Pálmafa Project

Sertésszűz sült répával és kajszimártással

Sertéshússal kezdődő blogbejegyzést nálam szerintem még nem láttatok, sertésszűz mentes volt szinte a blog. Van azért elvétve pár recept régről, talán darált húsos kaja illetve ünnepi malacsült, de ennyi. És ez nem is fog változni jelentem, de, ha A férfi sertésszűzzel a hóna alatt állít be, mert vásárolhatnékja volt, és kilépne a csirke, ződség, rizs világából, akkor muszáj lelkesen örvendve fogadni az ötletet, közben jobb, ha nem tudja persze mire gondolok, és előállni egy fantasztikus recepttel, pláne ha a neve napjára készül az étel. Amúgy lazacot terveztem, csak, hogy tudd miről maradtál le…

Egyébként volt már a kezemben sertésszűz egyszer. Rövid életű lett. Megvettem a piacon, betettem a hűtőbe, hogy másnap megcsinálom, de ez nem történt meg, így még egy napot töltött fagyasztás nélkül aztán kivettem, hogy na majd most alkotok belőle valamit, de kissé fura szaga volt, így meglendítettem a kuka irányába…

Viszont ez most jó lett és nem kicsit! Gugli a barátunk, egy dolog volt biztos, valami gyümölcs kell mellé, azt tudtam, hogy a sertéshez szoktak baracklekvárt használni, bekenni stb, passzol hozzá, így kajszira esett a választás, de csak úgy lazán, frissen leturmixolva és egy leheletnyi levendulával fűszerezve. Ezt nyugodtan kihagyhatjátok, levendula nélkül is jó lesz az, de ha van kéznél érdemes szórni bele. A másik dolog, ami fontos volt a sütésnél, hogy ne kelljen a sütőben töltenie 1 órát, mert hét közben erre nekem időm nincs, lehet persze lassan sütni egyben, ráérősen, de a kedd nálam nem ez a nap. Furán néztem, mikor steakhez hasonló elkészítést javasoltak valahol, pár perc alatt megsütve mindkét oldalát, de szimpi volt, hogy bő 15 perc alatt elkészülhet, úgyhogy vállaltam a kihívást. Szuper lett, kívül megpirult belül átsült, viszont lágy a húsa, nem száraz, úgyhogy tényleg ajánlom kipróbálásra, ha még nem készítettek szűzérmét.

Köret, nálam sült répa, mert nagyon szeretem, és nincs ezzel sem meló, amíg a hús és a mártás elkészült, ez is megsült, jó sok fokhagymával egyetemben. Répa helyett amúgy édesburgonya is tökéletes, mert a kajszimártás ahhoz is passzolni fog.

Hozzávalók 4 főre:

1 db sertésszűz (kb. 50 dkg)

só, bors

kókuszolaj

friss rozmaring aprítva

Kajszimártás:

fél kb. kajszibarack

fél mokkáskanálnyi morzsolt levendula

csipet só

pár csepp citromlé

Körethez:

6 db nagyobb méretű sárgarépa

2 fej fokhagyma

friss rozmaring aprítva

só, bors

kókuszolaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a répákat keresztben félbevágtam, majd hosszában 4 hasábra, tepsire tettem őket, kevés kókuszolajba beleforgatva, a fokhagymákat pedig héjastól, de gerezdekre szedve szintén melléjük tettem. Kb. 20-25 perc alatt megpuhultak és megpirult a külsejük. Ezután megszórtam őket aprított rozmaringgal, sóval, borssal.

A barackokat kimagoztam, a turmixgép táljába tettem őket, adtam hozzá csipet sót, pár csepp citromlevet és simára turmixoltam, majd tálba öntöttem és belemorzsoltam a levendulát, majd állni hagytam.

A húst lehártyáztam, majd kb. kisujjnyi szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam mindkét oldalát majd egy teflon serpenyőben kevés kókuszolajon mindkét oldalán kb. 6-8 percig sütöttem, majd tálalható friss rozmaringgal megszórva.

