Pálmafa Project

Francia galette

A francia galette nem más, mint hajdinalisztből készült palacsinta, valamilyen sós töltelékkel. Általában sonkával és sajttal árulják. Én is így kóstolam nem rég a sípálya szélén egy hüttében, hát gondoltam kipróbálom itthon, hiszen hajdinaliszt szinte mindig van kéznél.

Hajdinapalacsintát már sokszor sütöttem, de ilyen vékonyra, így hajtogatva még nem, tojással meg pláne nem. Sőt, én lepénynek is szoktam reggelire sütni kenyér helyett, de akkor a tésztájába sem kerül tojás és vaj se. Úgy egy kicsit masszívabb lesz és max. félbe lehet hajtani, mert könnyebben törik. Az ízén azonban az sem változtat, bármilyen fűszer mehet bele, az én kedvencem a kurkumás, római köményes.

A francia galette-hez viszont inkább a kakukkfű vagy oregánó, bazsalikom passzol, ezek elhagyhatók a tésztájából, de szerintem jót tesz neki. Felvágottat én nem igazán eszem, így most egy tormás céklakrém került bele és teljesen bódog voltam ezzel a reggelivel. A szép fehér tükörtojásomat sikerült összecéklázni ugyan, addig igazgattam a tésztát, dehát ez legyen a legnagyobb bajom….

A franciák azonban nem csak így készítik a galette-t, hanem pite tésztából is, és azok általában gyümölccsel vannak töltve, tavaly készítettem ilyeneket, itt megtaláljátok a recepteket! Ez a hajdinás verzió viszont egyszerűbb, hiszen nem kell gyúrni és a sütése is gyorsabb, ráadásul gluténmentes. Viszont mindegyik mennyei, készítsétek el őket!

Hozzávalók 2 db-hoz:

5 evőkanál hajdinaliszt

1 db tojás

2 evőkanál olvasztott vaj

kb. fél deci víz

egy nagy csipet zöldfűszer (kakukkfű/oregánó/bazsalikom)

só, bors

olaj a sütéshez

Töltelék: 

Almás tormás céklakrém:

3 közepes fej cékla

fél alma

hüvelyujjjnyi reszelt torma

só, bors

A palacsinta hozzávalóit egy tálban simára kevertem, hagyományos palacsintatészta állagú legyen. A serpenyőt 1 evőkanál kókuszolajjal felhevítettem, majd egy nagy merőkanál masszát szétterítettem benne és mindkét oldalát a szokásos módon pár perc alatt megsütöttem.

A krémet előző nap elkészítettem, megfőztem egészben, hámozatlanul a céklát, majd mikor megpuhult, meghámoztam, felkockáztam, botmixerrel összeturmixoltam. 1-2 kanál joghurtot vagy tejfölt lehet hozzákeverni, ha krémesebbre szeretnétek. Sóztam, borsoztam, belereszeltem másnap reggel a tormát (így nem megy el az ereje annyira) és az almát is hozzáadtam reszelve, majd összekevertem és a palacsintába töltöttem 1-2 kanállal. Tetejére tojást sütöttem, rácsúsztattam és kész.

Kajszibarackos, paradicsomos mini palacsinták

Sós, édes egy tányéron, el tudnék élni ilyesmin egész évben. És itt most a friss édes barackra és paradicsomra gondolok elsősorban, külön-külön és párban is remekelnek az ételekben, akármilyen furán is hangzik. Szerintem lassan megszokjátok tőlem a hasonló kombinációkat és nem pedig megszöktök tőlem…

DSCF9614Ez egy tökéletes előétel lehetne mondjuk egy nyári vacsora vagy ebéd alkalmával. Nem mintha egy szimpla kényeztető reggelinek nem lenne szuper… Pofonegyszerű, flancosnak tűnik, pedig nem az, a hozzávalók színeitől lesz mutatós. Süthettek kisebb és nagyobb palacsintákat, akár fel is lehet tekerni őket, vagy félbehajtani.

