Pálmafa Project

Almás brokkolis csirkesaláta

Az egyik legjobb saláta amit eddig ettem, pedig a saláta szó nálam általában valamilyen húsmentes ételt takar. Na ő a kivétel!

A brokkoli és az alma szuper páros, korábban már volt hasonló sali a blogon, de akkor asszem feta és más zöldség is került mellé, most viszont húsra vót igény, úgyhogy csirkecombfilé hentesnél felnyalábol és irány a konyha. Csirkemell is jó lesz, vagy bármilyen más sült hús maradék, de a combfilé nem szárad ki annyira, szerintem ez a legjobb hozzá. Amúgy hal is lehetne…mondjuk lazac…hmm már tovább is gondoltam. Legközelebb…

Tökéletes hétköznapi vacsora, mert gyors, nagyon finom, edzés után is szuper, és másnap ebédre is elfogyott a maradék. Akkor lehet hozzá rizst is főzni akár, ha ez így nem lenne elegendő, de szerintem az, mert laktató. Az öntet ami körbelengi, pedig az egyik kedvencem, bármilyen salátára, de főleg a zöld salátákra kitűnő, mindenki imádja!

Hozzávalók:

4 db csirkecomb filé

1 fej brokkoli

1 nagyobb piros alma

bármilyen zöldsaláta (ruccola, madársaláta, római stb.)

Öntethez:

3 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál almaecet

1 mokkáskanál méz

1 mokkáskanál mustár

só, bors

A csirkecombot felkockáztam, és kevés kókuszolajon, pici sóval és borssal lepirítottam. Ezalatt simára kevertem az öntet hozzávalóit, a brokkolit forrásban lévő vízbe tettem kb. 5 percre, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

Ezután mindent egy tálba raktam, húst, zöldségeket és meglocsoltam az öntettel, majd átforgattam az egészet. Másnap is finom!

 

 

 

Uborka, alma, zellerszár saláta

Ropogós, üde, zöld salátára vágytam, de ez így februárban nem egyszerű projekt. Szinte minden kókadt, ízetlen, a gyökérzöldségeket néha unom már megmondom őszintén, persze azért tolom, mert szeretem, de kell a (vér)frissítés.

Úgyhogy egy álmos hétköznap délutánon, elhatároztam, hogy összegyűjtök pár ződ alapanyagot és ilyen salit fogok ropogtatni este. Persze hajlamos lettem volna itt is túlzásokba esni, mert majdnem hozzárepült a kivi is, meg az avokádó, meg dió, és tökmag és és és…..

De megálljt parancsoltam, persze ti még attól bővíthetitek a salátát a fent említettekkel, én sem bírtam megállni azért teljesen, és ha már zöld, akkor miért ne kerüljön rá zöld penészes francia sajt, ami a hűtőben illatozott….

Akárhogy is, jó ez, majdnem tavasz lett… Olaj nincs rajta, nekem nem hiányzott, plusz fűszer sem, almaecet és citromlé kombó elég volt, de pici olíva nem árthat neki.

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db zellerszár

fél kígyóuborka

1 zöld alma

1 teáskanál almaecet

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: magok(nálam lenmag és fekete szezámmag) és/vagy kéksajt

A zöldségeket és az almát felkockáztam, meglocsoltam az ecettel és a citromlével, a magokkal, rámorzsoltam a sajtot és megettem, de hűtőben is eláll max. 1 napig.

Almás, zelleres, csicsókás saláta

Indítsuk az újévet egy finom ropogós, könnyed salátával, ami kicsit sem unalmas, sőt elfogyaszthatjátok mellé a maradék malachúst is akár. Én még maradék pulykával nyammogtam el, hiszen két ünnep között boldogítottam magamat ezzel az étellel.

dscf0218Az alma, zeller páros mindig jó kombó, sokat használom őket, levest készítettem tavaly belőlük, sőt a csicsóka is belekerült már abba is. Most viszont friss és nyers saláta után ácsingóztam, figyelt némi avokádó is az ablakban, hát beleszeltem azt is, hogy egészséges zsírok is kerüljenek a bendőmbe, na meg a szép zöld színe is vonzott, de ezt tényleg el is hagyhatjátok belőle.

