Pálmafa Project

Bazsalikomos zöldborsós spenótfőzelék

Nyárindító főzelék lett ez a javából, bár a főzelék szó sem annyira állja meg a helyét, nem is tudom minek nevezem, de baromi finom lett. Olyan olaszos, ráadásul spontán kaja, mert mikor éhesen megyek vásárolni, akkor egyszerűen rám szakad az egész piac…

Fogalmam nem volt, hogy mit főzzek, csak megláttam a friss spenótot és megvettem, majd rám kacsintott a friss zöldborsó, persze akkor abból is kellett egy kicsi, így haladtam szépen tovább egészen addig, míg kis csokor illatos bazsalikomra leltem, és közben még 150 Ft-ért óccó, viszont igazi olasz bivalymozzarellát is “rám tukmáltak” egy bödönnel, mert közeli lejáratú volt… Szeretek így vásárolni és málhás szamárként beesni aztán a konyhába, mit főzzek felirattal a homlokomon. Takarítás közben jön meg az ihlet, így született meg délre ez a recept.  Annyira jólesett!

Az aszalt pari nem muszáj rá, anélkül is finom lesz, de nekem kellett most hozzá ez a pici luxus a flancos bivalymozzarellám mellé na. A mozzarellára amúgy elég rendesen rá vagyok gyógyulva, bármikor képes vagyok egyet letolni csak úgy paradicsommal, mindig segít, ha az éhenhalás fenyeget. Ha van lehetőségetek kipróbálni a bivalytejest, akkor ne gondolkozzatok rajta, mert sokkal krémesebb, lédúsabb, mint a tehéntejből készült. Utóbbiból is vannak azért jók, én az Aldi, Lidli, Spar saját márkásait szeretem a legjobban, mert azok tényleg puhák és olcsók is, viszont márkanév nélkül, de sajna az egyik hazai gyártó kemény gumiszerű terméke nekem nagyon nem gyere be, ráadásul az a legdrágább is, de ízlések és mozzarellák..

Egy a lényeg, hogy ezt az ételt próbáljátok ki!

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

fél kg friss spenótlevél

20 dkg friss zöldborsó

1 csokor bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma

szerecsendió

pár csepp citromlé

só, bors

1-1 evőkanál olívaolaj és vaj(utóbbi nem muszáj, de szerintem így finomabb)

kb. fél liter víz

Tetejére:

szárított paradicsom, mozzarella

A hagymákat felaprítottam, majd az olaj és a vaj keverékén megfuttattam őket kb. 1 perc alatt, majd hozzáadtam a borsót és a spenótot is, sóztam, alaposan megborsoztam, reszeltem bele szerecsendiót és a felaprított bazsalikom felével is megszórtam, átforgattam, lefedtem, megvártam, míg a spenót pár perc alatt összeesik, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ne teljesen lepje még el a zöldségeket. Így addig főztem, míg a borsó megpuhult, majd 1 nagy merőkanálnyi adagot kivettem simára turmixoltam és visszaöntöttem az edénybe, megvártam, míg ismét felforr és elzártam a gázt és facsartam rá pár csepp citromlevet.

Ha nagyon híg maradna, akkor egy pár kanál forró lében elkevertek 1 kanál rizslisztet, zablisztet vagy étkezési keményítőt vagy bármilyen lisztet és visszaöntitek a főzelékbe és már sűrűsödik is befele. De ez a cucc kicsit hígabban is isteni, tetejére tálaláskor mozzarellát tépkedtem rá és aszalt paradicsom darabokkal is megfejeltem, plusz rászórtam a maradék friss bazsalikomot.

 

Cukkinis zöldborsófőzelék

Induljon egy könnyed húsmentes fogással a hét, mert biza nekem a húsvéti sonkadömping után még több zöldséges ételre vágyik a bendőm.

