Pálmafa Project

Levendulás stresszűző ital

Egy hosszú stresszes hét levezetéseként ajánlom nektek ezt az itókát. Ráadásul levendulaszezon van, és a gyönyörű lila virágok egy pohár fehér italban is pompásan mutatnak, arról nem beszélve, hogy utána garantáltan jó fogtok aludni!

Pláne, hogy citromfű is került bele frissen melegében szintén a kertből érkezett. Én még mézet sem tettem bele, elég volt a kókusztej zsírossága, hogy édeskésnek érezzem.

Más növényi tejből viszont nem igazán tudom ezt az italt a levendula miatt elképzelni, persze attól még próbálkozhattok vele, ízlések és pofonok. Régebben sima tehén tejből készítettem hasonlót, és bár nem vagyok tejpárti, de ez esetben kivételt tennék én is és abból készíteném, ha nincs más kéznél.

Hozzávalók adagonként

2 deci kókusztej

1 levendula virág

3 db citromfű levél

pár csepp méz(elhagyható)

A tejet egy lábosba öntöttem, belemorzsoltam a levendula virágait, a citromfüvet és felforraltam az egészet, majd kb. 5 percre még legalább állni hagytam, hogy az ízek jobban összeérjenek. Ezután leszűrtem és elkortyoltam.

Egy tányér nyár -Dinnyepizza

Kihagyhatatlan kánikula étel! Nem recept, nem kell főzni, sütni se, sőt azt tesztek rá amit akartok. Teljes szabadságélmény a konyhában is. Egy szuper ötlet, ami hűsít, feltölt, pótolja a kiizzadt folyadékot, de nem növeli a hátsó fertályt és isteni az íze, akár pikáns sós rakományt pakoltok rá, akár édesre veszitek a figurát még több gyümölccsel.

DSCF7818A grillpartik sztárja is lehet, ha előételnek teszitek az asztalra, a sós kombó pedig mehet a húsok mellé is. De ha szimplán csak valakinek reggel az orra elé toljátok, vagy magatokat lepitek meg vele, tuti jobban indul a nap.

És az a jó, hogy nem kellett a szép dinnyekarikák megalkotásához hazagurítanom egy 10 kg-os egész dinnyét, mert ellepték a piacot a kisebb labda méretű, szép csíkos dinnyegyerekek. Kicsit félve vettem meg, mert a félbe vágottak kissé sápadt arcúak voltak, így kongattam veszettül az összeset, hátha kiszól valamelyikből egy hang, hogy őt vegyem meg. Kellemes meglepetés ért, mert mézédes volt!! Az meg egy másik meglepetés, hogy pár napja ugyanennél az eladónál vásároltam ribizlit, és mivel roppant ügyes kislány vagyok, friss és kipihent is vótam, ezért nem csak az árát hagytam nála, hanem rögtön a gyümölcsöt is, majd otthon következett a hosszú sípszó és a fejem falba csapkodása…., deeee ő erre emlékezett, így a dinnye mellé kaptam grátisz ribizlit is. Hála, hála. A dinnyéért is, mert nem tudom megunni.

DSCF7820

Sós feltéthez: 

fetasajt

lilahagyma

menta

olívabogyó

chilipaprika a bátraknak

Édeshez:

piros és feketeribizli, vagy málna, szeder

sárgabarack vagy nektarin, őszibarack

citromfű és/vagy menta

szezámmag vagy aprított dió mogyoró stb.

 

DSCF7824

Kecskesajtos pirítós málnával

Július kedvenc reggelije lehet! Nekem legalábbis biztosan, akkor is, ha hosszú még ez a hónap. 3 friss, karakteres hozzávaló és kész az ízvarázslat.

20150701_062103-2Tudom, hogy sokan nem szeretitek a kecsketejet, még a belőle készült sajtot sem, bár azért annak már nincs annyira durván “kecskeíze” szerintem. Jó tudni, hogy a kecsketejre sokkal kevesebben lesznek allergiások, mint a tehénből készült tejre. A kecsketej könnyebben is emészthető és 3-szor annyi D-vitamin van benne, mint a tehénben, ezáltal több kálcium is képes felszívódni a szervezetben.