Csicserilisztes palacsintákat sütöttem, mostanság ez a kedvencem, de bármilyen másik liszt is megteszi. Célszerű valamilyen sós, lágy sajtot morzsolni a tetejére, ez még jobban kiemeli az ízeket, illetve rozmaring, ha nincs kéznél, kakukkfű, oregánó, vagy akár bazsalikom is jó lehet, akkor a legjobb, ha friss fűszernövényekkel szórjátok meg.

Hmm, és na jó elárulom, hogy hamarosan jön egy pikáns lekvár recept is, csak, hogy a paradicsom és a sárgabarack bűvöletében maradjunk még egy kicsit.

DSCF9618

Hozzávalók:

sárgabarack

paradicsom

kecskesajt (feta, Anikó sajt is jó)

rozmaring

citromlé

só, bors

Palacsintához (3-4 db kicsi)

5 evőkanál csicseriborsóliszt (lehet más liszt is, pl. zab, hajdina, rizs, tönköly stb.)

víz (kb. fél deci)

1 tojás

csipet szódabikarbóna

kókuszolaj

A palacsinta hozzávalóit összekevertem sűrűbb állagúra a szokásosnál, hogy vaskosabbak legyenek és kisütöttem a szokásos módon, egy kisebb merőkanálnyi mennyiséget tettem a serpenyőbe darabonként, miután felforrósítottam egy kanálnyi kókuszolajat. A csipet szódabikarbónától kicsit megemelkednek és klassz szivacsosabb textúrájuk lett.

A barackot, a paradicsomot felkockáztam, belekevertem a többi hozzávalót is, majd a palacsintára halmoztam, és már ehető is.

Epres rebarbarás hajdinapalacsinta

(tovább…)

Flódnipalacsinta

Karácsony ízű palacsintatorta, még hozzá a klasszikus karácsonyi sütemény a flódni ízeivel, viszont egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése, és azért valamivel kalóriaszegényebb is.

DSCF9003Imádom a flódnit, tavaly sütöttem is egy hatalmas adagot, bátran próbáljátok ki ezt is. Ha pedig nincs kedvetek tésztát gyúrni, nyújtani, de mégis rajongtok a mákos, diós, gazdag ízekért, akkor készítsétek el ezt a palacsintát, a siker garantált!

Brutál sok tölteléket toltam bele, szerintem elfért benne, senki nem reklamált miatta, nem is értem miért…és még szét sem dőlt. Nem vagyok egy nagy palacsintarajongó, de így felértékelődik ez a desszert, ráadásul a legkritkusabb és legfinnyásabb népek sem mondanák meg, hogy zabliszttel készült és nem fogják rábiggyeszteni a “túl reform” jelzőt sem az fix…

Hogy megállja-e a helyét, akár egy halászlé után a karácsonyi asztalon? Naná, hogy meg, és a bejglik sem sértődnek meg.

DSCF9011Hozzávalók 8 szelethez:

Palacsinta:

14 evőkanál zabliszt

2 tojás

1,5 deci tej

szóda

csipet só

Mák töltelék:

20 dkg mák

4 evőkanál nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

1,5 deci kókusztej v tehéntej

Diótöltelék:

20 dkg darált dió

3 evőkanál nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

1 kupak diólikőr v rum(elhagyható)

1,5 deci kókusztej v tehéntej

Almatöltelék:

3 db közepes alma

2 evőkanál nyírfacukor

fél citrom leve

fél mokkáskanál őrölt fahéj

Szilvás töltelék:

2 púpos evőkanál sűrű szilvalekvár

1 evőkanál fehérbor (elhagyható)

1 evőkanál víz

Először megcsináltam a töltelékeket. A máktöltelékhez mindent összefőztem egy kis lábosban, majd félretettem. Ugyanígy jártam el a diós esetében is, és a szilvával is. Elég csak összemelegíteni őket, míg elkeverednek az ízek és krémes, kenhető, de nem folyós állagúak lesznek.