Lassan már írhatnék egy “Zöldborsófőzelék best of” bejegyzést is, mert sokféle van már a blogon és most csatlakozik a sorba ez is, mert az egyik legjobb lett szerintem. Sőt, nálam ez magasan veri a hagyományos paprikás verziót, de tény, hogy itt a gyömbéres kurkumás zellerropogós viszi el a prímet, mert az rákattanós… Amennyire egyszerű, annyira finom, alul értékelt zöldség a zellergumó mindig mondtam én! Se liszt, se tej, csak tiszta ízek, ennél jobb hétköznapi vacsora vagy ebéd nem is kell.

Nem mellesleg a maradék cukkini is belekerült főzelékünkbe, ami nem lett már agyonfőzve benne, így a nem túl karakteres ízét még azért megtartotta, de mégis a borsó dominál és picit indai aromákba burkolózik a garam masalának köszönhetően. Aki szerint a borsófőzelék unalmas, az próbálja ki így!

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kg zöldborsó

1 db cukkini

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 liter víz

1 teáskanál garam masala fűszerkeverék

só, bors

Zeller fasírthoz:

1 nagyobb méretű zeller

2 db tojás

1 mokkáskanál kurkuma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

A vöröshagymát felaprítottam, kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a borsót, fűszereztem, kicsit pároltam a hagymával együtt pár percig csak és felöntöttem pont annyi vízzel, ami éppen csak ellepi, így tuti nem lesz híg a végén. Mikor a borsó félig megpuhult belereszeltem a fokhagymát és a lereszelt cukkinit is hozzáadtam. Mikor minden átpuhult akkor kivettem 1-2 merőkanállal a főzelékből, simára turmixoltam egy botmixerrel majd visszaöntöttem a lábosba, még egyszer összeforraltam és elzártam a gázt.

A zellert lereszeltem a gyömbérrel együtt, hozzákevertem a tojásokat, fűszereztem és pici kókuszolajon kisütöttem őket kb. 1-1 evőkanálnyit adagot kicsit lelapítva a serpenyőben, oldalanként 3-4 perc alatt,  majd a főzelékkel tálaltam.

Gluténmentes babfőzelék füstölt hússal

Egy különleges babfajta kerül ma terítékre, méghozzá a Kelet-Ázsiából származó adzuki bab.

Régóta kíváncsi voltam már erre a szépséges bíbor színben pompázó babra, mivel többé kevésbé a vércsoport diétát is szem előtt tartva eszem és főzök, és az kimondottam ezt a fajta babot javasolja nekem, mint 0-ás vércsoportú perszónának. Itthon bioboltokban kapható, fél kg 600-700 Ft körül már kapható. Nem kimondottam olcsó, de úgysem eszem minden héten babot, a környezetem legnagyobb örömére…. És akkor itt emelném ki az egyik, számomra legjobb tulajdonságát ennek a babnak, mert abszolút nem puffaszt, nulla, zéró kellemetlen hatás… Ezt persze nem tudom garantálni nektek is, mert nem vagyunk egyformák, de nekem tényleg jó.

Az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a növények között keresgélünk, emellett sok benne a B1-, és B6-vitamin. Az már más kérdés, hogy én most füstölt sertéscombot főztem bele, kicsit sós is lett ennek köszönhetően, de ez van, finom vót elfogyott, eltelített egy kisebb tányér egész délutánra. Teljesen gluténmentes. a babot turmixoltam vissza, és ott tettem csak bele egy kevés rizslisztet, de ezt ki hagyhatjátok, ha nem túl híg, akkor nem kell bele semmilyen liszt.

A tetejére, hogy tesztek-e tejfölt vagy sem, ez megint ízlés dolga, ártani biztos nem fog neki, de enélkül is nagyon finom!