Állítólag a kecsketej jó hatással van a stresszre és a rák elleni védelemben is szerepet kap a benne lévő Q10 antioxidánsnak köszönhetően. A-, B1-, B2-, C-, D-, E-vitaminokat is tartalmaz, valamint nyomelemek közül, kálium, magnézium, foszfor, cink, jód, króm is találhatóak benne.

A málnáról is csak ódákat lehet zengeni, az egyik legjobb C-vitaminforrás nyáron, tele van antioxidánssal, magas a víztartalma, kalória pedig alig akad benne. Arról nem beszélve, hogy a legegyszerűbben fogyasztható gyümölcs, nem kell a magozással bibelődni  csak megmosni és mehet a tányérra, vagy egyből hamm bekap.

Lehet, hogy mekegni fogok, de biztos, hogy amíg a málna érik, tuti hogy többször kerül még reggel a tányéromra ez az eledel.

20150701_062030-3Hozzávalók:

1 szelet teljes kiőrlésű magos kenyér pici olívaolajon pirítva

kecskesajt (ha nem szeretitek, lehet helyette feta v más krémsajt)

málna

frissen őrölt bors és pár citromfűlevél (elhagyható)

Parázsburgonya és füstölt lazac citromfűmártással locsolva

Krémes, füstös ízű, narancsszínű lazac, hűs citrusos selymes mártás és kívül ropogós belül puha krumpli egy falatban. Igazi hmmm érzés, pedig nem vagyok krumplirajongó, de ezt az apró szemű fajtát ki nem hagynám egyik nyáron sem!

DSCF7369Erről a kajáról csak ódákat tudok zengeni, mert imádtam. Olyan, mintha valami luxus eledel lenne, pedig nem. Akkor sem, ha lazac van benne, mert a füstöltet már viszonylag jó áron lehet vásárolni, (némelyik felvágott többe kerül), a többi hozzávaló pedig tényleg pénztárcakímélő.

Pláne, hogy a citromfű az ablakom előtt nő veszettül. A mártás ötlete pedig onnan jött, hogy pár hete egy étterembe betérve halat rendeltünk citromfűmártással. Nem volt rossz, de annyira jó sem, mert a szósz kissé nehéz, lisztes tejes valami volt, és a citromíz alig érződött benne. Pedig azt a hal szereti, így bármilyen fajtával elkészíthető ez az étel, és a könnyű joghurtos mártást főzni sem szükséges. Utóbbi a melegben különösen nem hátrány. Igaz a krumplihoz kicsit be kellett kapcsolni a sütőt, de van az az étel, amiért megéri.

Pont az a jó benne, mikor  a meleg roppanós krumplit beletunkoljátok a hideg joghurtos szószba. Aki nem szereti a halat, bátran kóstolja meg anélkül is. Esetleg még grill húsok mellé is el tudnám képzelni köretnek.

DSCF7374Hozzávalók 2-3 főre:

fél kg aprószemű parázsburgonya

20 dkg füstölt lazac v más 3 szelet más hal

2 kis doboz natúr joghurt

8 db friss citromfűlevél

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál méz

1 tesákanál mustár

só, bors

olívaolaj

A krumplikat megmostam és puhára főztem. ( Ne legyen túl puha, ne essen szét) Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, olívaolajjal meglocsolva, sózva, borsozva.

A joghurtban elkevertem a mustárt, mézet, felaprított citromfüvet, belereszeltem a fokhagymát, csipet sót és borsot.

Mikor a krumpli barna ropogósra sült egyből forrón tálaltam a hideg füstölt lazaccal és a citromfüves mártással meglocsolva.

 

Bemutatkoznak a fűszernövényeim

Arra gondoltam, hogy mesélek kicsit a kedvenc fűszernövényeimről, folyamatosan szárítom le őket, és van amelyiket még most sem késő csokorba szedni és fellógatni, télen pedig jó szolgálatot fognak tenni. Illetve van olyan is, amit egész télen tudok frissen szedni, pedig szabad földben terpeszkednek dacolva az olykor cudar időjárással. Ráadásul kimondottan tetszenek felakasztva a ajtó fölé, így semmilyen mű illatosítóra sincs szükségem, mert belengi az illatuk az egész “hásziendát”. Azt a kemény 300 négyzetmétert. Igyekszem nem túl sokat hablatyolni és az aláhúzott linkek alatt találtok recepteket is.