Érdemes ilyenkor a téli zöldségeket előtérbe helyezni, répát, céklát is használhattok, a csicsóka pedig különösen ajánlott a cukorbetegeknek, illetve ha picit megemelkedett volna a vércukorszint meglepő módon a tonna bejglinek hála, akkor különösen jó szolgálatot tehet, ugyanis segít beállítani a megfelelő vércukorszintet. Fejeljétek meg bármilyen pirított maggal az egészet és tökéletes ebéd vagy vacsora válik belőle! BÚÉK!

dscf0220

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb fej zellergumó

1 nagyobb alma

1 avokádó

kis fej lilahagyma

tökmag, dió, napraforgómag

2 evőkanál lenmagolaj vagy olívaolaj

1 teáskanál citromlé

só, bors

fűszerek ízlés szerint

Mindent vékony csíkokra vágtam, tálba tettem meglocsoltam az olívaolajjal, citromlével, fűszereztem és jól megettem.

Tofu kukorica avokádó saláta

Régen volt tofus étel, ha viszont rejtőzik a hűtőben egy felhasználásra váró chilis tofu, akkor augusztus derekán ilyen étel kúszott be elsőnek lelki szemeim elé. Pláne, hogy a maradék főtt kukoricát is szerettem volna kicsit “felpörgetni” plusz hozzávalókkal.

20160814_115221~2~2Sima natúr tofu is jó egyébként hozzá, és szeljetek a salátába friss chilit, ha meg nem szeretitek a csípőset, akkor hagyjátok ki, a gyömbér is enyhén csípős, elegendő az is hozzá, hogy a saláta élvezetes legyen. Ha sós szójaszószotok van otthon, akkor pici mézet csorgassatok még hozzá, hogy egyensúlyban legyen az ízek.

Amúgy ez inkább egy különálló fogásnak ideális, hiszen elég laktató, vacsora vagy ebéd, bármelyik lehet. Színes, ízes, ropogós, krémes, édes, savanykás, csípős, minden egyben, jó kis kaja na. Vegák biztos szeretni fogják, a húsevők, meg akár sült csirkével is elkészíthetik tofu helyett!

20160814_115302~2~2Hozzávalók:

2 cső kukorica

1 db avokádó

1 csomag chilis tofu

fél fej lilahagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

fél lime leve(citrom is jó)

2 evőkanál édes szójaszósz

petrezselyem v koriander

só,bors

kókuszolaj

A főtt kukoricaszemeket levágtam körben a csőről egy nagy tányérra halmoztam, az avokádót hosszában félbevágtam, lehúztam a héját, és vékonyan felszeleteltem, a lilahagymát szintén, majd ezt is a tálra pakoltam.

Egy kis tálban összekevertem a szójaszószt a gyömbérrel. A tofut kb. fél centis csíkokra szeltem, majd egy serpenyőben egy evőkanál kókuszolajat hevítettem és ráfektettem a szeleteket ráöntöttem a szójaszószt és oldalanként két-két percig sütöttem, majd a saláta tetejére helyeztem őket.

Megszórtam friss petrezselyemmel, rácsorgattam a lime levét, és nagyon pici olívaolajat még, pici só, pici bors és tálalható. Frissen jó, amíg a tofu meleg.

20160814_115241~2

Mentás málnás mozzarellás rukkolasaláta

Szép, finom, friss, kicsattan az egészségtől, igazi kánikula kaja, még asztaldísz is lehet kb. 5  másodpercig, legalábbis én tovább nem bírnék ellenállni neki…

DSCF9609A vicces az, hogy egészen tavalyig utáltam a rukkolát, aztán valahogy mégis rámozdultam, miután kaptam friss zsenge leveleket egyenesen a kertből és ezeknek kissé más ízük volt, mint a boltinak. Aztán mostanában már a többivel is egész jó viszonyban vagyok, ebben a salátában pedig kimondottan szükség van a rukkola enyhén csípős, karcos ízére, de ha helyette zsenge bébi spenóttal vagy madársalátával készítitek, úgyis finom lesz.

A saláta különlegességét talán az adja, hogy az öntet is málnás, némi balzsamecettel és olívaolajjal összekeverve, ezt egyébként más friss salátákhoz is bátran használjátok. Amúgy meg az “amilyen egyszerű, pont olyan nagyszerű” ételkategóriába tartozik. Bármelyik napszakban szuper szerintem, akár köretnek is húsok mellé. Használjátok ki a málnaszezont, egyétek frissen!