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg adzuki bab

20-30 dkg füstölt comb

3 babérlevél

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 paradicsom

zellerzöld

kis csokor petrezselyem

vegamix zöldségkeverék (más ételízesítő is jó)

2 evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)

só, bors

kókuszolaj

A babot előző este beáztattam. Másnap este a húst tettem fel először főni, de előtte félbevágtam, hogy könnyebben puhuljon és mikor félig megpuhult leszűrtem róla a vizet, majd a bab áztatóvizét is kiöntöttem. Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a babot és a húst, fűszereztem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepte, beletettem a zellerzöldet, petrezselymet, a kockára vágott paradicsomot is, majd lefedve főzni kezdtem. Mikor a bab félig megpuhult, hozzáreszeltem a fokhagymákat, beletettem a felkockázott paradicsomot és tovább főztem, míg minden át nem puhult teljesen. Ha nagyon besűrűsödött öntöttem alá 1-1 deci vizet. Ezután kb. egy nagy merőkanálnyit kivettem a főzelékből, hozzászórtam a rizslisztet és simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg felforr ismét és sűrűsödni kezd, majd elzártam alatta a gázt.

A húst kivettem és kis darabokra szedtem, majd visszatettem a főzelékbe és tálalható!

Kakukkfüves borsófőzelék répafasírttal

Van új a nap alatt, én sem gondoltam, hogy a zabtejszínnel finom lehet a főzelék megmondom őszintén…. Ugyanis a zabtej nem a legnagyobb kedvencem, készítettem és kóstoltam, de nem kattantam rá na. De! Ez így ebben a formában nagyon nagyon ízlett és ember meg nem mondaná szerintem, hogy mivel van besűrítve, mert semmi mellékíz nem érződik.

dscf0199Úgyhogy, ha eddig féltetek levenni a polcról a boltban a zabtejszínt vagy akár a rizstejszínt, mert azzal is működik, azt már többször próbáltam főzelékhez, akkor egész bátran tegyétek meg, jó lesz az tényleg.

Tudom, hogy aki még csak próbálkozik a reformkonyhával, annak furcsák lehetnek a hagyományos tejszín, tejföl után a növényi cuccok, éppen ezért ne kövessétek el azt a hibát, hogy mikor kibontjátok akár a zabtejszínt vagy a rizst, megkóstoljátok, majd elképzelitek, hogy a család tuti felkel az asztaltól, ha az ebből készült ételt teszitek le eléjük. És nem azért mert rossz az íze, hanem mert teljesen más és sokan összehasonlítják a tehéntejes zsíros termékekkel. Ezt nem szabad, közük nincs egymáshoz, de ennek ellenére a végeredményben már nem fog érződni hatalmas különbség. Vagyis de, ugyanis sokkal jobban átjön így az igazi borsó íz, mint a nehéz fehér lisztes tejes habarásokkal megtömött főzelék esetében. A rizsliszt sem muszáj egyébként a zabtejszínbe, elég visszaturmixolni egy kanál borsóval, de nekem még hígnak tűnt, mert több vízzel főztem, így beletoltam egy kanállal. Ez már rajtatok múlik, mint ahogy a feltét is. Én most a hűtőben árválkodó répából készült fasírtot képzeltem el a főzelékemen és másnap is vígan elnyammogtam.

dscf0202Hozzávalók 2 főre:

450 gr zöldborsó

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 deci Bio Bridge zabtejszín

2 evőkanál rizsliszt (v más)

2-3 kisebb kakukkfű ág v 1 mokkáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

1 nagyobb sárgarépa

1 tojás

2 evőkanál rizsliszt(v más)

2 evőkanál tökmagliszt (bármilyen darált mag jó)

só, bors

kókuszolaj

A felaprított vöröshagymát egy evőkanál kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a zöldborsót, majd megszórtam kakukkfűvel és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Inkább kevesebb legyen, mint több. Puhára főztem a borsót.

Ezalatt a zabtejszínben elkevertem a lisztet és a reszelt fokhagymát és elkészítettem a fasírtot. A répát lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval, majd pici kókuszolajon egy serpenyőben mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt pirosra sütöttem és papírtörlőre szedtem.

