Pálmafa Project

Cukkinitorta

Zöldségfronton a paradicsom után, nálam a cukkini a nyár sztárja, mert bármit lehet belőle készíteni, még desszertet is. Nem sokára hozok is nektek egy almás cukkinis kenyeret, de előtte jöjjön az olaszok Scarpaccia nevezetű cukkinitortája, természetesen “pálmafásítva”…

Kinézetre lehetne akár alma vagy baracktorta is, pedig nem, azok a sárga szeletek bizony cukkiniből származnak, ugyanis kaptam ajándékba pár alkar hosszúságú példányt, úgyhogy egyből valami hasonló recept után áhítoztam. Így bukkantam a Scarpaccia-ra. Eredetileg sima liszt illetve kukoricaliszt keverékéből készül, én viszont ezek nélkül szerettem volna elkészítni, így választottam a hajdina és amaránt keveréket, mivel utóbbi állaga kicsit darásabb tehát hasonlít a kukoricalisztre. Használjátok, amelyiket szeretnétek, de mindenképp érdemes kipróbálni ezeket a liszteket szerintem.

Dió és parmezán korona kerül rá, a kettő együtt önmagáért beszél, az olasz receptekben még aszalt paradicsom is van benne, néhol proschiutto-t is láttam, tényleg lehet variálni ízlés és kéznél lévő hozzávalók szerint. Laktató, szerintem reggelire hidegen szuper, mellé mehet paradicsom, és ha felszeletelitek, mint egy pizzát, még magatokkal is vihetitek, sokkal jobb,  mint a péksütik…

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:

1 nagy méretű cukkini kb. 70-80 dkg

1,5 bögre hajdinaliszt (2,5 decis bögrével mérve)

1 bögre amarántliszt

pár gerezd fokhagyma

1 kis csokor friss bazsalikom és/vagy kakukkfű vegyesen

10 dkg dió

2 db tojás

fél bögre olívaolaj

kb. 1 bögre víz

só, bors

olívaolaj

Tetejére:

10 dkg parmezán

pár db friss bazsalikom és kakukkfű levél

Elkészítése:

A cukkint megpróbáltam nagyon vékony szeletekre vágni. Én kikapartam a magját először, mivel ennek nagyok voltak a középén, viszont a kisebb zöld cukkininek nem szükséges.

A lisztekben elkevertem a fűszereket, a felvert tojást összekevertem a vízzel, olívaolajjal, majd a liszthez öntöttem. Belereszeltem a fokhagymát is. Sűrű, de még folyós, palacsintatészta állagúnak kell lennie. Egy kapcsos formát kikentem vékonyan kókuszolajjal, majd belehelyeztem a cukkiniszeleteket és ráöntöttem a masszát, kicsit összekevertem még őket a formában, majd megszórtam dióval a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam, ahol kb. 40 percet töltött. Ha a dió nagyon égni kezdene takarjátok le egy alufóliáva. Sütőfüggő, hogy mikor sül át teljesen, mikor szépen összeáll és nem folyós már a közepe, akkor ki lehet venni és megszórni parmezánnal és friss fűszerekkel. Pár löttyintés olívaolaj még jót tesz neki tálalás előtt.

Langyosan az igazi, de másnap hidegen is nagyon finom volt és szépen szeletelhető.

Forrás: https://www.afamilyfeast.com/scarpaccia-zucchini-tart/

Kajszis paradicsomos gazpacho

Nem múlhat el nyár gazpacho nélkül sem, ennek is augusztus elején érdemes nekiállni, mikor mindenféle színű paradicsomot lehet kapni és édesek, mint a méz. Télen sajnos ez az étel felejtős.

A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.

Ja, hogy mi is a gazpacho? Az olaszok nyers, főzés nélküli hideg nyári levese, hagymával, fűszerekkel, és jó sok paradicsommal természetesen,a pár csepp ecettől pedig olyannak tűnhet elsőre, mint egy leturmixolt paradicsomsaláta. Aki a paradicsomot szereti, annak tuti, hogy ízleni fog, aki nem szereti, elképzelhető, hogy ebben a formában mégis megbarátkozik vele. Ha tudnátok, hogy gyerekkoromban mennyire utáltam a paradicsomot, el sem hinnétek, hogy most csak úgy egymagában képes vagyok a pici, édes, színes példányokból eltűntetni egy laza fél kilót, ha nem figyelek. Ez a leves is majdnem meghiúsult, annyira finomak voltak, a sötét bordó és a sárga szemek.

