Pálmafa Project

Sült édesburgonya epres paradicsomos mártogatóssal

Izgalmas recept következik, ami a sült krumpli függők kedvence is lehet, feltéve, ha nyitottak vagytok a pikáns ízekre.

DSCF9525

Édesburgonyából akkor érdemes ilyesmit készíteni, ha fele annyiba kerül, mint általában, mert sajnos drága… Gyorsan rá is vetettem magam néhány példányra egy hiper szuperben, mert nagyon szeretem és már kattogott az agyam, hogy mi lesz hozzá. Mivel édeskés az íze, így valami jó pikáns szószra vágytam, és rögtön az eper és a paradicsom jelent meg lelki szemeim előtt, hiszen levest és bruschettát is készítettem már velük. Senki nem gondolná, pedig mennyei, ki kell próbálni tényleg.

Természetesen ha csak paradicsommal készítitek el ezt a szószókát, akkor tulajdonképpen igazi házi “kecsöpöt” kaptok egyből, és azzal is jobban jártok, mint a boltival… Az édeskrumpli nagyon jó ásványi anyag és vitaminforrás, illetve antioxidánsainak köszönhetően rákmegelőző hatása is ismert, különösen jót tesz az gyomornak, emésztésnek.

DSCF9526

Hozzávalók:

édesburgonya

2 db paradicsom

kis marék eper

1 gerezd fokhagyma

1 pici chilipaprika

1 mokkáskanál nádcukor

só, bors

kókuszolaj v olívaolaj

Az édesburgonyát meghámoztam, hasábokra vágtam és kevés kókuszolajjal meglocsolva 200 fokos sütőbe toltam sütőpapírra fektetve őket. A kókuszolaj vagy kókuszzsír ugyebár elég kemény, hogyha ezt használom a tepsiben sütéshez akkor előtte felolvasztok pár kanállal belőle, így egyszerűbb egyenletesen befedni vele a burgonyaszeleteket.

Míg a krumpli sült, a fokhagymát felaprítottam, szintén pici olajon megpároltam, kevergetve, hogy oda ne égjen, aztán ment hozzá a felkockázott paradicsom és a kimagozott felaprított chili, só, bors és kb. 1 deci víz. Lefedve összefőztem az egészet, ha nagyon elfőtte a levét, akkor pici vízzel pótoltam, akkor jó, ha minden teljesen átpuhult, szétfőtt. Az epret megmostam, nagyobb darabokra vágtam és hozzádobtam a paradicsomhoz,  majd simára turmixoltam egy botmixerrel. Lehet melegen is a krumplihoz falatozni, de előre is elkészíthető és hidegen is isteni!

DSCF9527

 

 

Narancsos avokádókrém

Újabb alternatíva az avokádó felhasználására, és a vaj, de főleg a margarin helyettesítésére a szendvicsek készítésénél.

Jó kis pikáns kencefice lett, a semleges avokádó ízét jól feldobja az édes narancs, a fokhagymától és egy csipet chilitől pedig életre kell az egész. Utóbbi helyett reszelt torma is tökéletes lesz hozzá, de muszáj valami csípősebb alkatrész is a krémbe, különben elég tompa íze marad. Lilahagyma is játszhat még, ha se a tormát, se a chilit nem kedvelitek, én máskor is azzal szoktam egyébként készíteni.

Tudtátok, hogy az avokádó gyümölcs? Aligátorkörte a másik becses neve, és aztékul pedig ahuacati azaz herefa…no komment. A lényeg, hogy finom, változatosan felhasználható és sok benne a B-vitamin.

Ha pedig a mellé karikázott paprikából nálatok is szívecskék hullanak alá a tányérra reggel akkor csak jól indulhat a nap!

DSCF8870Hozzávalók:

1 db puha érett avokádó

fél narancs

3-4 kanál joghurt vagy tejföl (tejföl jobb, ha sűrűbb krémet szeretnétek)

1 duci gerezd fokhagyma

csipet chilipor

pár csepp citromlé

1 mokkáskanál mustár

só, bors

Az avokádót hosszában félbevágtam, kiszedtem a magját, kikanalaztam a húsát.

A narancsot megpucoltam, a fehér részeit levágtam és felkockáztam. Az avokádót és a narancsot is a turmix táljába tettem, belereszeltem a fokhagymát, belekanalaztam a joghurtot és a mustárt, sóztam, borsoztam, facsartam rá citromlevet, megszórtam chilivel és krémesre turmixoltam.

