Pálmafa Project

Ribizlis zabkeksz

Nyaralós sütire, úti sütire mindig szükség lehet, erre szerintem a zabkeksz az egyik legjobb megoldás, hiszen az alap hozzávalókon kívül mindenki azt tesz bele pluszban, ami jól esik.

Ebben a verzióban nálam nem volt kérdés, hogy kalória azért kell bele és nem volt cél a gluténmentesség sem, így maradt a jól bevált tönkölyliszt és zab kombó, hogy masszív ropogós kekszek szülessenek, ugyanis hajózni, pontosabban vitorlázni indultak a kekszeim ezúttal. Legyűrték a kékszalagot, és szerencsére nem értek célba, mert valahol a Balaton közepén még elfogytak. Jó hír, hogy a hajó viszont célba ért, ezúton is gratula a Principessának!

Gyümölcsös kekszet viszonylag ritkán süt az ember lánya, max. aszalt gyümölcsből, viszont a friss ribizli tökéletes megoldás ehhez! Ez a gyümölcs amúgy is el van hanyagolva szerintem, pedig olcsó is, finom is, tele van vitaminnal és az édes cuccokba kimondottan jól jön a kicsit savanykás íze, annyi leve viszont nincs, hogy eláztassa a kekszet és nagyon jól passzol a fehér csokihoz is. Utóbbi persze lehet étcsoki is, de ki is hagyhatjátok, helyette akár darabolt magokat, diót, mogyorót is használhattok.

Amíg a sütő melegszik, a tészta összeállítható, kezdő konyhatündéreknek is ideális recept, pikk-pakk kész és ehető, vihető, szerethető!

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg puha vaj

1 tojás

10 dkg eritrit v nyírfacukor

fél mokkáskanál szódabikarbóna

csipet só

fahéj

10 dkg ribizli

10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojás felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.

Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.

Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.

Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!