Pálmafa Project

Spárgás borsófőzelék balzsamos sült céklával

Igazi szezonális főzelék ez, végre van friss cukorborsó is a piacon, amit megpucolni kifejezetten nem komálok, de mivel sokkal finomabb, mint a konzerv és a fagyasztott, ezért néha napján nekiállok. Így történt ez most is, szuper ződ, szuper finom főzelék lett belőle, a spárga is kiváló erre a célra is, és ismét itt a bizonyíték, hogy a rántás, habarás, liszt, de akár a tejtermékek is feleslegesek a főzelékbe (is). Persze ízlés dolga, a végén még pár kanál tejfölt abszolút nem bűn rákanalazni, de nekem nem hiányzott.

Kakukkfüvet és bazsalikomot választottam fűszernek,  igaz utóbbiból a szárítottat, mivel a friss magok úgy döntöttek, hogy nem kelnek ki idén, pedig határozottan úgy emlékszem, hogy nem csak a földet tettem a cserépbe… Mindegy, ez így is jó. Nem szoktam céklát feltétnek készíteni, na de ezután fogok, mert a balzsamos sült cékla bármihez jó most már egészen biztos. Van még spárga, használjátok ki a szezont!

DSCF9533Hozzávalók 2 főre:

30 dkg zöldborsó

fél csomag zöld spárga

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

2 teáskanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Feltéthez:

2 fej cékla

3 evőkanál olívaolaj v kókuszolaj

1 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál friss kakukkfű v egy nagy csipet szárított

1 mokkáskanál méz(elhagyható)

só, bors

A céklát meghámoztam, felkockáztam rátettem egy nagyobb darab alufóliára, amiből batyut formáltam, hozzászórtam a kakukkfüvet, rálocsoltam a balzsamecetet, olívaolajat, kakukkfüvet, sót és borsot, majd az egészet óvatosan becsomagoltam, lezártam, hogy a lé ne tudjon kifolyni, majd 200 fokra melegített sütőbe dugtam kb. 25-30 percre, míg a cékla megpuhult. A mézet én csak azután adtam hozzá, mikor forrón kivettem sütőből, de előtte is megtehetitek, de el is hagyható, ízlés dolga.

A hagymát felaprítottam, majd egy lábosban felforrósítottam a kókuszolajat és üvegesre pároltam rajta a hagymát. Ezután hozzáadtam a zöldborsót, fűszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és lefedve félpuhára főztem a borsót. Ezalatt a spárgák fás végeit levágtam, a többi részét kis darabokra szeltem, majd ezt is a borsóhoz adtam és még kb. 5 percet adtam nekik is, hogy roppanósan puhák legyenek. Végül kb. 2 merőkanállal kivettem a főzelékből és botmixerrel simára turmixoltam, visszaöntöttem a lábosba, hagytam, hogy még egyet rottyanjon és el is készült.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!