Sült csirkemell áfonyamártással és édesburgonyával


Szeretem a színes ételeket, annyira jól mutatnak egy hófehér tányéron, hogy néha sajnálom megenni őket. Utóbbi hazugság természetesen a részemről. Alig vártam, hogy ráugorjak…

Jártamban, keltemben itt eszem, ott eszem, szeretek, -tünk jó kis éttermekbe betérni. Így történt ez pár hete is, mikor én egy jóféle babgulyással (igen jól olvassátok, én és a babgulyás egy helyen egy időben és tányéron) leptem meg magam, míg A férfi (Bambirajongók most lapozzanak) áfonyás vörösboros őzpörköltet nézett ki magának és mielőtt megkóstolhatta volna, már bele is trollkodtam a tányérjába csak úgy nőiesen a nagy leveses kanalammal. Elsősorban a mártás érdekelt és persze az őz is, mert a vadhúst nem igen szeretem, de őzet még nem ettem. Az van, hogy ízlett és nem kicsit, a vörösboros áfonyás cuccot kóstolva pedig már el is képzeltem, hogy ez simán ehető szárnyassal is, lisztes krokett helyett meg édeskrumplival inkább.

Így hazatérve megálmodtam ezt az ételt és lám, valósággá vált. Na nem teljesen úgy, ahogy elképzeltem, ugyanis kezembe kaptam a boros üveget, hogy majd jól felnyitom. Én. Egyedül. Dugóhúzó belecsavar, eddig sima és itt véget is ért a történet kb. Nem mozdult, nyúztam, húztam, szorítottam, mindenhova, ráfeküdtem, mindezt edzés után közvetlen, amikor mindig elhiszem magamról, hogy rettenetesen erős vagyok és legyőzhetetlen. Kiizzadtam, remegett a kezem, az üveg nyakát már féltem, hogy letöröm, A férfi távol, a szomszédhoz mégsem mehettem át remegő kézzel egy boros üveggel a kezemben vérben forgó szemekkel fényes nappal…

Mély levegő, megnyugszik, bor téma elenged, recept változik, B. opció. Van egy titkos lötyim a hűtőben, egy kedves barátnémtól kaptam nem rég. Ő a gránátalma szirup. Nem, nincs bor íze, de ebbe az ételbe amúgy sem árt esetleg egy pici édes, ha az áfonya nem az. Úgyhogy ebből kapott egy kanálkával a szirupból és be is fejeztem a főzést mosolygó arccal kisimulva.

A bor sorsa azóta eldőlt, illetve beledőlt az üvegbe a dugó egy fakanál segédletével egy langyos nyári este…

Szóval borral vagy anélkül, isteni! Amúgy meggyel is klassz lehet.

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemellfilé

25 dkg áfonya

2 db édesburgonya (kb. 1 kg)

kb. 1,5 deci víz (helyette lehet vörösbor)

1 evőkanál gránátalma szirup(elhagyható)

1 csapott evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)

1 közepes rozmaring ág v 1 mokkáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

Az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra szeltem és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem kb. 20 perc alatt.

A csirkemellet vékony szeletekre vágtam, mindkét oldalát sóztam, borsoztam és kevés kókuszolajon megsütöttem egy serpenyőben oldalanként kb. 8-10 perc alatt, míg szép aranybarna lett kívül, belül pedig fehér, de még szaftos a húsa.

Ezalatt egy kisebb serpenyőbe szórtam az áfonyát, felöntöttem a vízzel és a gránátalma sziruppal, majd összefőztem kb. 10 perc alatt, majd a forró léből kimertem pár kanállal, simára kevertem a rizsliszttel és visszaöntöttem a mártásba, még egyszer összeforraltam és elzártam a gázt. Tálalható!

Almás karfiolos pulyka

Egy igazi hétvégi ebédet kaptok ma tőlem sok szeretettel, amiből egyszerű nagy adagot varázsolni az asztalra, és tökeletes bárkinek. Annak is aki diétázik, hiszen húst és zöldséget ehet bátran, aki tartalmasabbra vágyik, az pedig kanalazzon mellé rizst és fejelje meg egy klassz kapros öntettel.

Vagy válasszátok a harmadik opciót, ahogy én is tettem, hiszen a hús, zöldség, öntet kombót választottam, és bőven jóllaktam, A férfi pedig elégedett ábrázattal majszolta a rizses verziót. Sőt, mondok még jobbat, a vegák is szeretni fogják a zöldséget az öntettel és a rizzsel. Mindenki jól jár! Bár ők néha reklamálni szoktak, hogy a zöldség és a hús együtt sült…Hát rajtuk most nem tudok segíteni sorry… Pont az volt a cél, hogy mindent lehet egyszerre sütögetni, és ne legyen vele sok meló, mert akadt bőven más tennivalóm otthon.