A főzelékből kivettem egy nagy merőkanálnyit és a zabtejes lisztes keverékkel simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a lábosba és ismét összeforraltam az egészet, míg besűrűsödött a főzelék.

Paradicsomos spenótfőzelék céklafasírttal

Nem egy megszokott spenótfőzelékről van itt most szó, de nekem bejött, így gondoltam megosztom veletek is.

dscf0150Hogy került bele paradicsomlé? Hát úgy, hogy volt pár deci a hűtőben, amivel még kellett valamit kezdeni és mivel egy tésztaételben jó párosnak mutatkozott a paradicsom és a spenót, gondoltam, így sem történhet nagy baj.

Akik nem szeretik a spenótot, őket most sem fogom meggyőzni nagyon arról, hogy ebben a változatban majd rákapnak, bár tény, hogy a paradicsomlé azért tompít egy kicsit a spenót ízén és mégis csak jobb ezzel hígítani, mint tejjel szerintem. Csak a végén tettem még hozzá pár kanál joghurtot, hogy még krémesebb legyen az állaga.

Eredetileg bundáskenyeret akartam mellé sütni, de aztán céklafasírt lett, az izgalmasabb, ráadásul lenmagos, nincs benne liszt és olyan szép a színe. Ja és finom is!

dscf0152

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg spenótlevél (püré is jó)

2 duci gerezd fokhagyma

3 deci paradicsomlé

2 nagy evőkanál natúr joghurt

fehér bors

reszelt szerecsendió

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: fetasajt (elhagyható)

Fasírthoz:

1 nagyobb méretű cékla

fél fej lilahagyma

2 tojás

6 evőkanál őrölt lenmag (vagy zabpehely)

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

A fokhagymákat felaprítottam és kevés kókuszolajon megfuttattam, majd hozzáadtam a friss spenótleveleket, sóztam, borsoztam, reszeltem rá egy csipet szerecsendiót és lefedve pároltam a spenótot, míg át nem puhult. Ezután felöntöttem a paradicsomlével, tovább rotyogtak együtt egy bő 10 percet, majd hozzákevertem még a joghurtot és leturmixoltam az egészet és reszeltem még rá a végén is egy kis szerecsendiót.

A fasírthoz a céklát lereszeltem, hozzászórtam a lenmagot, sót, borsot, beleütöttem a tojásokat, alaposan elkevertem és egy serpenyőben kókuszolajat forrósítottam, majd rákanalaztam 1-1 púpozott evőkanálnyi masszát, kicsit lelapítottam őket és mindkét oldalukat 3-4 perc alatt átsütöttem. A főzelékre fetát morzsoltam és a céklafasírttal jól megettem.

Répás sütőtökös főzelék csicserilepénnyel

Nálam az ősz nem akkor köszönt be hivatalosan mikor ráhullik egy sárga falevél a fejemre, hanem mikor megcsapja az orrom az édes, karamellizálódott sütőtök illata.

20160915_071425

Eljött ez a pillanat, az első választásom pedig egy főzelék lett, ami sokkal finomabb, mint ahogy kinéz, bár nekem pont attól tetszik, hogy ez olyan igazi komfortos, házias kaja, semmi elegancia, csak meleg telt ízek. Ja, és természetesen liszt nincs benne, sőt még turmixolni sem kellett, hogy besűrűsödjön, ezt a tök megoldotta helyettem, a répa viszont egészben maradt, nagyjából ez különbözteti meg főzelékünket a bébiételtől… Na meg a fűszerek, a gyömbér enyhén csípős íze, és a mellé került csicseriborsólisztes lepény. Mostanában sokszor sütök ilyet reggelire is, kenyér helyett tökéletes, ugyanúgy bármivel meg lehet pakolni, kenni, hajtogatni, feltekerni, ahogy tetszik, de az ehhez hasonló ételekhez, sűrű ragukhoz is nagyon finom.