Az almát meghámoztam, lereszeltem és puhára pároltam a cukorral, fahéjjal és a citromlével, megvártam, míg a leve nagyjából elfő és ezt is félretettem.

A palacsinta hozzávalóit egy kézi habverővel simára kevertem, a szódát a legvégén adtam hozzá, kis adagokban, kb. 2 decit, míg elértem a sűrű, de folyós palacsintatészta állagot.

Kókuszzsírt olvasztottam a serpenyőben és kisütöttem őket, majd összeállítottam a tortát. 1 palacsinta, egy réteg mák, egy palacsinta, egy réteg dió, megint palacsinta, majd almás töltelék, ismét palacsinta szilvás töltelék és ezt még egyszer megismételtem. A második szilvás réteg már lemaradt, csak a tetejét díszítettem vele. Tálalás előtt sütőben átmelegítettem.

Banánpalacsinta

Nevezhetjük trendi mód paleo palacsintának, de egy hímnemű kóstoló egyed pedig nemes egyszerűséggel banánrántottának keresztelte el a mai receptet. A trendi kifejezésektől fázom, úgyhogy banánrántotta kérem szépen, persze hagyma és kóbász nélkül….

DSCF8622Én csak annyit mondok, hogy ez egy baromi finom palacsinta, és abszolut a legegyszerűbb és leggyorsabb verzió.

Tényleg csak tojás és banán kell hozzá, ha ezek vannak otthon akkor már senki nem marad éhesen reggel vagy délben vagy este… Szerintem napindítónak a legjobb! Aztán ki lehet persze cicomázni friss gyümivel, lekvárral, mézzel, joghurttal, virággal ami éppen van otthon. Igen virág…véletlenül volt itthon pár darab körömvirág, amit a kolléganőm az orrom elé dugott pénteken hazafelé jövet, hogy erre biztos szükségem lesz hétvégén és mivel ehető, plusz a színe is szép, hát felfaltam néhány szirmot a palacsintával együtt. Volt itthon maradék natúr joghurtom némi aprított mentával összekeverve, mellé került lekvár is, és kész volt egy pazar öntet. Ennyi, nem ragozom, rá lehet kattanni. Muszáj megkóstolnotok, se cukor, se liszt, mégis tömör gyönyör.

DSCF8628

Hozzávalók 3 db kb 15 cm átmérőjü palacsintához:

2 db banán

2 db tojás

Sütéshez: kókuszzsír v olaj

Tálaláshoz: natúr joghurt 1-2 kanál feketeribizli lekvárral és aprított mentával elkeverve

Az egyik banánt teljesen pépesre szétnyomkodtam villával a másikat picit darabosra hagytam, majd hozzáadtam a két felvert tojást és alaposan elkevertem az egészet egy csipet sóval. A serpenyőben kókuszzsírt forrósítottam majd egy fél merőkanálnyi palacsintatésztát öntöttem bele. Mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt megsütöttem.

Melegen az igazi, a hűs mentás gyümölcsös joghurt szuper hozzá!

Spenótos palacsinta paradicsomos fetás töltelékkel

A hét kedvenc étele! Legalábbis én erre szavaztam, mert annyira ízlett. Pedig csak hűtőkiürítést végeztem, így a lekvárt kivéve nagyjából belekerült minden.

DSCF7963Olyan igazi mediterrán ízvilágú kaja, friss, nagyon édes paradicsomból, ami lehet már a fületeken jön, ki annyi receptben használom, dehát mindjárt vége a szezonnak. Most finom és most olcsó, télen majd krokodilkönnyeket hullajtok utána, mert csak a sápadt arcú példányok lesznek kaphatóak.

Volt még maradék fagyasztott spenótom, és szerintem ez szuper alternatíva letolni azoknak is a torkán ezt a zöldséget, akik utálják amúgy. Nem domináns a spenótíz, a szósz és a feta pedig ápol és eltakar. Ezúttal nem gluténmentes lett, hanem rozslisztes, ami teljesen jó hozzá, de használhattok zablisztet, hajdinát, tönkölyt stb. Sajt lehet mozzarella és egyéb kedvenc típus, akkor nyugodtan dugjátok még be az egész tortát a sütőbe, hogy ráolvadjon.