Nagyon szeretem az alma karfiol párost, jól kiegészítik egymást, hamar megpuhulnak és színt visznek egy egyszerű húsos ételbe is. Igen, répát is tettem bele, mert volt pár darab kókadozó példány, amit még kidobni sajnáltam, így viszont roppanósra puhultak a másik két főszereplő mellett, de amúgy ki is hagyhatjátok ezt belőle. A citromos, kapros, pár csepp mézzel megbolondított öntet, pedig nyomába sem ér akármilyen zacskós változatnak és 2 perc alatt elkészül.

 

Hozzávalók:

1 kg pulykamell

1-2 nagyobb alma

1 fej karfiol

pár db répa (elhagyható)

1 nagy fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

2-2 rozmaring és kakukkfű ág (jó a szárított is)

só, bors

pár evőkanál kókuszolaj

Köretnek:

főtt rizs

Tetejére:

1 nagy doboz kefir

mokkáskanál méz

1 bio citrom reszelt héja

egy csokor kapor

só, bors

A pulykát szeletekre vágtam, enyhén kiklopfoltam, sóztam, borsoztam mindkét oldalát, majd vékonyan kiolajozott tepsibe fektettem őket és 200 fokra melegített sütőbe dugtam a nagy darabokra vágott hagymával és a fokhagymákkal együtt, amit nem pucoltam meg. Mikor félig megpuhult a hús és kicsit lepirult mindkét oldala, kb. 20 perc után, a tetejére pakoltam a rózsáira szedett karfiolt, nagyobb cikkekre vágott almát héjastól, rozmaring és kakukkfű ágakat és a vékonyra szeletelt répát, öntöttem alá pici vizet, lefedtem egy alufóliával és kb. még fél órát sütöttem az egészet együtt, majd a végén levettem a fóliát és még így is kapott 10 percet. Tálaláskor mehet még rá friss fűszer, só, bors, ha szükséges.

Ezalatt megfőztem a rizst, kikevertem az öntetet a kefirrel, aprított kaporral, mézzel, citromhéjjal, pici sóval és borssal.

Olasz gesztenyetorta

Castagnaccio vagyis az olaszok gesztenyetorta receptje jött velem szembe pár napja a neten és rákattantam. Nem akartam elhinni először, hogy ha ebben tényleg csak gesztenyeliszt van, némi vízzel és olívaolajjal összekeverve, és pár szem aszalt gyümi és mag ízesíti, akkor ez hogy a bánatba áll össze a sütőben?

dscf0228Dehát valszeg pont úgy, mint ahogy a csicseriborsólisztes lepény is a serpenyőben, mert megszívja magát a liszt a folyadékkal és ez elég neki, hogy egyben maradjon. Nagyon izgalmas ez a recept, pláne, hogy picit sós és édes is, viszont egy deka hozzáadott cukor sincs a tésztájában, kivéve persze az aszalt gyümölcs cukortartalmát, de az a pár szem elenyésző. A rozmaringtól pedig pikáns lesz az egész és mikor a süti széle ropogósra sült és azt frissen én lenyestem persze, hmmm, na ott bódogság volt…

A gesztenyeliszt nem olcsó ez tény, most vettem én is először, viszont a többi hozzávalóval lehet spórolni, Fenyőmaggal készül az eredeti verzió, én diót használtam helyette és mogyorót, az aszalt gyümi bármi lehet, mazsola is, sőt el is hagyhatjátok, akkor is mennyei lesz! 25 dkg gesztenyelisztem volt csak, hát adtam hozzá darált diót még, de így is a gesztenye érződik benne, szóval picit lehet “csalni”. Imádnivaló, de tényleg, nálam kedvenc lesz érzem! Nevezhetném mindenmentesnek, de nem szeretem ezt a szót, hiszen egy ilyen rusztikus sütiben a legjobb dolgok rejlenek, amire csak szükségünk van.

dscf0232Hozzávalók:

35 dkg gesztenyeliszt (más magliszttel is kombinálható)

kis marék dió, mogyoró v fenyőmag

kis marék aszalt áfonya

nagy csipet só

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál friss aprított rozmaring

4-5 deci víz

A gesztenyelisztbe beleszórtam a magokat és az áfonyát, aprított rozmaringot, csipet sót és felöntöttem a víz és az olaj keverékével. Először inkább kevesebb vizet öntsetek hozzá, keverjétek simára, aztán ha még nagyon sűrű, akkor mehet hozzá víz. Állagra olyan “nehezebben” folyós masszának kell lennie, az átlagosnál sűrűbb palacsintatészta massza kb. Na értitek… Ezután mehet a tepsibe, ez a mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő, vagy egy közepes téglalap alakú tepsihez. Elég lapos lesz, de ez így jó.