Jót tesz neki,  ha áll egy kicsit a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, aztán mehet pirítósra, vagy zöldségek mellé mártogatósnak.

Pikáns szedres céklakrém

Ha választanom kellene egy kedvenc ízt a héten, az ételek közül amit ettem, akkor ez lenne az abszolút befutó. De ha kedvenc színt kellene választanom, akkor ez a bíbor lenne az. Mennyei. Ennyi.

DSCF4707Nem tudom, honnan jött a villanás, hogy a szedret és a céklát összepárosítsam, biztos a hold hatása…, de mindegy is, hálás vagyok érte, és a jövő héten biztos megcsinálom megint. Ha szalonképes lenne a szó, akkor leírnám, hogy pontosan mennyire jó ez a kence szerintem, de inkább próbáljátok ki és megértitek.

A legfinomabb reggeli lett belőle, kifilire kenve vaj helyett, már már lekvárszerű, hiszen édeskés, de morzsoltam bele maradék fetasajtot is, ami ugyan sós, de ezáltal még jobban kiemeli az ízeket. Bár az is biztos, hogy a feta nélkül is érdemes kipróbálni. Az meg még biztosabb, hogy ebből palacsinta töltelék is lesz hamarosan, mondjuk a hajdinalisztes verzióhoz pont passzolna azt gondolom. Szeder helyett málna vagy áfonya is társulhat a cékla mellé, mindegyik hozzávalóval hatalmas szívességet teszünk a szervezetünknek, az ízlelőbimbóinkról nem is beszélve.

Ha valaki nem szereti a céklát, talán van rá némi esély, hogy így sikerülhet!?

DSCF4702Hozzávalók:

2 fej cékla lereszelve

10 dkg szeder

1 kis fej lilahagyma

5 dkg fetasajt

só, bors

olívaolaj

1 mokkáskanál balzsamecet

pár csepp méz

Tetejére magmix, de ez nem muszáj.

A lilahagymát megpároltam kevés olajon, majd hozzáadtam a reszelt céklát, sóztam, borsoztam és fedő alatt azt is puhára pároltam. A szedret egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a párolt céklát, kevés mézet, balzsamecetet és belemorzsoltam a fetasajtot is, majd az egészet botmixerrel simára turmixoltam.

Szezámos sült paprikakrém és irány Kopács!

Bármilyen furcsa, a paprika és horvát határmenti Kopács fogalma az én fejemben összekapcsolódtak, leírom miért. Hosszú lett, viszont van benne sok kép, így kevesebbnek tűnik…De aki nemcsak enni, hanem utazni is szeret, az marad pár percig az oldalon. 🙂

Az előző bejegyzésben már beharangoztam ezt a kenceficét, aminek az alapja az ajvárpaprika. Természetesen bármilyen piros húsú paprikából elkészíthető, hiszen ez a krém, még nem ajvár, mivel nincsen benne padlizsán, meg azt amúgy is főzik. Hogy miért hangsúlyoztam ki mégis az ajvár szót?

DSCF4563Mert elég szoros viszonyt ápolok vele, konkrétan ősztől tavaszig, majdnem, hogy a hajamra is ezt kenem, de a reggelimhez vaj helyett mindenképp, húsokhoz, tésztára, és főleg nagy kanállal…. Kiváltságos helyzetben vagyok, egyenesen a termelőktől kapom, akik még ráadásul meg is főzik és az eszéki piacon árulják. Ledöbbenek mikor azt hallom, ott ez nem fogy elég rendesen, hiszen a multikban kapható verziók igen csak alul maradnak ízben és minőségben is a házi készítésű ajvárral szemben…

Na, mit is akarok most ebből kihozni? Ja, igen, hogy egyrészt az öcsém tudja, hogy hova kell nősülni, így a hétvégén gyorsan meg is ejtették a határ menti kis faluban Kopácson az eljegyzést, ami az éttermet, és az ételkínálatot tekintve egy kisebb esküvőnek is megfelelt volna. Másrészt onnan sosem jövünk haza paprika nélkül, a kedves házigazdák ugyanis minimum 10 kg paprikával (és 5 kg súlyfelesleggel indítanak útnak) és naná, hogy most érnek a hatalmas piros és fehér húsú példányok is, nem éppen szerény konyhakerti viszonyok között. A fővárosi “oxigéndús” levegőhöz szokott orrom, egyenesen örömtáncot járt, mikor megajándékoztam egy túrával a friss paprikarengetegben, de a szemem is határozottan megköszönte a látványt.