20160915_071320Hozzávalók 2 adaghoz:

egy hosszúkás kanadai tök fele

4 db sárgarépa

2 duci gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

fél mokkáskanál római kömény

só, bors

Lepényekhez:

6 evőkanál csicseriborsóliszt

fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

víz

kókuszolaj

A sütőtököt meghámoztam, felkockáztam, a répát szintén megpucoltam, karikára vágtam és 200 fokra előmelegített sütőben , egy kevés kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem kb. fél óra alatt.

Nem baj, ha a répa még nem teljesen puha, hiszen főni is fog. Ezután a zöldségeket egy lábosba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat, a gyömbért, fűszereztem, és felöntöttem annyi vízzel, ami nem teljesen lepte el a zöldségeket és összefőztem az egészet. A vizet lehet még pótolni apránként, ha szükséges, a sütőtök teljesen szétfő szinte és általa sűrűsödik be a főzelék, a répa viszont így lesz kellően roppanósan puha. Kb. 15 perc alatt kész.

A lepenyékhez a lisztet, felöntöttem annyi vízzel, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjak, fűszereztem, majd egy serpenyőben felforrósítottam egy kis kanál kókuszolajat és fél mérőkanálnyi adagot rákanalaztam, majd mindkét oldalát kb. 3-3 percig sütöttem. Ezután kisebb darabokra vágtam a csicserilepényt és a főzelékkel tálaltam.

Almás brokkolifőzelék

Az egyik legjobb dolog ami az almával és a brokkolival történhet, ha találkoznak egy tányéron. Salátában, köretként is remek együtt a kettő, de nem rég egy főzeléket is összehoztam velük.

Semmi furcsa csavar nincs a történetben, hacsak az nem, hogy se tejet, se lisztet nem tartalmaz a főzelék, de ezt már megszokhattátok tőlem. Jó sok friss fűszernövény került bele, hiszen sem a brokkolinak, sem az almának nincsen karakteres íze. Nem baj, ha nincs kéznél mindegyik fűszernövény otthon, használjátok, ami éppen van, amit szerettek, legalább egy fajta friss legyen benne szerintem, de szárítottból is jó lesz. Hogy mi legyen a feltét? Hmm én “álánátur” ettem, de rátok bízom, lehet sült hús, sőt akár sajt, pl. rántott sajt is passzolna hozzá, ha van kedvetek ilyesmivel bíbelődni, de egy sima bundás kenyér is fincsi lehet mellé, vagy főtt tojás.

DSCF9620Hozzávalók 2 adaghoz:

1 fej brokkoli

1 közepes alma

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál aprított friss rozmaring, kakukkfű, oregánó vegyesen (szárítottból kevesebb is elég)

pár csepp citromlé

1 evőkanál rizsliszt (másfajta liszt is jó)

só, bors

kókuszolaj

A brokkolit rózsáira szedtem, egy lábosban kókuszolajat hevítettem, üvegesre pároltam rajta a vöröshagymát, majd rászórtam a brokkolit, megszórtam a fűszerekkel, amiből keveset a tálaláshoz is félretettem és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepte. Inkább kevesebb legyen. Mikor a brokkoli félig megpuhult, hozzáadtam a felkockázott almákat is, mikor ez is puha lett (nem kell szétfőzni pár perc elég neki) kivettem egy jó nagy merőkanálnyit a főzelékből és botmixerrel krémesre turmixoltam. Ebben simára kevertem a rizslisztet, belereszeltem a fokhagymát és visszaöntöttem a főzelékbe, megvártam, míg még egyszer felforr, besűrűsödik és elzártam a gázt. Facsartam rá citromlevet és megszórtam még friss fűszernövényekkel.

Kókusztejes tökfőzelék almás tócsnival

Nem titok, hogy nem vagyok tökfőzelék rajongó, ha az éhenhalás kerülgetne és elém tolna valaki egy tányérral akkor megenném, de magamtól nem hiszem, hogy eszembe jutna főzni. Tudom én, hogy kaporral az igazi meg minden, és az elmúlt pár évben egyszer ettem pár kanállal valahol belőle, de úgy el éldegélek nélküle vidáman.