A tetejére még pár szem magot, aszalt gyümit és rozmaring levelet szórtam.

200 fokon 40 percet sült, kihűtve szépen szeletelhető.

Karácsonyi pulykasült

Végre eljött az idő, hogy megosszam a tavaly karácsonyra készült pulykasült receptjét, mivel ünnepek után szerintem már nem lettem volna túl népszerű vele, mikor mindenki csak egy fél sárgarépára vágyik étel gyanánt és szuszogni is alig bír a fa alatt szilveszterig… Na de majd most, hátha ezt készítitek el a családnak, a siker ugyanis garantált, kedves Gordonnak hála.

dscf9172Nem titkolom, a Zanyukámmal együtt enyhén paráztunk ettől a kis madárkától, nem szoktunk egyben sütni ekkora példányt és hát nem volt tesztsütés, akárhogy is ennek az asztalra kellett kerülnie még aznap. Így korán keltünk, bevertünk pár szelet bejglit és előkerült a konyhapulton az ebéd fénypontja is.

Úgyhogy nekiálltunk a puha vajas masszázskrémmel bekenni a madarunkat. Ezt előző este is meg lehet tenni, másnap csak sütni kell.

Nem annyira bonyolult, mint elsőre gondoltam, a lényeg, hogy puha legyen a vaj, krémállagú. akkor lehet vele könnyen dolgozni, aztán semmi meló vele tulajdonképpen, csak egy nagy tepsi kell és türelem a sütéshez és a pihentetéshez. Köretnek szóba sem jöhetett nálam a krumpli, viszont a sült kelbimbó, sütőtök, alma kombó annál inkább izgalmasnak bizonyult és a vendégsereg is meg volt elégedve, annyira, hogy idén is ez kerül majd a nagyérdemű elé. A videón tök jól lehet követni az elkészítés módját és ami a lényeg, hogy végre egy pulykasült, ami tényleg nem szárad ki, hiszen a sütés közben a vaj szépen átcsorog a húson és átjárja azt.

De hova tűnt a mártás a képről? Ezt nem vágom, de a valóságban létezett emlékszem és isteni finom volt, szóval próbáljátok ki bátran!
dscf9177Hozzávalók:

1 db bébipulyka (3-4 kg-os)

Hasüregébe: 1 fél citrom, 1 vöröshagyma félbevágva, rozmaring ág

só, bors

Mártáshoz:

pulyka hasában sült citrom és hagyma

1 deci fehérbor

2 deci húsalaplé

sült bacon

paradicsom

rozmaring ág

kis marék darált dió

Töltelék:

20 dkg puha vaj

2 db citrom reszelt héja

3 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

só, bors

olívaolaj

Tetejére: pár szelet bacon

Köret:

1 db sütőtök

fél kg kelbimbó

2 db alma

5 dkg reszelt parmezán

olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

Először a pulyka bőre alá töltendő kencét készítettem el. A puha vajat összekevertem a reszelt fokhagymával, aprított petrezselyemmel és a többi hozzávalóval, majd a pulyka bőre alá benyúltam és alaposan bekentem mindenhol a húsát, majd kívül is bekentem a tetejét. Ezután a hasüregébe beletettem a félbevágott vöröshagymákat, citromot, sóztam, borsoztam kívül és belül is.

220 fokra előmelegítettem a sütőt, a pulyát egy nagy tepsibe tettük vékonyan olajjal is meglocsoltuk, majd kb. negyed óráig pirítottuk, ezután kivettük, befedtük a baconszeletekkel és 180 fokra csökkentve a hőfokot még kb. 2 óráig sült. Kilónként kell neki fél óra sütés, de oda kell ráfigyelni. A baconre is, hogy ne égjen el, ha nagyon megpirul, le lehet venni róla és úgy továbbsütni a madárkát.

Ha elkészült kb. ugyanennyi pihentetés következik, mint amennyi a sütési idő! Fólia alatt lefedve.