DSCF4535Ez a kencefince recept azon felül, hogy finom is, egy jó ürügy arra, hogy Kopácsról is írjak pár szót, mert itthon nagyon kevesen ismerik és ha azt mondom, hogy megyek Horvátországba akkor mindenki a tengerpartra gondol, nem mintha az kevésbé lenne a szívem csücske, viszont ez a település, annál sokkal közelebb van és a táj gyönyörű. Elég, ha csak beírjátok a gugliba, hogy Kopácsi-rét és máris mesés képekkel találjátok szemben magatokat. Nagyon jó hétvégi úticél lehet ez a nemzeti park a Duna-Dráva vidéken, ahol érdemes egy laza hajókirándulást tenni, és a gazdag állatvilágnak köszönhetően biztosan szembejön pár kormorán, teknősbéka, rengeteg hal, de én már komplett vaddisznó családot is lefigyeltem pár évvel ezelőtt.

Kopács 048

DSCF4374Ha megéheznétek, hangulatos éttermeket is találtok a környéken, de ha csak egy kávéra vágytok, akkor egyszerűen üljetek be a nádas közepén található Lopocs bárba – ami horvátul tavi rózsát jelent-, és lógassátok be a lábatokat a siklók virágok közé, vagy nyújtózzatok el a stég szélén és csak úgy nézzetek ki a fejetekből órákon át vagy nézzetek farkasszemet egy békával, mert azt itt szabad és kimondottan jólesik, anélkül, hogy bárki furán nézne az emberre…

DSCF4364

DSCF4360Ha szállásra vágytok, akad is az is a faluban, a Dinin Konak (nagypapa lak nyers fordításban) a nevével ellentétben csöppet sem öreges, hiszen nem rég nyitotta meg kapuit, pincével, borokkal(tesztelve), étteremmel, isteni fogásokkal (tesztelve.. kipukkadásig…), és kiadó szobákkal. Utóbbit nem teszteltem viszont láttam és szívesen megtenném, úgyhogy a szeptember közepén megrendezésre kerülő halász napokon is ott a helyem! Ezt egyébként láttam már meghirdetve néhány itthoni utazási iroda honlapján. Egy szó mint száz, vegyétek bele az útitervek közé, mert érdemes!

Na jöjjön az a paprikakrém recept is, amit én most szezámmag olajjal és szezámmaggal dobtam fel, de semmi gond,  ha ez nincs kéznél. Tökéletes az olívaolaj is hozzá, sőt bármilyen olaj nélkül, jó sok fokhagymával is remekül helyettesíteni fogja a szendvicsben a vajat, illetve sült húsok mellé is ízleni fog biztos vagyok benne. Elárulom, hogy eredetileg túróval szerettem volna összekeverni a sült paprikát, de mivel a túró úgy döntött a hűtőben, hogy inkább megromlik, mint hogy összetalálkozzon ezzel az izmos paprikával, így legalább laktózmentes lett… Ja és jóféle házi kóbászt is ettem hozzá, én! Kitaláljátok azt honnan kaptam??

DSCF4561Hozzávalók:

2 nagy darab piros húsú paprika

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál szezámmag

pár csepp vörösborecet

frissen őrölt bors

A paprikákat egy sütőpapírral leterített tepsire tettem és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. fél órára. Kicsit hűlni hagytam, majd lehúztam a héját, kikapartam a magjait és egy tálba tettem a puha húsát. Hozzáreszeltem a fokhagymákat, sóztam, borsoztam, meglocsoltam a vörösborecettel és a szezámolajjal, majd megszórtam a barnára pirított szezámmaggal.

Ördögien néztek ki, mikor megsültek:

DSCF4557

Vöröslencse krém - Kence reggelire, ebédre vacsorára

Arcpakolásnak inkább ne, bár ártani nem fog, de ahhoz túl finom.