DSCF3479Az tuti, hogy ha nálam kibírják ezek a növények minden különösebb tutujgatás nélkül és nyáron elég nekik az esővíz, amit időnként kapnak, akkor bárhol máshol is, úgyhogy érdemes próbálkozni. Természetesen ezek minden boltban kaphatók szárítva is, úgyhogy ha még nem tettétek, ezekkel a növényekkel szerintem mindenképpen érdemes megbarátkozni. Az én kedvemért legalább…:)

A levendula sajnos már nem játszik szárítás tekintetében,  mert rég elvirágzott, de ehhez is hozzá lehet jutni szárított formában, másnem ki lehet szedni a szekrényből a molyirtó tasakból….Esténként egy pohár langyos tejbe áztatva pár  virágot, néhány csepp méz kíséretében,majd ezt leszűrve és elkortyolva, egy zűrös nap után kisimítja a lelket, meg a nem létező ráncokat is. Amúgy meg nagyon finom fagylaltokhoz, illetve egyéb gyümölcsös sütiket is képes pár szétmorzsolt levendula virág teljesen megbolondítani.

DSCF3473A kakukkfű lett idén nálam a “námbör van fűszernövény”, mert mindenféle ételnek pompás finom ízt ad, gombához, halételhez, hagymalevesbe, paradicsomos cuccokhoz, de sült csirkemellhez is szuper. Én szinte már minden gyorsan összedobott salátához is szórok belőle.  Amiért még szeretem, mert a telet is átvészelte, a szárított kakukkfűből pedig tea is főzhető, ami a köhögéses megbetegedésekre remek gyógyír lehet, hiszen erős baktériumölő hatása van, de az emésztést is serkenti, és állítólag hangulatjavító is. Hát be még nem téptem tőle, de az aromája mindenképp jobb kedvre tud deríteni.

DSCF4626Jöjjön rozmaring kisasszony, őt legtöbbször krumplis és gyümölcsös ételekbe használom, de a sült kacsacombbal is nagyon jó barátságban vannak. Róla is elmondható, hogy télen is nyesegetem vidáman, ráadásul komplett sövénybokorrá is kinőheti magát, ha van türelmünk formára nyírni és kivárni, míg akkorára megnő… Egyébként meg idegerősítő, szívnyugató, étvágyfokozó hatásai vannak. Utóbbira asszem nem tartok igényt….

DSCF0787A menta és én sokáig nem voltunk jóban, de aztán megszerettem és rendszeresen ezzel ízesítem a vizemet illetve szórom gyümölcslevesekbe, isteni a zöldborsó pestoba vagy krémbe, a mediterrán konyha pedig használja húsokhoz is, elsősorban bárány mellé. Hagyma evészet után pár levelet elrágcsálva, pedig máris pótoltuk a rágót vele. Teája hidegen frissít, de melegen is erősen ajánlott télen is iszogatni, mert immunerősítő, gyulladáscsökkentő szerepekben is tündököl. Ja, és nő, kúszik, mászik mindenfelé, ha nem figyelek mentaerdő nő az ablak alatt. Télen nem, de tavasszal újrakezdi.

DSCF4631A citromfű tea szürcsölése lassan hozzátartozik az estéimhez, bár nincsenek alvászavaraim mostanság, de a telihold néha be tud zavarni rendszerbe. Az illatos citromfű legfőbb jó tulajdonsága pedig pont a nyugtató, lazító elalvást segítő hatása. Arábiában azt tartották róla, hogy a citromfű új életre kelt, a szívet boldoggá és vidámmá teszi! Segítséget nyújthat magas vérnyomás és lázas megfázásos betegségek esetén is. Egyébként meg a menta mellé nálam mindig kerül a vízbe néhány citrom illatú levél is, de más gyümölcsös italoknak, turmixoknak is nagyon finom ízt ad, illetve túrós édességeknek kimondottan jót tesz.