Közben elkészítettem a mártást, a pulykából kivettem a hagymát, citromot és egy nagy serpenyőben vagy akár ahogy Gordon csinálja a tepsiben felkerült a gázra, felöntve a húslével és borral, belerepült pár rozmaring ág, az apróra tördelt bacon, pár szem paradicsom, de akár a húslevesből kivett zellert, karalábét is hozzátehetitek, nem kell szigorúan venni itt a receptet. Több zöldség, több íz! Egy a lényeg, alaposan össze kell forralni, hagyni sűrűsödni, közben szétnyomkodni benne egy krumplinyomóval a zöldségeket, majd átpasszírozni egy szűrőn. Az illatosra megpirított diót ledaráltam, egy csinos tálba szórtam és erre került rá a mártás majd forrón tálaltuk, így a már kihűlt és felszeletelt pulykahús is ismét átmelegedett.

A körethez a kelbimbót, a kis darabokra vágott tököt és almát egy nagy tepsire tettem és olívaolajjal vékonyan meglocsolva puhára sütöttem kb. 20-25 perc alatt, aztán sóztam, borsoztam, megszórtam parmezánnal, de utóbbi helyett lehet még diót, gesztenyét vagy akár aszalt gyümölcsdarabokat, vagy gránátalmát is rászórni, mindegyik passzolni fog a pulykához is.

 

Egyszerű zöldségleves sok fűszerrel

Egy jó leves szinte mindenre gyógyír, nem igaz? Megfázás, macskajaj stb….Sokan a húslevesre esküsznek, persze jöhet az is néha, pulykanyakból például Anyukám konyhájából, azt überelni úgysem tudja senki, viszont hétköznapokon maradok a ződségeimnél.

20161105_12363622Így született ez a leves is, 4 zöldséget választottam, gombát, édesburgonyát, brokkolit és répát és jó sok fűszert és a hideg miatt egy csipet chilit is. Összefőz, megesz ennyi. Le is fagyasztható, most vettem ki az utolsó adagot a frigóból, és alaplének is szuper krémlevesekhez.

Lehet variálni sokféle módon, bármilyen zöldségből, de ez tényleg egy jó kombó lett, mert ritkán vannak egy tányérban egy időben ezek a hozzávalók szerintem, érdemes kipróbálni! A mennyiségeket itt nem kell nagyon komolyan venni, kb. egyforma adagokat érdemes talán mindegyik zöldségből hozzáadni.

20161105_1235382

Hozzávalók 4 főre:

1 db édesburgonya

2 db sárgarépa

3 fej sampion gomba

fél fej brokkoli

fél vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

friss v szárított rozmaring, kakukkfű, tárkony

csipet chilipor v friss chili (el is hagyható)

pár csepp citromlé

só, bors

kókuszolaj

A hagymákat kevés kókuszolajon megfutattam, hozzáadtam az apró kockákra vágott répát és az ennél kicsit nagyobb kockákra vágott édesburgonyát. Azért nem egyformára szeltem, mert a répa nehezebben puhul, így viszont kb. egyszerre fognak. Felöntöttem kb. 1 liter vízzel, fűszereztem, összefőztem, mikor félig megpuhult a répa és az édesburi, akkor szórtam bele a felaprított gombát és a rózsáira szedett brokkolit. Öntöttem még hozzá kevés vizet, lehet ismét picit fűszerezni és még kb. 10 perc és elkészült a leves. Pár csepp citromlevet adtam hozzá tálalás előtt, ez kicsit felfrissíti az ízeket. Tetejére lehet még friss fűszereket, petrezselymet szórni kedv és ízlés szerint.

Zöldborsós paradicsomos hal

Elvétve eszem halkonzervet, általában a natúr verziókat, de vannak a jobb minőségű paradicsomos változatokat, amiben még borsó is van. Valami hasonlót kívántam most és mivel figyelt a mélyhűtőben egy hal és némi borsó is, sőt még paradicsomlé is volt otthon, neki is láttam a főzésnek.

dscf0125Semmi extra kategória tulajdonképpen, de pont ettől jó, hogy egyszerű,  a  hal gyorsabban elkészül, mint  a hús és ezalatt a barnarizs is megfő, de akár kuszkuszt vagy bulgurt is választhattok mellé köretnek. Fűszerek közül pedig a kakukkfű, oregánó mind passzolnak a halhoz.

Hozzávalók 4 főre:

2-3 nagyobb szelet tőkehalfilé v másfajta hal

25 dkg fagyasztott zöldborsó

3 deci sűrű paradicsomlé (passata, ha boltit használtok)

1 evőkanál aprított friss rozmaring, v 1 mokkáskanál szárított

2 duci gerezd fokhagyma

só, bors

kókuszolaj

Köretnek: 3 deci barnarizs

A barnarizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben puhára főztem.

