Pálmafa Project

Tojásos nokedli fejes salátával akkor és most

Picit nosztalgiázom, hiszen szinte pontosan 2 éve, hogy volt egy fordulópont az életemben amikor gyökeresen változott meg körülöttem minden, szakítás, költözés, munkahelyváltás szinte egyszerre, de éreztem, hogy mégis úgy alakul minden egymás után  pont a  megfelelő időben, ahogy az nekem a legjobb. Leraktam terheket és elhatároztam, hogy innentől kezdve végre tényleg a saját utamat járom és élvezni fogok minden egyes apró pillanatot az életemben, mert ennek egyedül is mennie kell. Aztán belejöttem. Nagyon is. Kezdtem ezt az ételekkel. Előtte is szerettem már főzni, de a hozzávalók tekintetében kellett kompromisszumokat kötnöm, mivel nem csak nekem készült egy-egy étel, már pedig ha válogatós egyednek főz az ember lánya…. Persze ezzel nincs semmi baj ízlések és pofonok, a lényeg, hogy ha más is dícséri a főztöd, már megérte felkelni és ebben azért nem volt hiány el kell ismernem ezúton is.
Na de most eljött az én időm kísérletezhetek bármivel, hiszen gyakorlatilag mindenevő vagyok.
Az első ebéd amit magamnak főztem a nagyon egyszerű, de nagyon finom tojásos nokedli volt. Akkor költöztem albérletbe, sok cuccom még talán dobozokban állt, asztalom, székem nem volt, viszont egy kis helyes szőnyegem és szuper lábakon álló tálcám, kényelmes párnám annál inkább. Több hét után talán először éreztem azt, hogy éhes vagyok, és akkor ott szó szerint és átvitt értelemben is a padlón  ülve és vígan falatozva azt éreztem, hogy ismét szép az élet, még ha tudtam, hogy sok feladat vár még rám, de álltam elébe, hagytam történni az eseményeket és igyekeztem megoldani minden egyes építő jellegű akadályt.
Sok embertől hallottam, hogy ha akár pár órát, 1 napot, heteket v éveket tölt egyedül, nem eszik rendesen, nem főz magának, mert minek, macerás, egyedül unalmas, inkább a gyors kaja blabla. Nem is értem, hogy van összefüggésben a két dolog. Megérdemlem Én is, Te is, bárki, hogy jókat egyen mindig mindenkor! Szerintem ez a minimum amivel megtisztelhetjük magunkat.
Visszatérve a nokedlire, akkor még azt hiszem sima fehér lisztből készült, azóta próbálkoztam teljes kiőrlésűből is elkészíteni, nem rossz, de picit tömörebb fojtósabb, mint a hagyományos. Előtte a petrezselyem fogyasztásomat érdeklődés hiányában minimálisra kellett korlátoznom, így picit talán sokat is tettem rá, de így is ez lett az egyik legemlékezetesebb ebéd számomra.

Azóta találtam egy zabkorpával készülő receptet amit ma el is készítettem, de kicsit variáltam rajta, mivel liszt hiányában a vízbe téve majdnem szertefoszlott a mai ebédem, hiába hagytam állni a masszát 15 percig kifőzés előtt. De egy kis liszt (és igen ez most kivételesen fehér volt) segítségével feljavítottam és nagyon jó állagú és duci (mivel én késsel szaggattam) nokedligyerekek születtek. 
Egy bodycombat edzés után, – ami helyettesítés lévén nekem is új volt, a nyelvem a földön húztam magam után hazafelé, – tökéletes energiapótlásnak bizonyult.
Receptek:
Tojásos nokedli:
10 dkg zabkorpa
2 ek fehér liszt (lehet tönköly fehér liszt is)
1 tojás a tésztába + 1 a tetejére
1 dl tej
A hozzávalókat összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a zabkorpa megszívja magát, addig felforraljuk a vizet majd beleszaggatjuk a nokedlit. Ha feljön a tetejére, leszűrjük és egy lábosba tesszük. Nekem volt itthon egy kevés mangalica szalonnám, felkockáztam és zsírjára sütöttem majd arra szedtem rá a nokedlit. Felvertem a másik tojást és ráöntöttem majd pár percig(attól függ ki milyen szottyosan szereti:) ) kevertem míg a tojás rántottaszerű nem lett. Petrezselyem nekem most nem volt itthon, de ez semmit nem vont le az értékéből.
Fejes saláta a kedvenc öntetemmel:
1 db fejes saláta (én kb. a harmadát használtam fel ehhez a mennyiségű öntethez)
1 db újhagyma 
1 evőkanál oliva olaj
1 teáskanál citromlé v fehérborecet (nálam most az utóbbi volt)
pici mustár és méz (fél-fél mokkás kanálnyi kb.)
bors
Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük és tálalás előtt 10 perccel ráöntjük a darabokra tépkedett salátára és a felkarikázott hagymára. 
Ez a recept Anyukámtól származik, szerintem a legfinomabb a fejes salátához.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!