Aztán persze testet öltött, de nem sokáig akart a tányérban maradni, nem szégyelltem eltüntetni az egészet egy nagy kanállal…

Hozzávalók adagonként:

3-4 db kisebb paradicsom

2-3 db sárgabarack

1 szál újhagyma

1 teáskanál almaecet v fehérborecet

só,bors

3-4 db bazsalikomlevél

pár csepp olívaolaj

Tetejére: mozzarella

A paradicsomokat kisebb darabokra vágtam, a hagymát felszeleteltem, a barackot kimagoztam, mindent a turmixgép táljába szórtam. Fűszereztem, hozzáöntöttem az almaecetet és annyi vizet, hogy 3/4-ig ellepje a zöldséget és a gyümölcsöt. Ha túl sűrű utána még lehet hígítani. Simára turmixoltam, és mehet a tányérba, a tetejére tépkedtem mozzarellát, friss bazsalikomot és ha hideg volt a zöldség és a gyümölcs illetve a víz is, akkor egyből fogyasztható, ha nem, akkor egy fél óra elég neki, hogy kicsit lehűljön és az ízek is jobban összeérjenek.

Bazsalikomos zöldborsós spenótfőzelék

Nyárindító főzelék lett ez a javából, bár a főzelék szó sem annyira állja meg a helyét, nem is tudom minek nevezem, de baromi finom lett. Olyan olaszos, ráadásul spontán kaja, mert mikor éhesen megyek vásárolni, akkor egyszerűen rám szakad az egész piac…

Fogalmam nem volt, hogy mit főzzek, csak megláttam a friss spenótot és megvettem, majd rám kacsintott a friss zöldborsó, persze akkor abból is kellett egy kicsi, így haladtam szépen tovább egészen addig, míg kis csokor illatos bazsalikomra leltem, és közben még 150 Ft-ért óccó, viszont igazi olasz bivalymozzarellát is “rám tukmáltak” egy bödönnel, mert közeli lejáratú volt… Szeretek így vásárolni és málhás szamárként beesni aztán a konyhába, mit főzzek felirattal a homlokomon. Takarítás közben jön meg az ihlet, így született meg délre ez a recept.  Annyira jólesett!

Az aszalt pari nem muszáj rá, anélkül is finom lesz, de nekem kellett most hozzá ez a pici luxus a flancos bivalymozzarellám mellé na. A mozzarellára amúgy elég rendesen rá vagyok gyógyulva, bármikor képes vagyok egyet letolni csak úgy paradicsommal, mindig segít, ha az éhenhalás fenyeget. Ha van lehetőségetek kipróbálni a bivalytejest, akkor ne gondolkozzatok rajta, mert sokkal krémesebb, lédúsabb, mint a tehéntejből készült. Utóbbiból is vannak azért jók, én az Aldi, Lidli, Spar saját márkásait szeretem a legjobban, mert azok tényleg puhák és olcsók is, viszont márkanév nélkül, de sajna az egyik hazai gyártó kemény gumiszerű terméke nekem nagyon nem gyere be, ráadásul az a legdrágább is, de ízlések és mozzarellák..

Egy a lényeg, hogy ezt az ételt próbáljátok ki!

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

fél kg friss spenótlevél

20 dkg friss zöldborsó

1 csokor bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma

szerecsendió

pár csepp citromlé

só, bors

1-1 evőkanál olívaolaj és vaj(utóbbi nem muszáj, de szerintem így finomabb)

kb. fél liter víz

Tetejére:

szárított paradicsom, mozzarella

A hagymákat felaprítottam, majd az olaj és a vaj keverékén megfuttattam őket kb. 1 perc alatt, majd hozzáadtam a borsót és a spenótot is, sóztam, alaposan megborsoztam, reszeltem bele szerecsendiót és a felaprított bazsalikom felével is megszórtam, átforgattam, lefedtem, megvártam, míg a spenót pár perc alatt összeesik, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ne teljesen lepje még el a zöldségeket. Így addig főztem, míg a borsó megpuhult, majd 1 nagy merőkanálnyi adagot kivettem simára turmixoltam és visszaöntöttem az edénybe, megvártam, míg ismét felforr és elzártam a gázt és facsartam rá pár csepp citromlevet.