A halat kiolvasztottam, felkockáztam, a fokhagymát apróra szeltem és kevés kókuszolajon megfutattam, rászórtam az aprított rozmaringot, majd hozzáadtam a halat, és a borsót is, sóztam, borsoztam. Pár percig együtt pároltam őket, míg a hal kifehérdett, majd felöntöttem a paradicsomlével és fedő alatt mindent puhára főztem.

Körtés céklás galette

Íme itt a második galette receptem, az első gyümölcsös nyári verzió után, vágytam egy őszire is, inkább sósan, mint édesen. Nos, ez sós, de édes is, a körtének és kicsit a céklának is köszönhetően, úgyhogy igazi ínyencfalat lett.

Az egyik legjobb történés a baromi hideg hűs őszi reggeleken, hogy legalább a sütőnél felmelegszem, ha már nagy duzzogva kikeltem az ágyból és várnám, hogy besüt a nap, mikor felhúzom a redőnyt, de tök sötét van, így visszahúzom és felkapcsolom a villanyt és ettől olyan fura téli hangulatom lesz, amire viszont még nem vagyok felkészülve…. Nem tudom, hol kezdődött ez a mondat, de a lényeg, hogy jobb kedvre derít, mikor a hűtőből csak előhúzom az előző este összeállított galettet és bedugom a sütőbe és mire térülök fordulok, tollászkodok, már el is készült.  Aztán vagy magamévá teszem azonnal lelkesen vagy eldugom magam elől ebédig…

Hát, ez az ebédet most nem érte meg…. Ha 4 személyre készítitek, duplázzátok meg a hozzávalókat.

20160928_071453

Hozzávalók (kb. 15 cm átmérőjű).

A tészta receptje ITT TALÁLHATÓ (cukrot most kihagytam)

+ 1 evőkanál aprított friss rozmaringot szórtam a liszthez

Töltelékhez:

3 közepes cékla

1 kisebb körte

5 dkg kecskesajt (vagy feta)

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál citromlé

pár csepp balzsamecet(elhagyható)

1 evőkanál friss aprított rozmaring vagy 1 mokkáskanál szárított

2 teáskanál friss kakukkfű v fél mokkáskanál szárított

só, bors

olívaolaj

A céklákat puhára főztem héjastól, miután kicsit kihűltek, meghámoztam, felkockáztam és a fokhagymával, citromlével, kakukkfűvel, sóval, borssal, pár csepp balzsamecettel simára turmixoltam.

A tésztát fél órát hűtőben pihentettem, majd  a pulton 10 percet, ezután kinyújtottam kb. kör alakúra.

A tetejét megkentem a céklakrémmel, úgy, hogy 2-3 centit üresen hagytam körben a széléről. Ráfektettem a vékonyra szeletelt körtét, majd ráreszeltem a sajtot. A tészta széleit körben felhajtottam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem. Mikor szép barna lesz a széle, akkor kész.

A céklakrémnek kb. a 3/4 részét használtam fel, a többit meg betettem a hűtőbe, és szendvicskrémnek szuper, pár napig eláll.

Kacsamell szőlősalátával

Akár szüreti ebéd is lehetne ez a fogás, mert a kacsa és a szőlő szuper páros, de ez az egyszerű hideg szőlősaláta szinte bármilyen sült húshoz passzolhat, hétvégére ideális!

DSCF0088Általában, ha kacsahúst sütök, kerül mellé valamilyen gyümölcs, ilyenkor a szőlőt is a tepsibe szoktam szórni és átveszi a többnyire fehérboros fűszeres szaft ízét, itt találtok ilyen receptet is. Most viszont elég meleg volt mikor ez az étel készült, így egy hideg, pikáns gyümölcssaláta volt a legkézenfekvőbb mellé. Kefir, zöld citrom, pár csepp méz és kész is volt, míg a serpenyőben a kacsamell is kellően puhára sült, miközben magába szívta a rozmaringos szaftot.