DSCF4632És végül a tárkony, ami talán az első kedvenc fűszerem volt mikor elkezdtem főzöcskézni. Tejszínes ételekben remekül szerepel. Az egyik favorit nálam a tárkonyos zöldborsós raguleves, aztán, mint kiderült gyümölcsmártásban is abszolút megállja a helyét, bármilyen furcsának is tűnik elsőre. Ez az a növény amit viszont tényleg ritkítani kell, tavaly ősszel azt hittem elhalálozott, de aztán egy kókadt kis hajtásból akkora bokor nőtt idén, mint a fél ház. Naná, hogy ezt felejtettem el lefotózni normálisan, viszont fent a második képen legalul fekszik ő, a hosszú vékonyka leveleivel. De szerintem, ha a tárkonyos sárgarépás cukkini főzelék fotóját teszem ide, az pont jó lesz.

DSCF3252Persze folytathatnám még a sort, hogy miért imádom pl. a római köményt, kurkumát stb, de egyrészt azok itt teremnek meg sajnos, illetve most az volt a cél, hogy esetleg kedvet kapjatok egyszercsak ültetni néhány tövet akár cserépbe is, mert tényleg nincs sok meló vele, a színek, az ízek és illat pedig megfizethetetlen. Minden másra ott a Master Card…ez nagyon gáz így a végére? Aludnom kéne már azt hiszem…

 

 

 

 

Nyers gyümölcsleves főzés nélkül - Sárgadinnye-eper-cseresznye kombó

Hű de vártam már ezt az időszakot, mikor nem csak a banán, alma, narancs közül lehet választani a piacon, hanem van sok sok szemet gyönyörködtető színű friss gyümölcs, ami nem utazik át több kontinensen, míg a gyomromba kerül. Na jó, a sárgadinnyém biztos most is utazott egy keveset, de olyan jó illata volt, hogy nem bírtam ott hagyni és szerencsére az íze is mézédes volt.

Már már az agyára megyek mindenkinek  a feladatomnak érzem, hogy lebeszéljek mindenkit arról, hogy főzze a gyümölcslevest. Persze finom úgyis, de nyersen sokkal egyszerűbb, gyorsabb, frissebb, nem kell bele se tej, se sűrítésnek liszt, meg műanyag pudingpor, és millióféle bombaíz kreálható a sok gyümölcsből kedvünk és fantáziánk szerint. És hát miért akarnám kifőzni a sok vitamint a gyümölcsökből ugyebár? Meg a hűs lakásból szaunát csinálni főzőcskézés közben….

DSCF3429Rengeteg választási lehetőség van,ha egy mód van rá, használjatok jó forrásból származó érett idénygyümölcsöt, édesítsétek pici nyírfacukorral, mézzel, vagy nádcukorral, higítsátok tiszta vízzel, de akár kókusztej, tehéntej, egyéb növényi tejek, joghurt, tejszín is mehet bele, sűrítésre pedig bármilyen darált mag remek, jelen esetben lenmag, de ezek a levesek isteniek dióval, mandulával, sőt mákkal és kókuszreszelékkel is. Nem lehet elrontani se, mert utólag lehet javítani az édességén, állagán, tuti nem lesz soha csomós, mint ahogy az a főzött levesnél néha előfordul… A kánikulában nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, max. a turmixgéppel kell csak randevúzni pár perc erejéig, aztán lehet vidám szürcsölni, mert ha a hozzáadott víz és gyümölcs be volt hűtve, akkor máris kész az egyik legjobb folyadékutánpótló a forróságban kókadozó szervezetünknek.

Ez is egy jó kombinációra sikeredett, teljesen laktózmentes. Én szeretem olyan behűtött, citromos vízzel felönteni a gyümölcsöket, amiben előtte menta és citromfűlevelek áztak, mert ez plusz ízt ad a leveshez.

DSCF3430Hozzávalók 4 főre:

fél kg eper

1 db sárgadinnye kikapart belseje

1 marék magozott cseresznye

3 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál darált lenmag

pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

1 evőkanál citromlé

víz(citromos, mentás, citromfüves)

A cseresznyét kimagoztam és félretettem. Minden egyéb hozzávalót a turmixgépbe tettem, (vízből annyit öntök rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket), aztán pár másodperc turmixolás következett. Majd ezután egyből tányérba öntöttem, beledobáltam néhány szem magozott cseresznyét és vidáman elszürcsöltem.

DSCF3427

Ha hasonlóra vágytok, íme két ötlet tavalyról:

Nyers eper-cseresznyeleves

Sárgadinnyeleves

Tojás és gluténmentes túrógombóc eperrel

Remek ötlet ahhoz, hogyan lehet egyszerűen és egészségesen túrógombócot készíteni!