Ha nagyon híg maradna, akkor egy pár kanál forró lében elkevertek 1 kanál rizslisztet, zablisztet vagy étkezési keményítőt vagy bármilyen lisztet és visszaöntitek a főzelékbe és már sűrűsödik is befele. De ez a cucc kicsit hígabban is isteni, tetejére tálaláskor mozzarellát tépkedtem rá és aszalt paradicsom darabokkal is megfejeltem, plusz rászórtam a maradék friss bazsalikomot.

 

Céklás bruschetta

Hétvégi kényeztető reggeli, de én hétköznapokon is élek vele, mert imádom a “bruszkettát”, vagy nevezzük paradicsomos pirítósnak leegyszerűsítve.

Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…

Úgyhogy fel kellett turbózni más ződdel, ami jelen esetben bordó, méghozzá cékla. Mennyei, de tényleg, pláne ahogy pár csepp balzsamecet körbelengi, ha lett volna otthon torma, még azt is ráreszeltem volna, de azért nem maradt így sem hiányérzetem. Asszem mozzarellafüggő vagyok, de helyette tehettek rá fetát vagy valami hasonló lágy sajt is tökéletes.  A pirítós amúgy szerintem akkor legjobb, ha serpenyőben pár csepp olívaolajon pirul!

Nem ragozom, céklarajongóknak kötelező, akik meg nem szeretik, azoknak azért…

Hozzávalók:

1 közepes fej cékla

1 db paradicsom

1 teáskanál balzsamecet

1 zacsi mozzarella

1 mokkáskanál szárított bazsalikom (friss még jobb)

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

A céklát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a paradicsomot kis kockákra vágtam, hozzáreszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, meglocsoltam az ecettel és az olajjal, majd a pirítósra halmoztam, a tetejére pedig mozzarellát tépkedtem.

Bazsalikomos paradicsomos sütőtökkrémleves

Nem tudom megunni, mindig sikerül egy újabb verziót gyártani a sütőtökkrémlevesből. Most kicsit olaszosra vettem a figurát, bazsalikom, balzsamecet, kecskesajt ízesíti, na meg persze paradicsomlé.

dscf0256Természetesen semmi tejszín, nem hiányzott az senkinek belőle ezúttal sem, csak elnyomná és másfelé vinné el az egész történetet, így viszont minden hozzávaló pont annyira érződik ki, ahogy az kell, ráadásul mondá ezt A húsimádó pasi…

Ilyenkor a lelkem dalol, úgyhogy, ha jót akartok, ti is kipróbáljátok ezt a leveskét jó forrón szürcsölve és tuti az összes jégcsap leolvad rólatok, a bókoktól is, amit kapni fogtok érte!

dscf0257Hozzávalók 4 főre:

fél sütőtök

6 deci paradicsomlé (dobozos passata v házi)

7-8 deci víz v zöldségalaplé

1 póréhagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 csapott evőkanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

reszelt sajt(kecskesajtot használtam)

pár csepp balzsamecet

pirított tökmag, napraforgómag

A póréhagymát felkarikáztam és kevés kókuszolajon átforgattam, majd hozzáadtam a felkockázott tököt, pár percig együtt pirítottam őket kevergetve, míg a hagyma és a tök elkezdett karamellizálódni, majd fűszereztem, és felöntöttem a paradicsomlével és a vízzel. Mindent puhára főztem, majd simára turmixoltam, ha túl sűrű, mehet bele pici víz még, de szerintem ez inkább sűrűn az igazi, szinte főzelék állagúra hagytam, bár ez ízlés dolga.

A magokat száraz serpenyőben megpirítottam és tálalás előtt szórtam a tetejére, a reszelt sajttal és pár csepp balzsamecettel együtt.

 

Bazsalikomos lecsó

Lecsóra vágytam, mert mindenki azt emlegeti mostanában, “lecsót főztem”, “úgy ennék egy lecsót” “húú idén még nem főztem lecsót”…Na jó, hát akkor együnk lecsót, ezúttal kicsit más stílusban, de nem kevésbé ízletesebben, mint a hagyományos. Sőt, nekem ez jobban ízlett csak halkan zárójelben jegyzem meg….