DSCF9597Viszont olyan guszták a tökök a piacon, hogy néha veszek, hogy majd valami lesz belőle, ilyenkor került általában töltött tök a blogra, sőt van kapros tök ropogós morzsával a tetején. Az volt eddig a kedvencem asszem. Most lett egy újabb is, még hozzá ez a főzelék, de tudjátok, ezekkel az ízekkel szinte bármit el lehet adni nekem, de ígérem ti sem fogtok csalódni, ha tesztelitek ebben a formában is. Ha eddig szerették a tökfőzelék azért, ha nem, akkor meg azért.

Az almás tócsnira gondolom meg senkit nem kell rábeszélni, győztem megállni, hogy maradjon a főzelék mellé is, miután kisült… No glutén, no laktóz és milyen finom!

DSCF9596Hozzávalók 2 adaghoz:

1 nagyobb méretű főzőtök

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej v tejszín

1 teáskanál madras curry keverék

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

kókuszolaj

petrezselyem

Tócsnihoz:

2 db alma

2 db tojás

4 csapott evőkanál csicseriborsóliszt(más liszt is jó)

fél mokkáskanál fahéj

csipet só

kókuszolaj a sütéshez

A hagymákat felaprítottam, a tököt meghámoztam, én lereszeltem a puha magjaival együtt, de akit zavar kanalazza ki a magokat előtte. Kókuszolajon megpároltam a hagymát, rászórtam a curryt és a kurkumát, átkevertem, majd ment hozzá a reszelt tök is. Felöntöttem a kókusztejjel, meg egy pici vízzel, nem is lepte el teljesen a tököt, de nem baj, mert levet fog engedni úgyis, és fedő alatt kb. 15 percig hagytam rotyogni. Ezután kivettem egy bő merőkanálnyit, simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékhez.

A tócsnihoz lereszeltem az almát, kicsavartam a levét egy pohárba, azt megittam, majd a hozzákevertem a lisztet, sót, felvert tojásokat és felforrósított olajon 1-1 nagyobb evőkanálnyi masszát elterítettem és mindkét oldalukat pár perc alatt pirosra sütöttem. Végül friss petrezselyemmel megszórtam a főzeléket és a tócsnival tálaltam.

 

Spárgás borsófőzelék balzsamos sült céklával

Igazi szezonális főzelék ez, végre van friss cukorborsó is a piacon, amit megpucolni kifejezetten nem komálok, de mivel sokkal finomabb, mint a konzerv és a fagyasztott, ezért néha napján nekiállok. Így történt ez most is, szuper ződ, szuper finom főzelék lett belőle, a spárga is kiváló erre a célra is, és ismét itt a bizonyíték, hogy a rántás, habarás, liszt, de akár a tejtermékek is feleslegesek a főzelékbe (is). Persze ízlés dolga, a végén még pár kanál tejfölt abszolút nem bűn rákanalazni, de nekem nem hiányzott.

Kakukkfüvet és bazsalikomot választottam fűszernek,  igaz utóbbiból a szárítottat, mivel a friss magok úgy döntöttek, hogy nem kelnek ki idén, pedig határozottan úgy emlékszem, hogy nem csak a földet tettem a cserépbe… Mindegy, ez így is jó. Nem szoktam céklát feltétnek készíteni, na de ezután fogok, mert a balzsamos sült cékla bármihez jó most már egészen biztos. Van még spárga, használjátok ki a szezont!

