Pálmafa Project

Kajszis paradicsomos gazpacho

Nem múlhat el nyár gazpacho nélkül sem, ennek is augusztus elején érdemes nekiállni, mikor mindenféle színű paradicsomot lehet kapni és édesek, mint a méz. Télen sajnos ez az étel felejtős.

A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.

Ja, hogy mi is a gazpacho? Az olaszok nyers, főzés nélküli hideg nyári levese, hagymával, fűszerekkel, és jó sok paradicsommal természetesen,a pár csepp ecettől pedig olyannak tűnhet elsőre, mint egy leturmixolt paradicsomsaláta. Aki a paradicsomot szereti, annak tuti, hogy ízleni fog, aki nem szereti, elképzelhető, hogy ebben a formában mégis megbarátkozik vele. Ha tudnátok, hogy gyerekkoromban mennyire utáltam a paradicsomot, el sem hinnétek, hogy most csak úgy egymagában képes vagyok a pici, édes, színes példányokból eltűntetni egy laza fél kilót, ha nem figyelek. Ez a leves is majdnem meghiúsult, annyira finomak voltak, a sötét bordó és a sárga szemek.

Aztán persze testet öltött, de nem sokáig akart a tányérban maradni, nem szégyelltem eltüntetni az egészet egy nagy kanállal…

Hozzávalók adagonként:

3-4 db kisebb paradicsom

2-3 db sárgabarack

1 szál újhagyma

1 teáskanál almaecet v fehérborecet

só,bors

3-4 db bazsalikomlevél

pár csepp olívaolaj

Tetejére: mozzarella

A paradicsomokat kisebb darabokra vágtam, a hagymát felszeleteltem, a barackot kimagoztam, mindent a turmixgép táljába szórtam. Fűszereztem, hozzáöntöttem az almaecetet és annyi vizet, hogy 3/4-ig ellepje a zöldséget és a gyümölcsöt. Ha túl sűrű utána még lehet hígítani. Simára turmixoltam, és mehet a tányérba, a tetejére tépkedtem mozzarellát, friss bazsalikomot és ha hideg volt a zöldség és a gyümölcs illetve a víz is, akkor egyből fogyasztható, ha nem, akkor egy fél óra elég neki, hogy kicsit lehűljön és az ízek is jobban összeérjenek.

Cukkinis csicseriborsós lecsó

Csapjunk a lecsóba, mert idén el vagyok maradva kissé ezen a téren. Mondjuk nem tartom magam egy nagy lecsó rajongónak, de jó kaja az tény, egyszerű, gyors, minden rotyog a fazékban és tényleg nem csak paprikával és paradicsommal érdemes készíteni, hanem jöhet a cukkini és padlizsán lazán franciásan vagy  akár csicseriborsó is.

Utóbbi talán szokatlan összetevő ebben az ételben, és majd jól a fejemre olvassák, hogy mit keres a csicseri a lecsóban??? De ez engem egyrészt nem zavar, másrészt meg nagyon finom és számomra ez így lett most laktató. Kenyeret nem eszek mellé, az üres szénhidrát, és egymagában pedig egy óra múlva éhes leszek az “alap” lecsótól, így viszont egész délután kitart az ebédem. Van benne még egy “varázslat”, a tojáshoz kevert kurkuma, ez nem kötelező viszont mostanában rákattantam, és a rántottához is keverek egy csipettel.

Az egész étel amúgy baconnel indul, ami nálam szintén ritka, de most ezt kívántam, nem sokat tettem bele, nem lett zsíros, éppen csak ott az íze. A Férfi is jól lakott vele, az ő adagjához még kevertem pár kocka rozskenyeret, ami olívaolajon pirult előtte. Jó sok petrezselyem, hogy valami friss zöld is legyen a tetején és már lehet is kanalazni.

Hozzávalók 3 főre:

5 szelet bacon

1 nagy fej vöröshagyma

3 db paprika

3 db paradicsom

1 nagyobb méretű cukkini

15 dkg főtt csicseriborsó

4 db tojás

1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)

só bors

fél csokor petrezselyem a tetejére

A bacont felcsíkoztam és lepirítottam egy serpenyőben. Mivel kevés zsiradék sült ki belőle tettem még hozzá egy pici kókuszolajat, majd rászórtam a felaprított hagymát, mikor üvegesre pirult, ment hozzá feldarabolt paprika és paradicsom. Sóztam, borsoztam, fedő alatt pároltam, kb. fél deci vizet is öntöttem hozzá, hogy szaftosabb legyen a végeredmény. Mikor a paprika és paradicsom majdnem teljesen átpuhult, hozzáadtam a felkockázott cukkinit is, majd a főtt csicseriborsót is, hogy az is átvegye az ízeket.