DSCF9721Ráadásul én tojással szeretem a legjobban, ebben viszont nincs tojás, de mégis olyan az állaga, mintha lenne…. Az ötlet onnan, hogy lapul egy recept a blogon, még hozzá a Pappa al pomodoro, vagyis  toszkán paradicsomleves, ami a jó sok paradicsommal , bazsalikommal, fokhagymával készül és a végén szikkadt kenyér sűríti be.

Na már most én ezután áhítoztam, és lecsó után természtesen, így összekombináltam, kettő az egyben étel lett. Annyira jó, ha van otthon száraz kenyeretek, akkor felhasználhatjátok ebben, jó sok hagyma, paprika, pari, és kész. Úgyhogy lecsót főzni jó, akárhogy is készítitek, most érdemes nekiállni, mert jön a tél aztán csak álmodozunk róla. Kivéve, aki eltesz belőle télire is, de az idén biztos nem én leszek…

DSCF9723

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 nagyobb paprika

2 nagyobb paradicsom

1 közepes fej vöröshagyma

1 teáskanál szárított bazsalikom

4-5 levél friss bazsalikom

2 kisebb szelet szikkadt (rozs)kenyér

só, bors

kókuszolaj

A vöröshagymát kevés kókuszolajon üvegesre pároltam,  hozzászórtam a darabokra vágott paprikát, majd a paradicsomot. Sóztam, borsoztam,  megszórtam a szárított bazsalikommal, öntöttem alá 1 deci vizet és lefedve kb. fél óráig főztem, míg minden átpuhult. Ha nagyon besűrűsödne, akkor pici vizet lehet még aláönteni.

Ezután botmixerrel kicsit krémesebbé varázsoltam, ezt nem muszáj, de szerintem így finomabb lesz. Nem kell teljesen krémmé turmixolni, maradjanak benne darabok. Ezután visszatettem a gázra, öntöttem alá fél deci vizet még és belemorzsoltam a kenyeret. Megvártam, míg még egyszer felforr, rottyan egyet, kicsit besűrűsödik és elzártam a gázt, végül belekevertem a friss bazsalikomot is.

DSCF9726

 

Bazsalikomos kajszilekvár

Üvegbe zárt július. Ez jutott eszembe először erről a lekvárról és persze, hogy hmm de finom, mikor reggel a pirítósra kentem.

DSCF9646Eredetileg csak paradicsommal és sárgabarackkal terveztem készíteni, de aztán figyelt a hűtőben egy picit már kókadozó répa, így gondoltam mehet bele az is. Szemöldökfelhúzós kombináció, de aki megkóstolta, annak ízlett. Tökéletes reggelire, pirítósra kenve, sajttal, vagy sós kekszekhez partifalatokhoz akár, de sült húshoz is elfalatozható, sőt én palacsintába töltve is szívesen megkóstolnám, meg fogom kóstolni…

Minimális édesítésre volt csak szükség, a végén kevertem bele egy csepp mézet, ha elég édes a kajszi és a paradicsom, akkor teljesen el is hagyható. Ha van kedvetek akár ebbe is keverhettek egy kis kanál útifű maghéjat, attól zselésebb állaga lesz. Egy szó, mint száz, lekvárt nem feltétlen csak több kamrapolcot megtöltő mennyiségben érdemes főzni, hanem akár egy kis üvegnyi adaggal is örömet lehet okozni magatoknak és másoknak is.

DSCF9647

Hozzávalók egy kis üveghez:

2 közepes paradicsom

3 db sárgabarack

1 közepes répa

1 mokkáskanál szárított bazsalikom

3-4 levél friss bazsalikom

1 evőkanál nyírfacukor

fél teáskanál méz

csipet só

A paradicsomot felkockáztam, a répát lereszeltem, sárgabarackot szintén nagyobb darabokra szeltem és egy kisebb lábosban fél deci vízzel összefőztem az egészet, kb. 30-40 perc alatt kis lángon lefedve, míg sűrű lekvár állaga lett. Ezután kevertem bele a mézet és egy csipet sót, hogy még jobban kijöjjenek az ízek. Végül tiszta üvegbe töltöttem, lezártam, száraz dunsztban hagytam kihűlni, vagyis bebugyoláltam egy nagy pokrócba kb. egy napra, felbontás után pedig hűtőben tároltam.