Az eredeti recept lasagna palacsintának nevezi és most már értem miért, tényleg olyan jellege van, akár húsos bolognai szósszal is lehetne tölteni, vagy tekerni, összesütni. Készíthettek nagy palacsintákat dupla ennyi rétegben és bátran toljátok a vendégek elé, imádni fogják! Én biztos, hogy sokszor fogom még készíteni…

DSCF7964

Hozzávalók 4 db palacsintához:

3 evőkanál rozsliszt

1,5 deci spenótpüré

1 gerezd fokhagyma

1 deci víz vagy tej

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

1 fél mokkáskanál sütőpor

Töltelék:

10 dkg fetasajt

olívabogyó

Paradicsomszósz recept ITT.

A fagyasztott majd kiengedett spenótleveleket egy botmixerrel leturmixoltam. Ebben volt annyi nedvesség, hogy ne kelljen plusz vizet önteni hozzá, ha friss spenótból készítitek, akkor pár kanál vízzel vagy akár tejjel pürésítsétek.

A lisztet simára kevertem a sütőporral, tojással, sóval, borssal, vízzel, végül a spenótpürét is belekevertem és reszeltem bele egy gerezd fokhagymát. Serpenyőben kókuszzsírt hevítettem és kisütöttem a palacsintákat, kb. 10-15 cm átmérőjüket lettek.

A paradicsomszószt elkészítettem a fenti recept szerint, ezúttal csak bazsalikommal fűszereztem és mivel volt otthon, egy plusz nagy evőkanál ajvárt is kevertem hozzá, de ezt nyugodtan hagyjátok ki. Botmixerrel krémesre turmixoltam az egészet.

A palacsintákat megkentem a szósszal, majd rámorzsoltam a sajtot, tettem rá olívabogyót, és rétegeztem őket.

Glutén- és laktózmentes almás palacsinta

Kell ennél jobb reggeli? Nem a hagyományos vékony tésztás palacsinták ugyan, viszont az almának köszönhetően puhák, a hátsónk sincs nagy veszélyben, mert nyírfacukor édesíti őket, rostban gazdagok a hajdinalisztnek köszönhetően és a tejallergiásoknak sem kell aggódni, mert kókusztej van benne.

DSCF5757Hogy mivel egyétek? Kézzel, egymagában. Vagy késsel villával. Pakoljátok egymásra őket, közte a kedvenc tölteléketekkel, lekvárral, gyümölccsel, joghurttal, túróval, mesés.

Én először megcsorgattam pici narancslével és mézzel.

DSCF5770

De simán elbírja a joghurtot és a házi fekete ribizli lekvárt is! Nem lehet nem szeretni őket, ráadásul szuper energialöket nap kezdéshez, de persze egy leves után is könnyedén lecsúszhat.

DSCF5771Hozzávalók 4 darabhoz:

1 db közepes méretű alma

5 csapott evőkanál hajdinaliszt

1 deci kókusztej

1 db L-es tojás

1 evőkanál nyírfacukor

csipet só

fél mokkáskanál őrölt fahéj

kókuszzsír a sütéshez

Tetejére: narancslé, méz, joghurt vagy lekvár ízlés szerint

Az almát lereszeltem, hozzáütöttem a tojást, elkevertem, majd beleszórtam a lisztet, cukrot, csipet sót, simára kevertem, majd hozzáöntöttem a kókusztejet is. Sűrű, de még folyós masszának kell lennie.

A serpenyőben egy evőkanál kókuszzsírt felforrősítottam, majd fél merőkanálnyi palacsintatésztát öntöttem bele. Mindkét oldalát 2-3 perc alatt arany barnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem.