Na erre tényleg senki nem mondhatja, hogy nagyon “reform” ízű, mert szerintem nem is igazán észrevehető a különbség az eredeti túrógombóccal szemben. Ráadásul biztosan elkerülhető vele a sűrű káromkodásokat helyettesítő hosszú sípszó, mikor a forró vízbe csobbanó gombócok szétesnek, ha éppen véletlenül nem sikerült volna a megfelelő arányokat eltalálni a búzadarával és a tojással…

DSCF3280

Na kitaláljátok mivel készült? Hááát persze, hogy a jó öreg kölessel. Nagyon sokat használom, itt elolvashatjátok, hogy mik a kedvenceim. Az a legnagyszerűbb, hogy bármilyen más hozzávalóval lehet kísérletezni ízlés szerint, aszalt gyümölccsel, kókusszal, friss gyümölccsel, pl. szilvásgombóc “pótlónak” isteni, de természetesen a hagyományos tejfölös változathoz is remek partner a köles. De ha már eperszezon van akkor ki nem hagytam volna, hogy eperszósszal legyen nyakon öntve, majd másnap egy hideg, nyers tejszínes eperlevesben csücsüljenek a gombócok, így legalább megmentésre került a tejszínmaradék a hűtőből. Igazi kánikula étel, de mégis laktató és tápláló, viszont kb. fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos verzió.

DSCF3283

Hozzávalók a gombóchoz 7 db gombóchoz:

1 pohár köles

25 dkg túró

kb. 2-3 evőkanál nyírfacukor

1 citrom héja

pár csepp citromlé

vaníliapor

10 dkg darált kesudió vagy dió, mandula

Az eperszószhoz: 25 dkg eper, pár darab menta és citromfű levél felaprítva, 1 kis kanál balzsamecet, méz ízlés szerint, majd az összes hozzávaló összeturmixolva.

Az eperleveshez: 25 dkg eper, 1 deci tejszín(maradék főzőtejszínt használtam de sima víz vagy kókusztej is jó helyette, amennyi éppen ellepi) nyírfacukor vagy méz ízlés szerint, pici citromlé, szintén botmixerrel leturmixolva.

A kölest dupla mennyiségű vízben puhára főztem, közben nyírfacukorral édesítettem, mikor az összes vizet felszívta elzártam a gázt és fedő alatt hagytam még puhulni kb. negyed órát, langyosra hűtöttem és belekevertem a túrót, a reszelt citromhéjat, citromlevet, vaníliaport és botmixerrel turmixoltam. Utóbbi művelet el is hagyható, de így egy kicsit jobban hasonlít az állaga az eredetihez.  Jót tesz neki ha áll hűtőben még egy fél órát, de nem tragédia ha azonnal tovább dolgozunk vele.

A kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd ledaráltam.

A köleses túróból gombócokat formáztam és meghempergettem a darált kesudióban, majd tálalás előtt megkoronáztam eperszósszal illetve másnap a szintén nyersen összeturmixolt hideg eperlevesbe kerültek.

Rakott epres túrós zablacsinta

Komolyan feltettem magamnak a költői  “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is,  tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!

DSCF3187Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…

DSCF3188Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.

DSCF3195

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-12 evőkanál zabliszt

2 tojás

1 deci tej

szóda

olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)

Túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 kis doboz natúr joghurt

1 fél citrom héja és 1 kanál leve

késhegynyi vaníliapor

2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

Eperöntethez:

20 dkg eper

1 teáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

2-3 teáskanál méz

pár darab friss citromfű és mentalevél

A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.

A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.

Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.

A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.