A tojásokat felvertem, hozzákevertem a kurkumát és mikor az összes zöldség megpuhult, beleöntöttem a serpenyőbe. Folyamatos keverés mellett pár percig hagytam, hogy a tojás is megfőjön. Ez ízlés dolga, én nem szeretem nagyon taknyosan, inkább tovább főzöm egy kicsit. Végül friss petrezselymet szórtam a tetejére és tálaltam.

Sült lazac cseresznyés salsával

Halétel nyári köntösben! Izgalmas, pikáns, szerintem szexi és brutál finom!

Mikor elkezdtem blogot írni, készült egy hasonló sült lazac, de ott egy összefőzött meggyszószt kapott a tetejére, ami a sütőben még rá is pirult egy kicsit, azt is imádtam, de ez most megelőzte azt a receptet a nem létező versenyben.

A cseresznyét itthon édességekbe szokás tenni, vagy levesbe, vagy csak úgy egyenesen a faágról a szánkba és ezzel nincs is semmi gond. De, érdemes vele is játszani kicsit és feltekerni még inkább a zamatosságát, valami csípőssel, sóssal, savanykással és kész az ízbomba. Lehet ezt bármilyen grillhússal enni, de szerintem egy könnyű citromos fokhagymás lazacszelet áll neki a legjobban illetve fordítva is igaz ez. Úgy gondolom felesleges nyáron is nehéz majonézes cuccokat enni halak és húsok mellé, inkább tegyük hozzájuk a nyári friss ízeit. Mielőtt elsírom magam saját magamtól, be is fejeztem, csak kóstoljátok meg ezt légyszi.

A Férfi is leült elé, aki imádja a lazacot, majd rám pillantott párás szemekkel, hogy tuti nem kaptam-e napszúrást, hogy cseresznyét kap a hal mellé és nem rizst vagy dudvát, ahogy ő hívja. Aztán mikor megérezte a cseresznyét a chilivel, akkor kisimult lett egyből a pofija és betolta az egészet.

Hozzávalók személyenként:

1 szelet lazac

1 kis gerezd fokhagyma

1-1 kis kanál vaj és olíva olaj

só, bors

1 gerezd citrom

Salsához:

kis marék cseresznye

1 kisebb paradicsom

1 pici chilipaprika

1 szál újhagyma

só, bors

pár csepp balzsamecet

pár csepp olívaolaj

pár csepp lime vagy citromlé

Tálaláshoz: ruccola

Először elkészítettem a salsát, a cseresznyét kimagoztam, a chilit felaprítottam, vékonyra szeltem az újhagymát, felkockáztam a paradicsomot, mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olajjal, ecettel, zöld citrommal, pici só, jó sok bors és állni hagytam.

A lazac mindkét felét sóztam, borsoztam, felhevítettem az olajat és a vajat, a fokhagymát felaprítottam. A halat elkezdtem sütni az egyik oldalán, a tetejére rászórtam a fokhagymát, majd mikor láthatóan a húsa kifehéredett a közepéig, kb. 3 perc, akkor megfordítottam, rászórtam a maradék fokhagymát a tetejére ismét. Majd mikor a hal húsa teljesen kifehéredett lefedve kapott kb. még egy percet, hogy tuti ne maradjon nyers, de ki se száradjon és el is készült.

Sajtos, sonkával töltött édesburgonya

Hétvége után általában vannak maradékok a hűtőben, gondolok itt pár dkg sajtra, pár szelet sonkára, kevésbé friss zöldségekre esetleg. Legalábbis nálam ez volt a helyzet és adott volt hozzájuk pár darab friss édesburgonya, amit mindenképp sütve és töltve képzeltem most el.

A férfinak klassz vacsora lett rizzsel körítve, na meg persze sok friss zöldsalátával is, nekem pedig egy kellemes ebéd másnap. Akár kanalazhattok mellé vagy rá fokhagymás vagy kapros joghurtot, kefirt, és bármilyen maradék sült hússal is elkészíthető, vagy akár hús nélkül is. Tonhal is klassz, illetve megmondom az őszintét eredetileg csicseriborsós verziót akartam kreálni, de abból a maradék tényleg csak a gondolataimban létezett, mert a hűtőben nem sikerült fellelnem… Kissé csalódott is voltam, de aztán a végeredmény meggyőzött, hogy jó ez így is!