A tök és a mák randevúja rétes helyett palacsintában

Szeretitek a tökös mákos rétest? Akkor próbáljátok ki ezt a palacsintát. Lehet, hogy ronda, de annál finomabb. És nincs is igazából “reform” íze, ami sok embert még mindig visszatart a próbálkozástól. Palacsinta sütéséhez jobb megoldás a hajdinaliszt szerintem, mint a tönköly vagy rozs, ráadásul ebben a receptben a kókusztej is csavar még egyet az ízeken, mind a tésztában, mind a töltelékben.

DSCF5222

Valójában én is csak egy “egyszerű” tökös mákos rétesre vágytam, viszont egy laza rétesnyújtásnak még nem ugranék neki, majd egyszer….ha….talán… És persze az sem volt utolsó szempont, hogy inkább áhítoztam valami gluténmentes édesség után, így született ez a kombináció. Az aszalt gyümölcs és a mandarin már csak plusz ízfokozás, akár el is hagyható, de szerintem jól passzol a töltelékbe édesítőként is. Pláne, hogy sikerült megvennem a piacon az elmúlt év legízetlenebb sütőtökét…se íze se bűze, én még így nem jártam kanadai tökkel. Ilyenkor megértem, ha valaki éppen kísérletet tenne, hogy megbarátkozzon az ízével, de megkóstol egy ilyen példányt csak úgy magában, és örihari lesz a kapcsolat vége.

Na, de ezek a fancsali példányok sem tompítják sütőtök imádatomat és pont jók az édességekbe, remekül fel lehet turbózni őket minden földi jóval. Sőt még akár a palacsinta tésztájába is keverhettem volna a sült tökből..Majd legközelebb.

Próbáljátok ki a többi édes és sós reform palacsinta receptet is!

DSCF5225Hozzávalók 5 darabhoz:

Palacsintához:

2 db tojás

8 evőkanál hajdinaliszt

2 deci kókusztej

csipet só

1 evőkanál nyírfacukor

Töltelékhez:

1/4 hosszúkás kanadai sütőtök

5 dkg darált mák

kb. 1 deci kókusztej

1-2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

1 kis marék aszalt gyümölcs (nálam szilva és sárgabarack)

1 fél narancs leve, vagy 1 mandariné

1 teáskanál citromlé

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Az aszalt gyümölcsöket felaprítottam és pár kanál kókusztejbe áztattam őket.

Ezalatt megsütöttem a palacsintákat. A tojásokat felvertem, majd simára kevertem benne a lisztet, felöntöttem a kókusztejjel. Célszerű a tejet apránként hozzáadagolni, mert a liszt típusától is függ, hogy mennyire lesz sűrű a tészta és azon még mindig lehet hígítani. Megszórtam egy csipet sóval és a cukrot is belekevertem.

Egy kisebb méretű serpenyőben pici kókuszzsírt felforrósítottam és merőkanalanként kisütöttem a palacsintákat a szokásos módon.

Mikor a tök megpuhult kikapartam a belsejét egy mély tálba tettem, hozzászórtam a mákot, a cukrot, a meglocsoltam a citrom és a mandarinlével, majd hozzáöntöttem a kókusztejet. Itt is inkább kevesebbet öntsetek hozzá, hogy ne legyen túl híg. A lényeg, hogy sűrű, de kenhető legyen a töltelék.

Ezután lehet tölteni és tekerni a palacsintákat, a tetejére pedig én facsartam a mandarin levéből is, illetve pár szelett mandarinnal tálaltam.

 

Hajdina palacsinta pórés gombával és paradicsomszósszal

Ismét egy palacsinta ami eltér ugyan a megszokottól, de ez kimondottan jól áll neki. Amennyire utáltam régen palacsintát sütni, most annyira belejöttem és élvezem, hogy a különböző egészséges, magas rosttartalmú lisztekből mennyire jó ételeket lehet kihozni. Anno, a fehér lisztes palacsintával párszor én is megküzdöttem, mert letapadt, elszakadt stb. közben a ruhám annyi olajszagot szívott magába, hogy levéve a sarokban megállt volna magától. Érdekes módon, a zablisztes, a zabkorpás, a és a tökmaglisztes palacsintákkal nem gyűlt meg a bajom soha, sokkal könnyebben kezelhetőek és kókuszzsírban sütve az olajszag probléma is megoldódott.