DSCF9533Hozzávalók 2 főre:

30 dkg zöldborsó

fél csomag zöld spárga

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 teáskanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

2 fej cékla

3 evőkanál olívaolaj v kókuszolaj

1 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál friss kakukkfű v egy nagy csipet szárított

1 mokkáskanál méz(elhagyható)

só, bors

A céklát meghámoztam, felkockáztam rátettem egy nagyobb darab alufóliára, amiből batyut formáltam, hozzászórtam a kakukkfüvet, rálocsoltam a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót és borsot, majd az egészet óvatosan becsomagoltam, lezártam, hogy a lé ne tudjon kifolyni, majd 200 fokra melegített sütőbe dugtam kb. 25-30 percre, míg a cékla megpuhult. A mézet én csak azután adtam hozzá, mikor forrón kivettem sütőből, de előtte is megtehetitek, de el is hagyható, ízlés dolga.

A hagymát felaprítottam, majd egy lábosban felforrósítottam a kókuszolajat és üvegesre pároltam rajta a hagymát. Ezután hozzáadtam a zöldborsót, fűszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és lefedve félpuhára főztem a borsót. Ezalatt a spárgák fás végeit levágtam, a többi részét kis darabokra szeltem, majd ezt is a borsóhoz adtam és még kb. 5 percet adtam nekik is, hogy roppanósan puhák legyenek. Végül kb. 2 merőkanállal kivettem a főzelékből és botmixerrel simára turmixoltam, visszaöntöttem a lábosba, hagytam, hogy még egyet rottyanjon és el is készült.

Mentás paradicsomos babfőzelék

Igen, tudom, én is felhúztam a szemöldököm magasra, hogy a bánatba jön össze a menta és a bab, pedig tudjátok, hogy én szeretem a biztosíték csapkodós recepteket. De jelentem összejöttek, a paradicsomlé összepárosította őket mondhatni.

DSCF9462Főzelékes Ferit azt hiszem nem kell bemutatni a főzelékrajongóknak, nem követtem ugyan eddig, de most ránéztem a blogjára és megnyugodtam, hogy nem csak én szórom szinte minden zöldséges szaftos egytálételbe marékkal a római köményt, kurkumát, hiszen nála is a legtöbb esetben ezek a keleti fűszerek szerepelnek az ételekben. Én megértem tényleg… Viszont ami nagyon tetszik, hogy ő is elfelejtette a lisztet, a ragacsos, nehéz habarásokat és turmixol a végén, a zöldségekkel visszasűrítve a főzeléket. Én korianderrel egészítettem ki az ő receptjét és kivételesen chilit nem tettem bele, de ezt majd ti eldöntitek, hogy csípősre szeretnétek-e vagy sem.

A menta egyébként átvette az uralmat a kis kertemben és pók módjára beszőtt mindent sutyiban a föld felszíne alatt télen, így most a levendula és rózsabokraim alatt is megjelentek a mentagyerekek, nem győzöm írtani és kordában tartani őket, hogy nagyjából egy helyen tartózkodjanak… Tényleg csak néhány levélke szükségeltetik az ételbe, hogy ne úgy érezzük, hogy mentolos fogkrémet nyomott bele valaki vicces kedvében. Viszont kis dózisban éppen csak egy nagyon kellemes háttérízt ad a főzeléknek, úgyhogy bátran próbáljátok ki!

DSCF9465

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg gömbölyű gyöngybab

2 deci paradicsomlé

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

3-4 db mentalevél

1-1 mokkáskanál őrölt koriandermag és római kömény

pár csepp citromlé v limelé

só, bors

A babot beáztattam 24 órára, majd leszűrtem.

Kevés kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, megvártam, míg az is megfonnyad egy kicsit, majd megszórtam a fűszerekkel, mentával és  hozzáadtam a babot. Kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyie egy ujjnyival ellepte.

Lefedve főztem kb. 35 percet, mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, hozzáöntöttem a paradicsomlevet, majd azzal is ismét összeforraltam, míg a bab puha lett. Ezután egy merőkanálnyi mennyiséget kivettem, botmixerrel pürésítettem, majd visszaöntöttem a főzelékbe és alaposan elkevertem és el is készült.

Forrás:http://szatmariferi.blog.hu/2014/03/25/metas-paradicsomos_babfozelek

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!