DSCF9612

Hozzávalók:

1 csomag rukkola

20-25 dkg málna

1-2 csomag mozzarella

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál balzsamecet

pici mustár

só, bors

pár db mentalevél

tetejére bármilyen (pirított) mag

A ruccolát szétterítettem egy nagy tányéron, rátépkedtem a mozzarellát, rászórtam a málna felét és a felaprított mentát.

Az öntethez a málna másik felét leturmixoltam, simára kevertem az olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral, sóval, borssal, majd rákanalaztam a salátára és megszórtam még tökmaggal.

DSCF9611

Az én görög salátám

Nem is értem, hogy ez miért nem volt még eddig fent a blogon? Talán mert mindenki ismeri és biztos mindenki el tudja finoman készíteni? Sokáig ezt gondoltam… Aztán én naív, párszor rendeltem étteremben és olyan verziókat kaptam, hogy legszívesebben visszaküldtem volna… A legtöbb salátában az uborka volt hangsúlyban, és mellette szinte nem volt más, olívát általában sosem láttak, és feta helyett valami krémsajt utánzat volt a tetején, sőt még trappista sajttal is találkoztam, de asszem a legdurvább az volt, ami tortilla chipsszel volt megfejelve. Még mexikói salátának is rossz lett volna, nemhogy görögnek… Úgyhogy, íme, ahogy én szeretem és mindenki más is aki kóstolta.

DSCF9577Az eredeti receptben nincs ugyan paprika, csak paradicsom, és uborka, de mikor ez a saláta itthon is divatba jött kb. 20 éve és bekúszott a recept valahogy a családba is, akkor paprikával együtt jött és én ezt benne is hagytam, mert jót tesz neki ízben, színben, ropogósságban. Szerintem akkor jó, ha kb. mindegyikből ugyanannyi mennyiség kerül bele, a hagyma kezdetben vörös volt, sőt pici fokhagyma is ment hozzá, aztán a lilánál maradtam, ezúttal lila újhagyma került bele. Ami a fűszereket illeti az oregánó mellé én egy pici bazsalikomot is teszek hozzá, ha van friss, akkor bőven szórhattok bele mindkettőből.

A sajt része szintén fontos, lehet kapni már itthon is fetát, ebből ha lehet az igazi görög változatot vegyétek, mert van sok utánzat fehér sajt néven, ami szerintem nem mindig finom… Régen még nem mindig lehetett fetát kapni vagy nagyon drágán és emlékszem, hogy mi akkor Anikó sajtot tettünk rá, ami picit hasonlít hozzá, és passzol ehhez a salátához, szóval ha nincs feta akkor én azt vennék végső esetben.

Ha külön személyenként van tálalva, akár előételnek is, mint Görögországban, akkor jól mutat rajta egész szeletben a sajt, viszont nagy tálban, több főnek tálalva én a tetejére szoktam morzsolni, de soha nem keverem utána már össze, mert az szerintem nem annyira gusztusos. Egy biztos, nagyon finom és grillpartira el ne induljatok nélküle, de egymagában vacsorára is szuper lesz!

DSCF9581Hozzávalók 4 főre:

4 paradicsom

2 paprika

2 kígyóuborka v kis uborkából 4-5

1 fej lilahagyma

1-1 csapott teáskanál szárított oregánó és bazsalikom (frissből mehet több)

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál citromlé v fehérborecet

Tetejére:

30 dkg fetasajt

10 dkg olívabogyó

friss oregánó levelek

A hagymát apróra szeltem, a paradicsomokat, paprikát, ubit szintén kisebb darabokra. Mindent egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, olajjal, citromlével, alaposan összeforgattam, majd a tetejére a sajtot vagy rámorzsolom, megszórom a félbevágott olívabogyóval, friss oregánóval és legalább 30 percig állni hagyom a hűtőben.

Cseresznyés avokádós édesburgonyás saláta

Ez megint egy biztosíték kicsapkodós kombináció, illetve annak tűnik, amíg meg nem kóstoljátok! Végre eljött az én időm, mikor egyre több gyümölcs érik be és bombázhatlak benneteket az ilyen receptekkel.