A hajdinaliszt bioboltokban kapható, de ennek hiányában, a hajdinaszemeket vízbe áztatva egy éjszakára, másnap leszűrve, leturmixolva is elkészíthető a palacsinta.

DSCF4617A hajdina élettani hatásairól már írtam néhány sort korábban, illetve készült belőle egy laktató egytálétel, de tény, hogy én sem használom túl sokszor. Pedig kéne, mert értékes köret, illetve liszt formájában is számtalan felhasználási módja lehet. Kezdetnek azt hiszem a palacsinta a legegyszerűbb, és biztos, hogy az egyik legfinomabb is. Én most sósra vettem a figurát, de ugyanúgy lehet édes tölteléket is beletenni. Sűrű tésztát kevertem most, mert kisebb méretű és tömör palacsintákat terveztem, de ha vékonyat szeretnétek akkor több tejet öntsetek hozzá.

A szita agyamnak köszönhetően viszont a fehérbort elfelejtettem beleönteni, de anélkül is finom lett… Ha krémesebb állagú töltelékre vágynátok, akkor mehet hozzá tejszín is, vagy a tetejére tejföl akár. Én a paradicsomszószra szavaztam, mert ismét kaptam egy szatyornyi frisset, sőt még rukkola is járt mellé egyenesen a kertből. Utóbbival is harcban álltam eddig, de ez valahogy sokkal finomabb volt, mint a zacskós bolti, úgyhogy lassan barátságot kötünk.

DSCF4619Hozzávalók 2 főre a gombás töltelékhez:

30 dkg sampion gomba

fél póréhagyma

fél deci fehérbor(elhagyható)

1 evőkanál friss kakukkfű

só, bors

olívaolaj

Paradicsomszószhoz:

4 db paradicsom

1-2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss oregánó aprítva

só, bors

olívaolaj

Palacsintához (4 db):

2 deci hajdinaliszt

2 db tojás

1,5 deci tej

kókuszzsír v más olaj a sütéshez

A póréhagymát felaprítottam, a gombával együtt. Egy serpenyőben felhevítettem az olajat és rátettem a hagymát és gombát együtt, sóztam, borsoztam, megszórtam kb. egy teáskanál friss kakukkfűvel és hagytam párolódni. (Itt kéne a bort is hozzáönteni.) Akkor van kész, mikor a gomba leve elfőtt és a hagyma is puha.

Felkockáztam a paradicsomokat, a fokhagymát apróra vágtam. Egy kis lábosba locsoltam kevés olívaolajat, felmelegítettem és rászórtam a fokhagymát, majd a paradicsomokat is. Sóztam, borsoztam megszórtam friss oregánóval, majd lefedve főni hagytam. Kb. 10 perc múlva mikor a paradicsom levet engedett és megpuhult, lehúztam a tűzről, turmixgépbe öntöttem és krémes állagúra turmixoltam.

Míg a paradicsom és a gomba főtt, kikevertem a palacsintatésztát. A lisztben simára kevertem a tojásokat, és a tejet, illetve megszórtam egy csipet sóval. Negyed óráig állni hagytam. Egy serpenyőben egy kis kanál kókuszzsírt felmelegítettem, majd egy fél merőkanál tésztát öntöttem bele. Mikor az alja megsült, megfordítottam és a másik felét is megsütöttem pár perc alatt.