Szórjátok meg bármilyen friss zöldfűszerrel, petrezselyemmel, vagy ha még találtok, medvehagymával, de snidling is mehet rá. A képzelet szab csak határ, hogy éppen mivel töltitek, megéri kísérletezni az édesburgonyával, mert sokkal finomabb, mint a hagyományos krumpli.

Hozzávalók 2-3 főre:

2 db édesburgonya

pár szelet pulyka- v csirkesonka

1-2 paprika

1-2 paradicsom

1-2 szál újhagyma

1 mokkáskanál zsálya vagy ízlés szerint más fűszer

5 dkg sajt

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: 10 dkg sajt + friss zöldfűszer

A édesburgonyát alaposan megsikáltam, hosszában félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal vékonyan meglocsolva, vágott felével lefelé fordítva puhára sütöttem.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon lepirítottam a sonkát, majd hozzászórtam a hagymát, majd a paprikát, paradicsomot, befűszereztem és kb. 10 perc alatt puhára pároltam az egészet.

Kikapartam az édesburgonya belsejét, de úgy, hogy azért maradjon egy fél centis pereme, hogy ne lyukadjon ki. A kikapart édesburgonyát összeforgattam a többi zöldséggel, majd visszatöltöttem a héjába és a sajttal megszórva még addig sütöttem, míg az ráolvadt.

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

Jolly Joker recept, amit mindenki szeret! Legalábbis én még nem találkoztam olyannal, aki nem. Paradicsom, tészta, hús kombóval szerintem nem nagyon lehet tévedni.

Általában akkor főzöm ezt az ételt, ha olyan vendégem van, akit zöldség hegyekkel nem tudok elkápráztatni, mert nemes egyszerűséggel nem eszi meg. Így történt ez most is, ráadásul ezt csak nagy adagban érdemes elkészíteni és előző nap is össze lehet dobni, vagy akár csak a húsgombócok összeállításával előkészülni. Csirkével, pulykával, sőt marhahússal is mükszik, utóbbival nyilván kicsit nő a főzési idő, de nem sokkal, sőt akár löttyinthettek a szószba egy nagy korty jóféle vörösbort is, amit aztán ételünk mellé is meg lehet majd iszogatni.

Ha elfogyott a tészta, akár rizzsel is finom, sőt én speciel egymagában szoktam, jó sok szósszal enni a gombócokat, úgy is tökéletesen laktató.

Hozzávalók:

1 zacskó durum spagetti

Húsgombócokhoz:

1 kg pulyka- v csirkemellfilé

3 evőkanál darált lenmag(zabliszt v zabpehely is jó)

1 db tojás

1-1 evőkanál szárított oregánó és bazsalikom

fél csokor medvehagyma v pár szál újhagyma

só, bors

Mártáshoz:

5 deci paradicsomlé

4 deci víz

1 evőkanál xilit

só, bors

Tetejére: 20 dkg parmezán

A húsgombóc hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd gombócokat formáztam belőle. Egy nagy, széles edényben felforraltam a paradicsomlevet a vízzel, cukorral, sóval, borssal, majd belehelyeztem a gombócokat és lefedve főztem kb. 35 percig, míg a hús megfőtt, a szósz pedig kicsit besűrűsödött.

Ezalatt kifőztem a spagettit, majd a gombócokkal tálaltam és reszeltem rá parmezánt.

 

 

Hamis lasagne

Így lehet csalni egy kicsit, ha egyrészt nincs otthon lasagne tészta, illetve nem is akarom, hogy legyen, viszont ennék valamit, ami arra hajaz. Rákattantam ugyebár már egy ideje ezekre a hajdina- és csicserilisztes lepényekre, aztán ezzel megfertőztem A férfit is és azóta rendszeresen van terítéken ilyesmi.

Nagyon kényelmes elkészíteni, és nagyon változatos kreálmányokat lehet alkotni belőlük szuper gyorsan és tök jól helyettesíthető velük a kenyér, konkrétan azóta nem veszek kenyeret, hiszen ebbe is bele lehet pakolni, tekerni, azt amit egy szendvicsbe, ha akarom, akkor mexikói stílusban adom elő és tortillához hasonlít, hússal, mártogatóssal, friss zöldséggel félbehajtva esszük, ha meg ahhoz van kedvünk akkor “pizzaszerűen” a tetejére pakolok bármit és késsel villával falatozzuk. Függőséget okoz na, de ezt az egészségem sem bánja, sőt.