Az én görög salátám

Nem is értem, hogy ez miért nem volt még eddig fent a blogon? Talán mert mindenki ismeri és biztos mindenki el tudja finoman készíteni? Sokáig ezt gondoltam… Aztán én naív, párszor rendeltem étteremben és olyan verziókat kaptam, hogy legszívesebben visszaküldtem volna… A legtöbb salátában az uborka volt hangsúlyban, és mellette szinte nem volt más, olívát általában sosem láttak, és feta helyett valami krémsajt utánzat volt a tetején, sőt még trappista sajttal is találkoztam, de asszem a legdurvább az volt, ami tortilla chipsszel volt megfejelve. Még mexikói salátának is rossz lett volna, nemhogy görögnek… Úgyhogy, íme, ahogy én szeretem és mindenki más is aki kóstolta.

DSCF9577Az eredeti receptben nincs ugyan paprika, csak paradicsom, és uborka, de mikor ez a saláta itthon is divatba jött kb. 20 éve és bekúszott a recept valahogy a családba is, akkor paprikával együtt jött és én ezt benne is hagytam, mert jót tesz neki ízben, színben, ropogósságban. Szerintem akkor jó, ha kb. mindegyikből ugyanannyi mennyiség kerül bele, a hagyma kezdetben vörös volt, sőt pici fokhagyma is ment hozzá, aztán a lilánál maradtam, ezúttal lila újhagyma került bele. Ami a fűszereket illeti az oregánó mellé én egy pici bazsalikomot is teszek hozzá, ha van friss, akkor bőven szórhattok bele mindkettőből.

A sajt része szintén fontos, lehet kapni már itthon is fetát, ebből ha lehet az igazi görög változatot vegyétek, mert van sok utánzat fehér sajt néven, ami szerintem nem mindig finom… Régen még nem mindig lehetett fetát kapni vagy nagyon drágán és emlékszem, hogy mi akkor Anikó sajtot tettünk rá, ami picit hasonlít hozzá, és passzol ehhez a salátához, szóval ha nincs feta akkor én azt vennék végső esetben.

Ha külön személyenként van tálalva, akár előételnek is, mint Görögországban, akkor jól mutat rajta egész szeletben a sajt, viszont nagy tálban, több főnek tálalva én a tetejére szoktam morzsolni, de soha nem keverem utána már össze, mert az szerintem nem annyira gusztusos. Egy biztos, nagyon finom és grillpartira el ne induljatok nélküle, de egymagában vacsorára is szuper lesz!

DSCF9581Hozzávalók 4 főre:

4 paradicsom

2 paprika

2 kígyóuborka v kis uborkából 4-5

1 fej lilahagyma

1-1 csapott teáskanál szárított oregánó és bazsalikom (frissből mehet több)

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál citromlé v fehérborecet

Tetejére:

30 dkg fetasajt

10 dkg olívabogyó

friss oregánó levelek

A hagymát apróra szeltem, a paradicsomokat, paprikát, ubit szintén kisebb darabokra. Mindent egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, olajjal, citromlével, alaposan összeforgattam, majd a tetejére a sajtot vagy rámorzsolom, megszórom a félbevágott olívabogyóval, friss oregánóval és legalább 30 percig állni hagyom a hűtőben.

Spárgás borsófőzelék balzsamos sült céklával

Igazi szezonális főzelék ez, végre van friss cukorborsó is a piacon, amit megpucolni kifejezetten nem komálok, de mivel sokkal finomabb, mint a konzerv és a fagyasztott, ezért néha napján nekiállok. Így történt ez most is, szuper ződ, szuper finom főzelék lett belőle, a spárga is kiváló erre a célra is, és ismét itt a bizonyíték, hogy a rántás, habarás, liszt, de akár a tejtermékek is feleslegesek a főzelékbe (is). Persze ízlés dolga, a végén még pár kanál tejfölt abszolút nem bűn rákanalazni, de nekem nem hiányzott.

Kakukkfüvet és bazsalikomot választottam fűszernek,  igaz utóbbiból a szárítottat, mivel a friss magok úgy döntöttek, hogy nem kelnek ki idén, pedig határozottan úgy emlékszem, hogy nem csak a földet tettem a cserépbe… Mindegy, ez így is jó. Nem szoktam céklát feltétnek készíteni, na de ezután fogok, mert a balzsamos sült cékla bármihez jó most már egészen biztos. Van még spárga, használjátok ki a szezont!