 

Zabkorpás palacsinta

Nem vagyok egy nagy palacsinta rajongó, szeretem, ha elém teszik megeszem, de nem szoktam úgy érezni ha sokáig nem eszem, hogy ölni tudnék érte. Hopp ez majdnem rímel is. Sosem jutna eszembe például egy étteremben palacsintát rendelni, a Balatonon pláne ahol a papírvékony csak az egyik szélén megkent remekműveket árulják. Tisztelet a kivételnek persze, igaz én még olyannal sajnos nem találkoztam.. Hm, most ugrott be, hogy jó pár évvel ezelőtt belefutottam egy vaníliás óriás palacsintába valahol az északi parton, amit megkóstoltam, majd sok szeretettel visszavittem a készítőjének….Nem írnám le inkább mihez hasonlított a benne lévő “vanília”krém, ehetetlen volt maradjunk annyiban.
Az én palacsintafogyasztásom gyerekkoromban általában úgy történt, hogy mikor Anyukám sütötte és rakta ki a tányérra frissen, hogy majd feltekeri, na azt én fogtam és már vittem is forrón és üresen, aztán mentem a következő körért…Ebédig jól is laktam. Eszembe jut még a konyhából kiszűrődő hosszú “sípszó”, mikor a palacsinta leragadt a serpenyőbe. Viszont Zsuzsigyereknek azok voltak a legfinomabb falatok….Nincsenek nagy igényeim ezen a téren lássuk be. Azért készítettem már én is, ha vót rá igény, de jobb elfoglaltságot is el tudok képzelni, mint egy serpenyő felett állni egy órán keresztül az olajszagban. Szégyen nem szégyen, ez van. DE. Mikor egészségesebb vizekre eveztem, rábukkantam erre a receptre, így már akár évente kétszer(!) is hajlandó vagyok palacsintát sütni, mert ez még sosem ragadt le, de ami a legfontosabb nem kell fejenként 5-10 db, hogy jól lakjon az ember, elég egy is valami full extrás töltelékkel pláne kiadósabb leves után. A zabkorpa rosstartalma ugyebár magas, így gyorsabban eltelít, ízre viszont ugyanolyan finom, sőt…  Zárójelesen megjegyezném, hogy kaptam ezt a hotpan neveztű sütőgető szerkezetet, amit gyakorlatilag csak palacsintasütéshez használok, mert minimális olaj kell alá és pikk pakk megsül benne. Ebben azért ne próbáljuk meg feldobva megfordítani a palikat…
 Hozzávalók a palacsintatésztához:
12 dkg zabkorpa
2 tojás
3 dl tej
olaj
A tojásokat felverjük és hozzáöntjük zabkorpához, felöntjük a tejjel, megsózzuk és simára keverjük egy kézi habverő segítségével. A többit gondolom nem kell leírnom, serpenyő, vékonyan kiolajoz, forró olajba tészta merőkanállal belemer és oldalanként kb. 1 perc alatt megsüt. Ami fontos, hogy mindig keverjük fel a tésztát mielőtt belemerjük a serpenyőbe, mert a zabkorpa rostjai lesüllyednek az edény aljára. Ha túl sűrű öntsünk még tejet hozzá, az a lényeg, hogy szét tudjon folyni egyenletesen a serpenyőben. 5 darab lett belőle.
Töltelékek:
Nyilván ízlés dolga, én amit éppen a hűtőben találtam, édes és sós is, persze külön külön ebéd lett belőle.
Édes: túrót, tejföllel vagy sűrű natúrjoghurttal pár csepp citromlével kikevertem. Édesítettem kevés nyírfacukorral. Kajszibarackot és a nektarint felkockáztam. A palancsintát először megszórtam vékonyan darált mákkal, rákanalaztam a túrót, a tetejére pedig rászórtam a gyümölcskockákat és feltekertem. Ütős lett!
 Sós:
Hűű ilyet még biztosan csinálok olyan finom. Maradék spenótot(kb. 10 dkg) összetépkedtem és kevés olívaolajon megfonnyasztottam egy serpenyőben, sóztam borsoztam. Addig egy doboz tejfölbe belereszeltem egy gerezd fokhagymát, ezt is kicsit megsóztam és borsoztam. Belekevertem a tejfölbe a spenótot és már lehet is a palacsintára kenni. Persze össze is lehet turmixolni előtte, ha valakit zavanak a spenótdarabok. A palacsintákat leraktam egy jénai aljára és reszeltem rá sajtot, majd sütőben addig sütöttem míg a sajt ráolvadt.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!