DSCF3193

Itókák

Már megint egy hímnemű, aki javasolta, hogy írjak szexről, bulikról, mert az kell a népnek, amúgy tetszik neki a blog, tette hozzá…pasik… Nem tudom mekkora lenne egyesek szája ha elkezdenék itt sztorizgatni, persze csakis és kizárólag olyan eseményekről amit a tesóm barátjának, a nagymamájának a testvére mesélt…
Szóval ez még mindig nem az a blog. A csatak részegen dülöngélek bulipatkány nem én vagyok, viszont táncolni szeretek olyan buli volt sok. A jó hangulathoz nekem elég a jó zene és a jó társaság.  Alkoholt nem iszom vagy nagyon ritkán. Hatalmasat fejlődtem ezen a téren is egyébként az elmúlt két évben, megbírok inni két deci bort kb. két óra alatt. Gazdaságos csaj vagyok na. Nem ez az oka. Az van, hogy az alkoholnak olyan hatása van rám, mint a koffeinnek. Elalszom tőle. Rájöttem, hogy mivel ritkán tudok megülni a hátsómon és jövök megyek intézkedek, ezért a szervezetem energiaháztartása köszöni szépen, de nem kér több segítőtársat. Pedig olyan jóóól néz ki, egy szép pohárból bort inni vacsi mellé…Próbálkozom vele. Nem vagyok antialkoholista, tényleg irigyeltem mindig ha valaki jóízűen meg tud inni egy pohár sört vagy bort.
Kávét sem ittam sokáig, most is csak olyat ami kávét alig látott és egy bögre tejjel van higítva ha lehet. Hogy így mi értelme? Az íze, meg a hab.:) És mert rászoktattam magam, hogy néha beülök egyedül egy hangulatos kávézóba és elszürcsölök egy lattét, közben meg bámészkodom. Aztán van az a kávé amit társaságban, utazás során, egy süti mellé iszunk, hmm azok is jó pillanatok.
Ja, a Baileys nevű körömlakkot szeretem, de a barátnőm rászoktatott, hogy az is bögréből jó és nagyon gááááz, de tejjel isszuk alkalomadtán. Szörnyűek vagyunk.
Amúgy igen, én szeretem a tejet, bár gyerekkoromban határozottan utáltam, az iskola tejet mindig inkább elcseréltem másra valakivel. Az utóbbi években viszont minden nap iszom egy pohárral. Igeeen, tudom, felnőtt embernek ez nem igazán egészséges, nehezebben emészti meg a szervezetünk, mivel  nem található benne meg az az enzim ami a tejfehérjét képes lebontani, míg egy csecsemőében igen. Én fordítva vagyok bekötve lehet, de eddig még nem okozott gondot és napi egy pohár remélhetőleg nem is fog. Igazából növényi tejeket kellene többet fogyasztani, a kókusztejet imádom, mostanában próbálkozok házilag előállítani, illetve kóstoltam a mandulatejet ami szintén isteni. Ez utóbbit is lehet házilag készíteni, én majd akkor ha lesz egy hatalmas bokrom az egyelőre nem létező kertemben és roskadásig lesz mandulával…. A zabtej és a rizstej nagyon egészséges, de nekem ízre nem gyere be sajnos.
Általában szénsavmentes ásványvizet iszom napközben. Sokat. Belefacsarom egy másfél literes ásványvízbe egy fél citrom levét, mert úgy finomabb ráadásul lúgosító hatása van, a C vitamin tartalmáról nem is beszélve. Sokszor értetlenül nézek ha valakitől azt hallom, hogy ő nem bír meginni egy pohár vizet, csak a cukrosszíneseket. Pedig ugyanúgy kell a vizes poharat is felemelni és lenyelni, legalábbis a tartalmát. Nem értem… Azt a pénzt amit meg emberek a cukros lónyálakra kiszórnak naponta többször, annyi minden másra is lehetne költeni, de tényleg nem okoskodni akarok, nem vagyunk egyformák. Én is ittam régen ilyesmit, és héba hóba előfordul még, de hogy állandó jelleggel és semmi tiszta víz…. Ha mégis üdítőre vágynék, akkor meg miért ne készüljön az is otthon, pláne nyáron mikor annyi minden izgalmas hozzávaló található hozzá a természetben, amivel ízesíteni lehet egy limonádét például. Az elmúlt hétvégén készült is több kancsóval több ízben.
Ami az édesítését illeti mindig elhangzik ha a nyírfacukrot említem bárhol, hogy az drága. Ne szépítsük tényleg az, és én sem szórom éppen ezért két marékkal mindenbe. Mindig egy helyről szerzem be amúgy, mert ott 1 kg kerül annyiba, mint máshol fél, de így is 1800 Ft./kg. Bár ki lehetne számolgatni, hogy ki mennyit költ a bolti “innivalókra”, abból lehetséges, hogy több kg nyírfacukor ára kijönne havonta. Tisztelet a kivételnek, kinek nem inge… és befogtam a szám ezzel kapcsolatban tényleg, nyilván döntse el mindenki maga, hogy neki mi a legjobb megoldás.
Szerény véleményem mégis az, hogy ha minden nap iszunk tiszta vizet, de mellé készül mondjuk házi limondé vagy szörp, amit fehér cukorral édesítünk, nem dől össze a világ. Még akkor is sokkal jobban jár mindenki és nem csak anyagilag hanem egészségügyileg is, mintha a borzalmas színű, festékes tartósítószeres folyadékokat inná.
Én szörpöt nem készítek, mert azt főz a Zanyukám, általában bodzát és citromot és azok biza fehér cukrosak. A limondéba sem teszek nyírt, hanem nádcukrot vagy mézet, mert előbbi ad neki egy karamelles ízt, utóbbi meg nálam mindig van itthon, mert a napom csak citromos és mézes fekete teával indulhat.No, de íme a kedvenc limonádék:Levendulás limonádé:Ezzel most kezdtem el barátkozni, és jóóó, a színét illatát imádtam eddig is, ha picit teszünk csak az itókába akkor még pont nem molyírtó, csak egyszerűen finom lesz.