Ha esetleg valakit zavar a szőlőmag, akkor érdemesebb nagyobb szeműeket választani és kimagozni, ha van türelmetek… Némi extra finomság is került a saláta tetejére, még pedig a főtt gesztenye. Ennek még nincs szezonja, viszont én rákattantam a bolti zacskós főtt gesztenyére és hetente elpusztítok egy adagot csak úgy egymagában, viszont ilyen ételekhez is remek. Ennek hiányában még dióval tudnám elképzelni…

DSCF0090

Hozzávalók 2 főre:

fél kacsamell

1-1 kisebb fürt fehér és piros szőlő

2 rozmaring ág

fél lime leve

pár csepp méz

1 kis doboz kefir

só, bors

Tetejére: főtt gesztenye (elhagyható) vagy dió is lehet helyette

A kacsamell elkészítését IDE KLIKKELVE megtalálhatjátok. Itt annyi változás volt csak, hogy két rozmaring ágat még mellé dobtam, így a szaft átvette az ízét, amivel tálaláskor még meglocsoltam.

A szőlőt leszemeztem, egy tálba tettem, a kefirben elkevertem a fűszereket, a zöld citrom levét és a mézet, majd összeforgattam a gyümölccsel. Min. fél órát ajánlott hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

További kacsahúsos recepteket itt találtok!

Tönkölylisztes focaccia

Egyszerű, rusztikus, alul ropogós, belül puha szivacsos, felül az olívaolajtól a rozmaringtól és a paradicsomtól nagyon szaftos, ízletes lepénykenyeret hoztam ma nektek. Naná, hogy Itália ihlette ezt is. A focaccia (fokaccsa) tulajdonképpen egy átmenet a pizza és a kenyér között, a pizzánál vastagabb, a hagyományos kenyérnél vékonyabb, keskeny szeletekre vágják fel és mehet reggelire frissen ropogósan vagy vendégseregnek mindenféle kencék mellé akár.

20160904_080634Kelt tészta és mégis egyszerű, nem túl kényes a történet, ha nekem is sikerült elsőre… Pedig tönkölyliszttel csináltam, de ahogy  már többször írtam, tökéletes ez a liszt kelesztéshez (is).  A focaccián nem feltétlenül van paradicsom, legtöbbször csak simán só, bors, olívaolaj kombóval készül, és ez is bőven elegendő amúgy neki ahhoz, hogy finom legyen. Viszont isteni finom paradicsomokat kapni még minden színben és méretben, érdemes kihasználni a szezont és megpakolni vele a kenyerünket!

Hétvégi reggelinek szuper, túl sok munkát nem igényel, nem kell nyújtani se, csak kézzel nagyjából kör alakban vagy téglalap, vagy rombusz, amőba stb. formára széthúzkodni a tepsin és lehet is sütni. Frissen az igazi, de másnap is finom, sőt akár le is fagyasztható.

Itt a hétvége lepjétek meg reggelire vele akit szeretnétek!

20160904_083142~3Hozzávalók:

1 bögre (250 ml) fehér tönkölyliszt

1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 bögre langyos víz

1 evőkanál aprított rozmaring

4-5 kisebb szem paradicsom

1 teáskanál szárított élesztő

mokkáskanál só

olívaolaj

A liszteket összekevertem, sóztam,  az élesztőt szintén elkevertem a langyos vízben, majd a liszthez öntöttem és összegyúrtam. Konyharuhával letakarva fél óráig kelesztettem meleg helyen.

Ezalatt felaprítottam a rozmaringot, negyedekbe vágtam a paradicsomot, ha pici koktélparadicsom van kéznél, akkor az mehet egészben is rá. Egy gáztepsire sütőpapírt terítettem, kicsit lekentem olívaolajjal. A tésztát miután duplájára kelt ráborítottam és téglalap alakúra megpróbáltam széthúzni kb. 20 x 25 cm nagyságú lett. Egy kis tálba öntöttem olívaolajat, belemártottam az ujjaimat és összetapicskoltam vele tésztát, csak úgy lazán, nem kell túl sok olaj. Megszórtam a rozmaringgal, majd enyhén lenyomkodva rátettem a paradicsomot.

200 fokra előmelegített sütőbe toltam, amit 5 perc után visszavettem 180 fokra. Ez sütőfüggő az enyém régi és hajlamos az alján gyorsabban megégetni a tésztákat… Kb. 20 percet sült, mikor szépen feljön a tészta és a teteje barnulni kezd, az alja pedig ropogós akkor kész. Kivettem kicsit, hűlni hagytam, meglocsoltam olívaolajjal még és felszeleteltem.

Forrás:http://theviewfromgreatisland.com/summer-tomato-focaccia/

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!