Nem kell hozzá alapestben semmi más csak a hajdina- v csicseriborsóliszt és víz, ja és fűszer, bármilyen, kedv kérdése, hogy éppen melyik. Aztán jött az ötlet, hogy ebből lehet valami rakott, sütőben sülő mutatványt is kivitelezni a lasagne mintájára hússal vagy anélkül teljesen mindegy, elég csak vastagra sütni a lapokat és olyan lesz, mint a tészta, csak sokkal finomabb, a beltartalmi értéke meg össze sem hasonlítható egy búzalisztes verzióval, hiszen ez nem üres szénhidrát. Általában tojás nélkül sütöm, de most ütöttem bele egyet, hogy biztosra menjek és ne törjön szét, mert nagy lapot sütöttem, de ha kis adagokban készítetek tojás nélkül is működni fog!

Most tölteléknek az egyik kedvenc padlizsános ragumra esett a választás, amit néha darált hússal is szoktam főzni, és némi cukkini került még mellé. A tetejére szórhattok sokkal több sajtot, lehet rá több kencét is kenni, nekem most ennyi volt otthon, de mivel belül szaftos a rakomány, így nem volt hiányérzet emiatt. Akinek van otthon “hot pan-je” bátran süsse abban, én konkrétan egy rétegben beleöntöttem az egész masszát, pont elég volt ez a mennyiség, aztán feldaraboltam kb. akkora lapokra, mint a lasagne. De sima palacsintasütő is megteszi, össze lehet mozaikozni a sütőedényben, a végeredményen nem fog látszani.

Hozzávalók:

3 közepes padlizsán

3 kisebb cukkini

1 hámozott paradicsom konzerv

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj

egy csipet chili

só, bors

kókuszolaj

Tésztalapokhoz:

1 bögre(2,5 deci) hajdinaliszt (helyette zabliszt, rizsliszt stb. is jó)

1 tojás

1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)

víz

kókuszolaj a sütéshez

Tetejére: friss paradicsom+2 deci kefir v tejföl + sajt

A tészta hozzávalóit összekevertem, sűrű palacsintatészta állagú legyen, majd egy négyzet alakú teflonsütőben kevés felforrósított kókuszolajon megsütöttem mindkét oldalát. Sima palacsintasütőben is lehet sütni több lapban, kb. kétszer olyan vastagra, mint a hagyományos palacsintákat.

A vöröshagymát felaprítottam, a padlizsánt kockákra vágtam, egy nagy serpenyőben kókuszolajon megpároltam mindkettőt.  Az olajat lehet pótolni kell, mert a padlizsán szivacsként működik, közben befűszereztem a zöldségeket, majd felöntöttem a paradicsommal és összeforraltam az egészet, hagytam besűrűsödni, legyen szaftos, de ne ússzon a lében, különben eláztatja majd a tésztát.

A cukkinit vékonyan felkarikáztam, a paradicsomokat felszeleteltem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra, a sütőformát vékonyan kikentem kókuszolajjal. Ezután belemozaikoztam a tészta felét, simán egy késsel méretre szabtam, nem baj, ha több darabban kerül az edénybe, csak fedje be teljesen az alját egy rétegben. Erre rákanalaztam a padlizsános ragu felét, majd ráfektettem a cukkinikarikákat, picit sóztam és borsoztam, ment rá paradicsomszelet is, majd ismét padlizsán, végül a tészta másik felével beborítottam, a tetejét megkentem kefir és a feta keverékével és még pár szelet paradicsomot tettem rá. Kb. fél óra sütés következett, míg a sajt rápirult kicsit. Ha kihűlt szépen szeletelhető.

Céklás bruschetta

Hétvégi kényeztető reggeli, de én hétköznapokon is élek vele, mert imádom a “bruszkettát”, vagy nevezzük paradicsomos pirítósnak leegyszerűsítve.

Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…

Úgyhogy fel kellett turbózni más ződdel, ami jelen esetben bordó, méghozzá cékla. Mennyei, de tényleg, pláne ahogy pár csepp balzsamecet körbelengi, ha lett volna otthon torma, még azt is ráreszeltem volna, de azért nem maradt így sem hiányérzetem. Asszem mozzarellafüggő vagyok, de helyette tehettek rá fetát vagy valami hasonló lágy sajt is tökéletes.  A pirítós amúgy szerintem akkor legjobb, ha serpenyőben pár csepp olívaolajon pirul!