DSCF9533Hozzávalók 2 főre:

30 dkg zöldborsó

fél csomag zöld spárga

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 teáskanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

2 fej cékla

3 evőkanál olívaolaj v kókuszolaj

1 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál friss kakukkfű v egy nagy csipet szárított

1 mokkáskanál méz(elhagyható)

só, bors

A céklát meghámoztam, felkockáztam rátettem egy nagyobb darab alufóliára, amiből batyut formáltam, hozzászórtam a kakukkfüvet, rálocsoltam a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót és borsot, majd az egészet óvatosan becsomagoltam, lezártam, hogy a lé ne tudjon kifolyni, majd 200 fokra melegített sütőbe dugtam kb. 25-30 percre, míg a cékla megpuhult. A mézet én csak azután adtam hozzá, mikor forrón kivettem sütőből, de előtte is megtehetitek, de el is hagyható, ízlés dolga.

A hagymát felaprítottam, majd egy lábosban felforrósítottam a kókuszolajat és üvegesre pároltam rajta a hagymát. Ezután hozzáadtam a zöldborsót, fűszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és lefedve félpuhára főztem a borsót. Ezalatt a spárgák fás végeit levágtam, a többi részét kis darabokra szeltem, majd ezt is a borsóhoz adtam és még kb. 5 percet adtam nekik is, hogy roppanósan puhák legyenek. Végül kb. 2 merőkanállal kivettem a főzelékből és botmixerrel simára turmixoltam, visszaöntöttem a lábosba, hagytam, hogy még egyet rottyanjon és el is készült.

Sült csirkemell répás zelleres bolognai raguval

Még hogy a csirkemell unalmas! Nem is, egy jó köret és szaftos ízes ragu mellé, kb. ennyi a titok.

DSCF9478

Mondjuk én ezzel az étellel is úgy voltam, hogy ha púposan van a tányéron a karfiol, rajta ez a répás, zelleres, jó fűszeres cucc, a húst akár el is felejteném mellé tenni, de persze azzal együtt sokkal laktatóbb és nagyon szerettem az enyhén vajas szaftot mellé.

Ez a ragu egyébként tökéletes vega bolognai lenne akár tésztára is kanalazva, sőt továbbmegyek, ha leturmixoljátok krémesre, akkor a gyerekek is sokkal szívesebben meg fogják enni, akár így a hússal együtt, akár rizzsel, krumplipürével is. Készítsétek, ahogy éppen kedvetek van, mert egyszerű, gyorsan meg van és ebédre vagy vacsorára is klassz étel.

DSCF9481

Hozzávalók 2 főre:

fél csirkemellfilé

3 db sárgarépa

1 közepes méretű zellergumó

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 deci paradicsomlé(passata)

1-1 mokkáskanál szárított oregánó és bazsalikom

só, bors

kókuszolaj + vaj

Körethez: 1 kis fej karfiol, só, bors, frissen reszelt szerecsendió

A csirkemellfilét célszerű először elkészíteni. Egy serpenyőben felforrósítottam 2-2 evőkanál kókuszolajat és vajat, majd erre rátettem egészben a csirkemellet és mindkét oldalát lepirítottam szép arany barnára kb. 5-5 perc alatt. Ezután akár sütőbe is tolhatjátok lefedve egy fél órára míg átsül belül is, de én maradtam a serpenyőnél és öntöttem alá kb. egy deci vizet, majd lefedve hagytam, hogy átpuhuljon. Ha elfőtt a víz, picit öntöttem hozzá, így jó kis szaftja lett, amit tálalásnál rá is locsoltam. Mikor elkészült kicsit pihentettem fóliával lefedve, majd keresztben felszeleteltem.

A hagymákat, zellert, répát, apró kockákra vágtam. Ugyanabban a serpenyőben amiben a hús sült, szintén felhevítettem kevés  kókuszolajat, majd rászórtam a vöröshagymát, pár perc múlva a fokhagymát, végül a többi zöldséget is. Pár percig hagytam együtt is pirulni őket, majd sóztam, borsoztam, rászórtam az oregánót és bazsalikomot, végül felöntöttem a paradicsomlével és kb. egy deci vizet is adtam hozzá. Lefedve puhára pároltam a zöldségeket kb. negyed óra alatt. Én nem főztem teljesen vajpuhára, szeretem, ha még kicsi roppanósabb.

A karfiolt lobogó vízben puhára főztem 5-10 perc alatt. Leszűrtem, és morzsalékosra aprítottam, majd fűszereztem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!