Pálmafa Project

Meggyes sárgabarack krémleves

Az érzés, hogy végre nem csak almát, banánt és narancsot lehet kapni a piacon, nekem felbecsülhetetlen. Mániákus nyers gyümölcsleves gyártó és fogyasztó lettem az elmúlt években és nem csak azért, mert időt spórolok, hanem mert sokkal finomabb a végeredmény és a variációk sora pedig végtelen, nincs két egyforma.

A lényeg, hogy legalább kétféle gyümölcs legyen benne, mindegyik puha érett és édes, plusz édesítésnek kiváló valamilyen aszalt gyümölcs, én a datolyát csípem legjobban erre a célra, de tökéletes a nyírfacukor is, és kell egy csipet só, hogy mindezt kompenzálja. Utóbbit most bátran néhány darab maradék szárított, enyhén sós és nem olajban tocsogó aszalt paradicsommal oldottam meg. Senki nem mondta volna meg, hogy paradicsom is került bele amúgy, ez az én titkom maradt.

Krémes és habos egyszerre, de semmilyen tejszín vagy joghurt nem került hozzá, persze öntsetek bele nyugodtan, ha ehhez van kedvetek, de enélkül is finom. Hűtenem sem kellett, mivel a gyümölcsök hidegre kerültek már előtte, úgyhogy tényleg csak pár perc türelem és egy nagy kanál kellett, hogy élvezhető legyen a végeredmény!

Hozzávalók 3 adaghoz:

fél kg sárgabarack

kb. 5-7 db datolya

3 db aszalt paradicsom (elhagyható, helyette egy csipet só)

15 dkg meggy magozva

kb. 1 evőkanál citromlé

édesítésnek méz v nyírfacukor mehet bele ízlés szerint

A barackot kimagoztam és a turmixgépbe tettem, hozzáadtam a datolyát, aszalt parit, belefacsartam egy evőkanálnyi citromlevet, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi pont ellepte. Simára turmixoltam, beleszórtam a kimagozott meggyet, majd lehet kanalazni, de behűtve az igazi.

 

5 tuti görögdinnyés recept

Azonkívül, hogy kanyarítotok egy szép nagy szeletet a dinnyéből, kényelmesen elhelyezkedtek és jóízűen beleharaptok, hadd csorogjon a dinnyelé a nyakatokba, van még néhány klassz módja a nyár, talán kedvenc gyümölcsének az elfogyasztására. Ne lepődjetek meg, hogy az esetek többségében nálam fetasajt kerül a görögdinnye mellé, de aki megkóstolja, az szerintem megérti, hogy miért kattantam rá ennyire….

Összegyűjtöttem hát pár ötletet az elmúlt évekből, a képre kattintva megtaláljátok a “recepteket”.

Dinnyebólé

DSCF7518

Görögdinnye fetával és mentával

DSCF12231

Dinnyés gazpacho

DSCF3555

Dinnyepizza

DSCF7818

Ribizlis dinnyeleves

DSCF1346

 

Epres, áfonyás, cseresznyés gyümölcsmártás kesumorzsával

Energiabomba, vitaminforrás, és folyadékutánpótlás egy tányérban. Ja és a legfontosabb, az íze, na az mesés.

DSCF7367Ha érik a cseresznye és a meggy, akkor részemről kihagyhatatlan eledel a gyümimártás darával.

Főzni is lehet, de minek, ha anélkül is finom, tisztán érződik a gyümölcs igazi íze, nem nehezíti el a liszt, ráadásul a glutén és laktózérzékenyek is fogyaszthatják,  mert tej sincs benne, csak növényi, ami most kókusz. De ezt lehet variálni kedvetek szerint. A lényeg a gyümölcs, jó sok és minél többféle legyen, elsősorban piros bogyós, annál finomabb lesz.

Igaz, hogy imádom a daramorzsát, de elkészíteni néha macera, pláne ha meleg van, nekem nincs kedvem a gáz mellett állni és kevergetni, míg megszívja magát. Elő a magokkal, aztán csak pár perc a serpenyőben, mert pirítva jön ki az igazi aromájuk. Fel lehet még turbózni zabpehellyel, zabkorpával is.

Semmilyen plusz cukrot nem tettem bele, mert elég édesek voltak a gyümölcsök, de pici mézzel lehet édesíteni, ha szükséges. Minden nap megenném….

20150606_081739-2

Hozzávalók adagonként:

kb. 15-20 dkg piros bogyós gyümölcs vegyesen (nálam cseresznye, eper, áfonya)

1 deci kókusztej (lehet rizstej, mandulatej, sima víz, v tehéntej, joghurt is)

morzsához:

2-3 evőkanál kesudió, vagy dió, mogyoró ill. bármilyen magőrlemény

1-2 evőkanál zabpehely v zabkorpa is mehet hozzá,de ez nem muszáj

A gyümölcsöket megmostam, a cseresznyét kimagoztam. Kb. a fél adag gyümölcsöt a kókusztejjel összeturmixoltam, a másik felét félretettem.

A kesudiót a zabpehellyel egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam, majd ledaráltam.

A gyümölcsturmixot tányérba öntöttem, beletettem a félretett gyümölcsöket és megszórtam a kesus zabos morzsával.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!