Nem ragozom, céklarajongóknak kötelező, akik meg nem szeretik, azoknak azért…

Hozzávalók:

1 közepes fej cékla

1 db paradicsom

1 teáskanál balzsamecet

1 zacsi mozzarella

1 mokkáskanál szárított bazsalikom (friss még jobb)

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

A céklát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a paradicsomot kis kockákra vágtam, hozzáreszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, meglocsoltam az ecettel és az olajjal, majd a pirítósra halmoztam, a tetejére pedig mozzarellát tépkedtem.

Cseresznyés paradicsomleves

Nyár lett a tányéromban! Igaz csak kicsit és rövid időre, mert olyan gyorsan elfogyott ez a leves, nagyon jólesett forrón, és langyosan is.

Hiányoznak már a telt, nyári, zamatos ízek és hogy kombinálhassam pl. a céklát a szederrel, meggyel, tudjátok ezek a szemöldökfelhúzos sztorik mennek nekem… És a paradicsomot a dinnyével, eperrel stb. Most pedig a mélyhűtőben rejlő kis zacskó cseresznye került porondra, amit még akkor vágtam be oda magozatlanul…(na ilyet ne csináljatok), mikor kaptam egy láda hazai friss cseresznyét a kertből, így ez feleslegesnek bizonyult.

Most előbányásztam és vele együtt egy doboz natúr paradicsomlevet is, persze ebből is jobb lett volna a házi, de az nem vala, de szuper lett így is. 10 perc alatt kész volt, illatos, édeskés, gyorsan fogyott, próbáljátok ki, akár meggyel is!

Hozzávalók 3 főre:

fél liter paradicsomlé (dobozos passata-t használtam)

20 dkg cseresznye v meggy

fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg

fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve

csipet só

1-2 evőkanál nyírfacukor  v nádcukor ízlés szerint

pár csepp citromlé

1 deci kókusztejszín (sima tejszín is jó)

A cseresznyét kiolvasztottam és kimagoztam. A paradicsomlevet egy lábosba öntöttem, fűszereztem, édesítettem, majd hozzáöntöttem még kb. 2 deci vizet és összeforraltam. Ezután hozzáadtam a cseresznyét pár szem kivételével, amiket tálaláshoz félretettem. Beleöntöttem a tejszínt, reszelt gyömbért, ezzel is összerottyant egyszer és el is zártam a gázt alatta, majd botmixerrel simára turmixoltam. Meglocsoltam pár csepp citromlével és tálalható a félretett cseresznyével és pár csepp tejszínnel a tetején.

Marhahúsos édesburgonyás borsós egytál

Kényelmes, mindent egy serpenyőben főzős kajáról van szó. Laktató, fűszeres, illatos, egészséges, mi kell még?

Én egymagában ettem, de rizst is főztem hozzá, hogy A férfiember se éhezzen tutira. Édesburgonya helyett, amúgy sárgarépát is tehettek bele, vagy mindkettőt, jót tesz a színének, de főleg az ízének. Könnyű ebből nagy adagot főzni, egy egész vendégsereget megetethettek vele, ráadásul tök egyszerű az egész, kezdők is nekiállhatnak, nagyon nem tud félrecsúszni az étel, pont olyan, mintha bolognait vagy chilis babot főznétek. Mindig leírom, de csak azért, mert mindig megkérdezik, hogy mit keres a fahéj benne? Hát próbáljátok ki és megtudjátok! Fahéj+római kömény kombó a paradicsomos ételekhez hmmm érzést okoz!

Hozzávalók:

70 dkg darált marhahús

40 dkg édesburgonya

1 zöldborsókonzerv (fagyasztott  még jobb)

1 hámozott paradicsomkonzerv

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1-1 teáskanál őrölt római kömény és fahéj

1 kicsi chilipaprika

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: friss petrezselyem

Köretnek rizs

Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a hagymát, majd  hozzáadtam a húst és fehéredésig pirítottam, majd fűszereztem és felöntöttem a hámozott paradicsomkonzervvel és kb. 2 deci vízzel. Hagytam fedő alatt rotyogni egy fél órát legalább, közben belereszeltem a fokhagymákat és beleszórtam az aprított chilit is. Az édesburgonyát felkockáztam, a borsókonzervet leszűrtem és átöblítettem. Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadtam az édesburgonyát, majd kb. 10 perc múlva a zöldborsót is. Ha túl kevés a leve, itt lehet még pici vizet v paradicsomlevet önteni hozzá, ha van otthon. Még egyszer összeforraltam az egészet, ha szükséges ilyenkor még fűszerezem, közben kifőztem a rizst hozzá és tálalható, némi friss petrezselyemmel a tetején.

