Pálmafa Project

Kajszis paradicsomos gazpacho

Nem múlhat el nyár gazpacho nélkül sem, ennek is augusztus elején érdemes nekiállni, mikor mindenféle színű paradicsomot lehet kapni és édesek, mint a méz. Télen sajnos ez az étel felejtős.

A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.

Ja, hogy mi is a gazpacho? Az olaszok nyers, főzés nélküli hideg nyári levese, hagymával, fűszerekkel, és jó sok paradicsommal természetesen,a pár csepp ecettől pedig olyannak tűnhet elsőre, mint egy leturmixolt paradicsomsaláta. Aki a paradicsomot szereti, annak tuti, hogy ízleni fog, aki nem szereti, elképzelhető, hogy ebben a formában mégis megbarátkozik vele. Ha tudnátok, hogy gyerekkoromban mennyire utáltam a paradicsomot, el sem hinnétek, hogy most csak úgy egymagában képes vagyok a pici, édes, színes példányokból eltűntetni egy laza fél kilót, ha nem figyelek. Ez a leves is majdnem meghiúsult, annyira finomak voltak, a sötét bordó és a sárga szemek.

Aztán persze testet öltött, de nem sokáig akart a tányérban maradni, nem szégyelltem eltüntetni az egészet egy nagy kanállal…

Hozzávalók adagonként:

3-4 db kisebb paradicsom

2-3 db sárgabarack

1 szál újhagyma

1 teáskanál almaecet v fehérborecet

só,bors

3-4 db bazsalikomlevél

pár csepp olívaolaj

Tetejére: mozzarella

A paradicsomokat kisebb darabokra vágtam, a hagymát felszeleteltem, a barackot kimagoztam, mindent a turmixgép táljába szórtam. Fűszereztem, hozzáöntöttem az almaecetet és annyi vizet, hogy 3/4-ig ellepje a zöldséget és a gyümölcsöt. Ha túl sűrű utána még lehet hígítani. Simára turmixoltam, és mehet a tányérba, a tetejére tépkedtem mozzarellát, friss bazsalikomot és ha hideg volt a zöldség és a gyümölcs illetve a víz is, akkor egyből fogyasztható, ha nem, akkor egy fél óra elég neki, hogy kicsit lehűljön és az ízek is jobban összeérjenek.

Epres paradicsomos gazpacho és bruschetta

Hideg olasz leves főzés nélkül ebédre és pikáns pirítós reggelire. Kánikula ételek következnek.

DSCF7318Imádom a nyarat és az ilyen típusú ételeket. A gázt nem kell bekapcsolni, csak egy turmixra vagy botmixerre van szükség.

Gazpachot készítettem már, sőt görögdinnyéset is. Aki nem ismerné, ez egy hideg olasz paradicsomlevest takar, egyéb zöldségekkel, hagymával turmixolva. Igazi nyári hűsítő eledel.

Hogy mi keresnivalója van benne a gyümölcsöknek, jelen esetben az epernek? Hmm próbáljátok ki és megértitek. Csak kimondva furcsa ez a páros, amúgy tökéletesen együttműködnek az ízeik. Mennyei, de tényleg. Először a bruschettára kattantam rá vagyis az olaszok kedvenc paradicsomos, bazsalikomos pirítósára. Ezt bolondítottam meg először az eperrel és nagyon bejött. Aztán jött a leves, ami nem kevésbé finom. A hozzávalók szinte teljesen megegyeznek, de mégis más élményt ad mindegyik.

Kihagyhatatlan páros ők ketten higgyétek el!

DSCF7320Hozzávalók a leveshez adagonként:

1 db paradicsom

kis marék eper

1 gerezd fokhagyma

3-4 db friss bazsalikom levél

csipet só

frissen őrölt bors

1-2 teáskanál méz ízlés szerint

pár csepp balzsamecet

A paradicsomot és az epret feldaraboltam és már repült is a turmixgép táljába, pici sóval, borssal, mézzel, reszelt fokhagymával, aprított bazsalikommal együtt. Felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és simára turmixoltam. Tálalható, fogyasztható egyből, de behűtve még jobb. Pár csepp balzsamecet elvarázsolja.

Epres paradicsomos bruschetta

20150604_062306~2Megpirítottam a kenyeret, a paradicsomot és az epret apróra daraboltam, ráreszeltem a fokhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam az aprított bazsalikomlevéllel és meglocsoltam pici olívaolajjal.

A kenyérre rátettem a mozzarellát, arra került a paradicsom és az eper.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!