DSCF9555Tök egyszerű a képlet, az édesburgonya sülve kerül a salátába, a többi gyümölcs nyersen és tökéletes vacsora lesz a végeredmény. De azt is elárulom nektek, hogy én például egyik nap ebédre ettem ezt és kölest főztem hozzá, így azért eltelített délutánra, energiám is volt belőle pont amennyi kellett. A cseresznye igazi vitaminbomba, többek között sok A, B1, B2, B6, C-vitamin van benne, illetve jelentős a kálium, és vastartalma valamint kimutatták, hogy már napi negyed kiló elfogyasztása csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal pedig az ízületi panaszok is jó eséllyel mérsékelhetőek, megelőzhetőek.

Ha nem kaptok édeskrumplit, sárgarépa is tökéletes, ugyanúgy megsüthetitek, nem lesz nagy különbség ízben, és persze lényegesen olcsóbb is az a verzió, pláne, ha nagy adagot szeretnétek készíteni belőle. Felőlem mehet grillhúsokhoz is köretnek, illetve ha nagyon apróra vágjátok az összes hozzávalót, akkor egy salsát kaptok tulajdonképpen, amit akár pirítósra is halmozhattok, mindenhogyan finom!

DSCF9559

Hozzávalók adagonként:

fél avokádó

pár szem cseresznye

1 kisebb édesburgonya (sárgarépa is jó helyette)

fél chilipaprika

1 szál újhagyma

pár csepp citromlé

olívaolaj

só, bors

Az édesburgonyát kis kockákra vágtam, és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, pici kókuszolajban megforgatva és kb. 20 perc alatt megpuhult és kicsit megpirult. Kivettem, kihűtöttem.

A cseresznyét kimagoztam, a chilit szintén és nagyon apróra szeltem a hagymával együtt, az avokádót hosszában csíkokra vágtam, lehúztam a héját és felkockáztam azt is. Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam pici olívaolajjal, citromlével, pici só, pici bors és kész. Friss salátára, ill. bébi spenótlevelekre halmoztam és lehet falatozni.

Édesburgonyás mangós panzanella

Puccos kajának tűnik, pedig nem az, tulajdonképpen az olasz panzanellának vagyis kenyérsalátának egy trópusi változata. Egyrészt, mert az eredeti paradicsomos verziónak inkább nyáron állok majd neki, mikor édes paradicsomokhoz is hozzájutni, másrészt vágytam valami laktató egytálételre, ami nem húsos, egyszerű, de mégis különleges.

20160214_123118

Mangót nagyon ritkán eszek és veszek, mivel itthon nem kapni igazán zamatosat és általában beton keményen csücsülnek a boltok polcain és legutóbb is csalódás volt mikor megvettem egyet, hiába töltött még napokat pulton, fűrész kellett volna hozzá…

Amiért most mégis bizalmat szavaztam egy példánynak, mivel meglepő módon nagyon puha volt és óccó is, ami szintén ritka ugyebár. És mert meguntam az almát és a narancsot kicsit így tél végére.

A receptet a mangócsatni ihlette, ami egy hagymás mangós fűszeres sűrű darabos egyveleg húsok mellé vagy pirítósra. Ugyanez édesburgonyából is elkészíthető, ami jó páros a mangóval, így nekem ebédre tett jó szolgálatot ez a két hozzávaló. Az édesburgonyáról már írtam, a mangót pedig a gyümölcsök királyának is nevezik az ázsiai országokban, Indiából ered, sok benne az E-vitamin, kálcium, vas, béta karotin és jó hatással van szívre, egyébként pedig a barackra hasonlít az íze.

Kisütött a tányéron a nap!

20160214_123209

Hozzávalók adagonként:

1 kisebb méretű édesburgonya

fél mangó

1 evőkanál aprított lilahagyma

citromlé

pár szem dió

1 kis szelet rozskenyér

csipet őrölt chili

Az édesburgonyát héjastól puhára főztem, leszűrtem, majd meghámoztam. A mangót hosszában a mag mentén ketté vágtam, bekockáztam, majd kifordítottam a héjából és kiszedtem belőle a mangódarabokat. Az édesburgonyát szintén felkockáztam, a lilahagymát felaprítottam, megszórtam a chilivel, csipet sóval, csorgattam rá citromlevet, pici olívaolajat, a tetejére pedig pirított kenyérkockákat szórtam és pár szem diót, kevés petrezselymet.