Egy literes kancsóhoz:

1 citrom leve
1 lime leve
1 csapott evőkanál szétmorzsolt friss levendula
1 evőkanál méz
1 evőkanál nádcukor
szóda

A kancsó aljára kerültek a levek és cukrok a levendulával együtt és aztán jött a szóda. Keverem kavarom és jót tesz neki ha áll fél órát, hogy kiadja a levendula az ízét. Behűtve a legjobb. Pohárba töltése egy szűrön keresztül történjen azért.

Narancsos-mentás limándé:

Ha valaki Fanta rajongó akkor ezzel leszokhat róla ha le akar.

Egy literes kancsóhoz:

2 narancs kifacsart leve
pár darab citromfű levél vagy fél citrom leve
1 evőkanál méz
1 evőkanál nádcukor
kb. 8 db mentalevél
szóda

Ugyanúgy készül, mint az előző. A mentaleveleket és a citromfűleveleket érdemes kettétépni, hogy jobban kiadja az aromáját.

Bazsalikomos-gyömbéres limonádé:

Érdekelt, hogy a bazsalikom a paradicsomon kívül tényleg passzol e az italokba is, hát kipróbáltam és mondhatni pompásan szerepelt.

1 pohárhoz:

1 teáskanál gyömbér kis szeletekre vágva
3 levél bazsalikom tépkedve
citromlé
cukor ízlés szerint

Gyömbért megmostam felszeleteltem, rádobáltam a bazsalikom leveleket és felengedtem ásványvízzel, édesítettem. Jót tesz neki ha áll egy 20 percet legalább.

Citromszörp:

Ahogy fent már említettem ez az egyik családi kedvenc a bodza után, aminek a receptjét nem írom most le, mert már nincs szezonja, ez viszont egész évben készíthető.

1 kg cukor
1 liter víz
5 db citrom leve és reszelt héja
borkősav (elhagyható)

A cukrot a vízzel felforraljuk és kicsit hagyjuk kíhűlni, majd belereszeljük az alaposan megsikamikázott citrom héját. Ha teljesen kihűlt beleöntjük a citromok levét, adható hozzá egy kevés borkősav is, aztán mehet üvegekbe és a hűtőben tárolandó, mivel tartósítószert nem tartalmaz.
Fogalmam nem volt mi az a borkősav, de mint kiderült ez egy természtesen sav ami szőlőben fordul elő és ízfokozóként, antioxidánsként alkalmazható a konyhában és a sütőpor egyik alkotóeleme.

Mézes-gyömbéres forrrró tea:

júniusi zimankó esetére…
Tegnap ezt kívántam este, amúgy télen nagyon sokat ittam belőle, mivel a gyömbérnek erős baktériumölő hatása van. A gyömbér héját itt nem kell leszedni, mivel közvetlenül alatta van a sok vitamin, elég csak alaposan megmosni. Egy nagy bögréhez kb. egy fél hüvelykujjnyi gyömbért vékony szeletekre vágunk és leforrázzuk majd állni hagyjuk 20 percre kb. Aztán lehet ízesíteni citromlével és mézzel.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!