Pálmafa Project

Levendulás gyümölcsmártás diómorzsával

Az idei első gyümimártásom darával. Nem bírtam kivárni a puha meggyet és ha már felrepült hozzám egy rekesz, ropogós nagyszemű cseresznye, akkor “kénytelen” voltam minden nap egy fél kilóval indítani a napot, míg el nem fogyott. Ez lett az utolsó adag sorsa.

DSCF9590A levendulamezőm is kivirágzott, és molyirtás helyett bemutattam virágait a cseresznyének, de csak óvatosan, mert nagy dózisban tényleg nem lenne élvezhető az étel vele. Egy szál viszont bőven elég, hogy a megszokott, bár szintén isteni fahéjas, szegfűszeges gyümölcsmártás helyett valami egészen új köntösbe burkolja ezt az ételt.

Tuti, hogy jövő héten meggyel is elkészítem, akár egy főzés nélküli verziót is, így a gyümölcs vitamintartalma se vész el, bár igyekeztem ezt a mártást sem főzni túl sokáig, éppen csak, hogy összeérjenek az ízek és besűrűsödjön.

A darával az elmúlt években mindig kísérleteztem, bár imádom az eredeti búzadarásat is, de aztán jött a zabkorpás, majd tavaly egy sima kesudiós morzsa került mellé, idén pedig dió. Ennél egyszerűbb aligha van, ha szeretnétek gluténmentes “áldarát” készíteni, ami még ráadásul gyors és finom is. Nem szeretek cseresznyét magozni én sem, de ezért megéri!

DSCF9586

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg magozott cseresznye v meggy

1 marék eper

1 szál friss levendula virágai

fél citrom leve

2 deci kókusztejszín v rizstejszín v sima tejszín

2 csapott evőkanál rizsliszt (más fajta liszt is lehet)

2 csapott evőkanál nyírfacukor

csipet só

Tetejére: pirított darabosra zúzott dió v mandula v mogyoró

A cseresznyét kimagoztam, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepte, a levendula virágokat is belemorzsoltam az edénybe, megszórtam cukorral, csipet sóval és belefacsartam a citromot is. Lefedve összeforraltam. Ezalatt a tejszínben elkevertem a rizslisztet, a epret pedig feldaraboltam. A cseresznyét nem főztem sokáig, forrástól számítva kb. 5 perc után hozzáadtam az epret, majd a forró léből egy merőkanálnyit hozzáöntöttem a lisztes tejszínhez, simára kevertem és visszaöntöttem a levesbe. Megvártam, míg ismét forrni és sűrűsödni kezd, és már zártam is el a gázt alatt. Kihűtöttem, a diót megpirítottam egy száraz serpenyőben pár perc alatt, majd egy mozsárban darabosra törtem és a gyümölcsmártásra szórtam tálaláskor.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!