Tulajdonképpen kicsit a humuszra, azaz a csicseriborsókrémre hajaz, ami nálam nagy kedvenc. A vöröslencse, – ami amúgy tényleg szép vörös színbe pompázik nyers formájában, de főzéskor bebarnul – , annyival jobb, hogy pikk pakk megfő csicseri kollégával ellentétben, sőt még áztatni sem kell. A benne található sok vitamin és ásványi anyag pedig szintén vonzóvá teszi, de erről már nem regélek most, a fenti linken elmerülhettek benne és a vöröslencsével töltött padlizsán receptben is. Most térjünk vissza kencénkhez, ami lehet, hogy nem szép, de néhány színnel feldobható, amúgy meg mit számít, ez nem holmi szürke ruhadarab, hanem tápláló elemózsia nem igaz? Na ugye.

DSCF3341Azért szeretek ilyesmit készíteni és enni, mert nagyobb adagban is legyártható, és jó pár napra meg van a reggeli vagy vacsorára friss zöldséggel mártogatni is pompás, de még ebédre is tökéletes akár húsok mellé is. Remekül helyettesíthető vele a vaj de főleg a margarin mumus…Ja, és mert jó ideje nem eszem semmilyen felvágottat, egész egyszerűen nem hiányzik és nem is nagyon ízlenek a bolti tartósítószeres hústól igen távol álló valamik…

A vöröslencsének pedig magas a fehérjetartalma, az ára viszont nem, ha piacon vesszük kimérve, akkor teljesen normális áron beszerezhető. Úgyhogy érdemes vele kísérletezni, a hagyományos barna lencséhez hasonlóan főzeléket és levest is lehet készíteni belőle akár.

Ez a kencefice a korábban már megosztott köményes sajtos tallérhoz is jól passzolt! Amúgy meg nem hangyák támadták be, hanem fekete szezámmagot is szórtam bele, de ezt nem muszáj.

DSCF3339

Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse

2 duci gerezd fokhagyma

só, bors

fél mokkáskanál chilipor

fél mokkáskanál őrölt római kömény

1 evőkanál citromlé

olívaolaj

aprított petrezselyem és fekete szezámag a tetejére (sima is jó, de el is hagyható)

A vöröslencsét egy edénybe szórtam és felöntöttem annyi vízzel, hogy 3 ujjnyival ellepje, majd puhára főztem és leszűrtem. Meglocsoltam olívaolajjal, belereszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, facsartam rá citromlevet és összeturmixoltam. Ha túl sűrű lenne, még lehet olívaolajat önteni hozzá, tálalás előtt főleg, mert ha áll a hűtőben még jobban megszívja magát a lencse. Mehet rá szezámmag és petrezselyem is.

 

Medvehagymás kurkumás kence márványsajttal

Zöldülök a medvehagymától továbbra is, még akkor is ha ez a kencefice sárga. Ezt a színét pedig egy erős antioxdáns tartalmú, gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő fűszernövénynek köszönheti, ő pedig a kurkuma. Mostanában “divatba jött” kurkuma kapszulát szedni, ami számomra felfoghatatlan, hogy hol van annak az élvezeti értéke ha bogyókat kapkodunk be marék számra, hogy egészségesebbek legyünk és ki az aki elhiszi, hogy abban csupa csupa jótékony hatású alkotóelem van…. Minden megtalálható tisztán a természetben is, fűszerekhez ráadásul tényleg könnyen hozzá lehet jutni, arról nem beszélve, hogy sokkal olcsóbb is, és új színt és ízeket visznek az étkezésbe. Nyitottság és kreativitás a jelszó! Uff szóltam…:)

Nna, szóval sok-sok évvel ezelőtt tettem szert egy márványsajtos mártogatós receptre, amit most előástam és kicsit átalakítottam, aszerint ami éppen kéznél volt. Naná, hogy a medvehagymáért nyúltam először a hűtőben, egyébként fokhagymával készült, a fűszere pedig a currypor volt, ami szintén tartalmaz kurkumát. A márványsajt megosztja a jónépet, lehet imádni és utálni, átmenet nincs. Mindenki kitalálhatja, hogy melyik táborba tartozom.

Mánikusan szeretek reggelizni, imádom ha ilyen színekkel és ízekkel indul a nap. Ha szeletelünk mellé sárgarépát például, pompás mártogatós nassolnivaló lehet tévénézéshez is.

DSCF3007

Hozzávalók:

4-5 levél medvehagyma

5 dkg márványsajt

1 kis doboz joghurt(tejföl is jó)

fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

A márványsajtot belemorzsoltam egy tálba, villával szétnyomkodtam, a medvehagymát felaprítottam, szintén a tálba szórtam és az összes hozzávalóval együtt alaposan elkevertem.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!