Spenótos tonhalas rizottó

Szuper krémes rizottót hoztam ma nektek, a nagy adventi hajtásban jól fog esni egy tányérral belőle! Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom!

20161211_1634462Ismét Bio Bridge terméket használtam az elkészítéséhez, még hozzá rizstejszínt és ismét nem vettem észre különbséget a végeredmény kóstolásakor. A rizottók általában vajasak, vagy tejszínesek vagy mindkettő és nem tudom azt mondani tényleg még én sem, hogy azok nem finomak. Mert azok, ez vitathatatlan, de attól még laktózmentesen is lehet legalább ugyanolyan ízleteset készíteni. Annyi jó íz van benne amik harmonizálnak egymással, hogy fel sem tűnik, hogy nincs benne zsíros tejszín, sőt most vajat sem tettem bele az elején, persze nyugodtan küldhettek egy kanállal az olaj mellé, ezt rátok bízom. Ha nem cél a laktózmentesség, akkor hajrá. Még egy fontos dolog, hogy a rizottó alaplé véletlenül sem jelent forró vízben feloldott leveskockát… Ha van kéznél igazi zöldség vagy húsalaplé a hétvégi levesből az tökéletes, ha nincs akkor én úgy szoktam egyszerűen megoldani, hogy egy liter forralt vízbe beleszórok natúr vegamix zöldségkeveréket, ami tiszta, tartósítószermentes fűszerkeverék, nagyobb hiperszuperben már lehet kapni vagy piacon fűszerboltban. Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani.

A spenót, paradicsom, hal triumvirátusát én gyakran használom, tök jól kiegészítik egymást, egyik sem dominál nagyon itt sem, de úgy egységben vannak, a bort meg ki ne merjétek hagyni belőle, mert a rizottó nagyon kéri, azzal indul az egész történet szinte és erre lehet építkezni, hogy éppen húsos, halas vagy zöldséges pl. cukkiniset készítetek-e, szinte mindegy, rá fog cuppanni, aki kóstolja. Természetesen olyan borral főzzétek, amit utána szívesen elkortyoltok az étel mellé is!

Ezt a rizstejszínt én amúgy gyakran használom főzelékekhez, vagy mártásokhoz, krémlevesekhez a hagyományos főzőtejszín helyett, nekem bevált és árban sem igazán kerül többe, mint a többi, szóval kísérletezzetek vele bátran!

20161211_1634322Hozzávalók 2-3 főre:

4 deci arborio rizs

1 nagy marék friss spenótlevél

1 deci rizstejszín

1 deci paradicsomlé

1 natúr tonhalkonzerv

kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

friss kakukkfű és/vagy rozmaring (szárított is jó)

1 deci száraz fehérbor

1 liter zöldség alaplé

só, bors

kókuszolaj

pár csepp citromlé a tetejére

A vöröshagymát felaprítottam és kevés kókuszolajon megfuttattam, erre szórtam a rizst, kicsit ezzel is átkevertem, majd felöntöttem a fehérborral. Egy merőkanál hátoldalával “simogatva” kevertem, míg a rizs nagyjából beszívta a nedvességet, közben megfűszereztem. Ezután az alapléből mindig 1-1 merőkanállal hozzáöntöttem és ugyanígy, amíg be nem szívta a rizs a nedvességet kevergettem. Közben összekevertem a paradicsomlevet a rizstejszínnel és belereszeltem a fokhagymát, a tonhalat lecsöpögtettem.

Mikor az utolsó merőkanál alaplevet adtam hozzá, belekevertem a paradicsomos rizstejes keveréket is, a kisebb darabokra tépkedett spenótlevelekkel és a tonhallal együtt. Mire a spenót megfonnyad, pont beszívja az utolsó adag folyadékot is, de még kellően krémes lesz. Ezután elzártam a gázt, szórtam még rá friss fűszereket, facsartam rá egy kis citromlevet és tálalható. Frissen az igazi, de másnap is finom azért még.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!