Édesköményes répás hajdinasaláta

Mi történik akkor, ha a kezembe kerül egy zöldség, amit nem szeretek? Szívááás…., legalábbis mikor jóízűen beleharaptam az édesköménybe, egyből rájöttem, hogy bakker ez az az ánizs ízű rettenet gyönyörűség, ami nem csak az emlékeimben volt barátságtalan, hanem nyersen egymagában a valóságban is…. Deee, szeretjük a kihívásokat!

20160214_115508Egyszer nagyon régen készítettem egy édesköményes tésztát, ami nem ízlett, de gondoltam, most már minden zöldség a barátom, és tuti ezt is élvezettel rágcsálom majd nyersen, mert amúgy a ropogós állaga nagyon tetszik és egészséges. Gyulladáscsökkentő hatása van, sok benne a vas, magnézium, kálium, kálcium, valamint A, B, C vitaminok.

Ez mind szép és jó, de nekem egy bajom van vele csak, hogy ánizs ízű, és azt egyszerűen nem csípem. Na, most jól lehúztam, ezt a szegény zöldséget, mégis arra bíztatlak benneteket, hogy ezt a salátát ne hagyjátok ki, ugyanis még nekem is nagyon ízlett, sőt másnap is szívesen falatoztam és máskor is megtenném. Szóval ahelyett, hogy a kukában landolna ilyenkor a zöldség, csak kell néhány hozzávaló, amik jól kiegészítik egymást és ez az idegen jövevény is passzol hozzájuk és máris klassz a végeredmény!

20160214_115643

Hozzávalók 2 főre:

2 deci hajdina

1 db édeskömény

1 db grapefruit

1 tonhalkonzerv v füstölt lazac

1 közepes répa

fél fej lilahagyma

fél csokor kapor

fél csokor petrezselyem

reszelt torma a tetejére (elhagyható)

só, bors

olívaolaj

A hajdinát dupla mennyiségű vízben megfőztem.

A hagymát felaprítottam, a kaprot, petrezselymet szintén, a tonhalat leszűrtem. A sárgarépát lereszeltem, az édeskömény külső  héját leszedtem, majd félbevágtam és vékonyan felcsíkoztam.

A grapefruitot is félbevágtam, bevagdostam a hártyák mentén és körben a héja mentén, kifordítottam, így kis cikkek estek ki belőle. A közben kicsorgó leve is a salátába került.

Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam kb. 2 evőkanál olívaolajjal, sóztam, borsoztam és összekevertem. Azonnal fogyasztható, de másnap is nagyon finom.

 

Téli panzanella saláta

Ezt falatozzátok két ünnep között! A nyári paradicsomos, pirított kenyérkockákkal megszórt olasz saláta téli üzemmódban.

DSCF9150Szuper finom és mivel itt az újév, csicseriborsó helyett bátran tegyetek bele lencsét. Minden egy tányéron, amire egy karácsonyi nagy zaba és töménytelen húsevés után szükségetek lehet. Én napokig tudok ilyesmin élni, a csicseriborsó az egyik legjobb húspótló, grapefruitot meg amúgy is ritkán eszik szerintem a nagy többség és azt veszem észre, hogy ennek főleg az az oka, hogy keserűnek találják és egymagában ugyebár nem akkora élmény megenni. Úgyhogy tessék salátába szórni, és máris megszeretitek. Ennyire egyszerű!

DSCF9153Hozzávalók adagonként:

1 kisebb cékla nyersen lereszelve

1 marék főtt csicseriborsó

fél grapefruit leve és húsa

negyed lilahagyma

1 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

1-1 csipet őrölt fahéj és római kömény

frissen őrölt bors

himalája só

olívaolaj

A lilahagymát apró kockákra vágtam, céklát egy tálba lereszeltem, a grapefruitot félbevágtam, bekockáztam a húsát, majd kifordítottam, így kiestek a kis cikkek belőle, a benne maradt húsból pedig kifacsartam a levet, majd beleszórtam a lecsöpögtetett és leöblített csicseriborsót.

A kenyeret felkockáztam, egy serpenyőben kb. 1 evőkanál olívaolajon megpirítottam, majd a salátára szórtam ezt is, befűszereztem, összekevertem és még néhány szem dióval tálaltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!