírfacukor
Az epret apró kockákra vágtam, megszórtam a cukorral, csorgattam rá mézet és egy kis kanálnyi citromlevet. Felvertem a tejszínt, majd hozzákevertem a mákot, a legvégén pedig az epret. Tálba öntöttem és mehet a fagyasztóba.
Tálalás előtt fél órával érdemes kivenni a fagyasztóból.Megjegyzés: Hatalmas kihívás volt megállni, hogy mielőtt beraktam őket a fagyasztóba, nagy kanállal meg ne egyem csak így folyós állapotában, mert túl finom volt. Mindenesetre a tálakat könnyű volt elmosni, mert fejest ugrottam beléjük, hogy egy csepp se vesszen kárba.

Balzsamecetes-borsos-mentás eper:
 
Nem mentek el otthonról, nekem is a fejem tetejére szaladt a szemöldököm mikor ezt a receptet először megláttam és naná, hogy tesztelnem kellett. Nagyon jóóóó. Az ecet és a bors nem érződik benne külön-külön, viszont párban nagyon kellemes aromával vonják körbe az epret.
A legegyszerűbb változat a cukros eper helyett szerintem.
Elkészítése:
Az epret apró darabokra szeljük, 1 kis tálnyi adaghoz pár csepp balzsamecetet löttyintünk és egy-két  csavarásnyi fekete bors megy hozzá. A menta nem kötelező anélkül is finom, de szerintem nagyon jól feldobja. Ha nem elég édes az eper akkor pici méz is adható hozzá.

 

Túrós epertorta:Ezt idén még nem, de az elmúlt években többször elkészítettem már. Szép is, egyszerű is, a cukorral itt is lehet “játszani” spórolni belőle, nyírfára cserélni, ki hogy szereti. Most az eredeti receptet írom le, ahogy én találtam. Én soknak véltem akkor hozzá a cukormennyiséget, de kóstolni kell közben. Ebben a formában én is meg tudom enni a zselatint.
Legközelebb biztos, hogy már saját sütésű keksszel vagy babapiskótával csinálnám.

 

Hozzávalók:1 csomag babapiskóta
50 dkg túró
30 dkg eper
2 cs zselatinpor
2 dl tej
4 dl joghurt
3 cs vaníliás cukor
8 evőkanál cukor
4 dl tejszín
pár szem eper a díszítéshez, de ez lehet más gyümölcs is

Egy kerek tortaformát kibélelünk műanyagfóliával és körben beleállítjuk a piskótákat. Félbetörve pont méret.
Az epret feldaraboljuk, a tejbe beleöntjük a zselatint és kevergetés mellett felmelegítjük. Forralni nem kell. A túrót összekeverjük a joghurttal, cukrokkal, végül mehet hozzá az eper és összeturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük és a zselatinos tejjel együtt hozzáadjuk a túrós krémhez. Végül a formába öntjük és hűtőben jó egy éjszakát áll. Aztán lehet kreatívkodni és díszíteni!
Néhány módosítás és jó tanács a tortával kapcsolatban ITT

Aztán még lehet eperből lesz folyt.köv.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!