Pálmafa Project

Szilvás túrós kölesgombóc

Szilvaszezon nincs szilvásgombóc nélkül! Ez egy modern változat, ha szilvás édességre vágytok, de speciel nincs időtök, kedvetek az eredeti verzióhoz krumplit főzni, gyúrni, kifőzni stb. Ja, és megsúgom, hogy ezt elrontani sem nagyon lehet….

DSCF7950És akkor is ez a Ti receptetek, ha nem szeretnétek nagyot bűnözni, legalábbis nálam még tart a fürdőruhaszezon úgy döntöttem…

A kulcsszó a köles, oly sokat áradoztam már róla, úgyhogy ettől most megkíméllek Benneteket, de ha egyszer tényleg millióféleképpen fel lehet használni, édeshez, sóshoz, nem mellesleg gluténmentes és alacsony a glikémiás indexe, ráadásul nem drága, akkor érdemes beszerezni na!

Csináltam már ilyesmi gombócot, de akkor túró nélkül és egészben került bele a szilva, úgy is nagyon finom, próbáljátok ki ezt a receptet is. Azért eszembe jut ilyenkor a Nagymamám, és az Ő igazi szilvás gombóca (olyat is főztem ám már bibiii), ami hol egész szilvával készült, hol nagyon sűrű szilvalekvárral. Utóbbit szerettem jobban, és talán sokan vagyunk így, attól krémesebb az állaga. A túró pedig erre most még rátesz egy lapáttal.

Ezek sokkal puhább gombócok a hagyományosnál, és nem kell elkeseredni, ha véletlenül az összegyúrás előtt túl lágy lenne a massza. Mindig tudtok rajta javítani, keverhettek még hozzá zabkorpát, zabpelyhet, darált diót, mandulát, én lenmagot is szoktam. Nem fognak szétesni, másnap pedig még finomabbak lesznek!

DSCF79538 db gombóchoz:

2 deci köles

8-10 db nagyon puha érett szilva

25 dkg túró

10 dkg mandula

csipet fahéj

fél citrom reszelt héja

1-2 evőkanál nyírfacukor v méz

pici Himalája só

A kölest egy szűrőben átöblítettem, majd dupla mennyiségű vízben feltettem főni egy csipet sóval.

A szilvákat kimagoztam, egy mély tálba tettem, megszórtam fahéjjal és simára turmixoltam.

A túrót villával összetörtem, belereszeltem a citrom héját.

A mandulát ledaráltam és egy száraz serpenyőben pár perc alatt, folyamatosan rázogatva megpirítottam. (Fordítva is csinálhatjátok, először pirít, aztán darál.)

Mikor a köles megfőtt, belekevertem a nyírfacukrot, a túrót és a szilvapépet (pár kanállal félretettem a tálaláshoz). Alaposan összeforgattam és itt célszerű kicsit hűlni hagyni, mert akkor könnyebb gombócokat formázni belőle. Én ezt nem bírtam megvárni és langyosan, bevizezett kézzel gombócokat gyúrtam belőle és meghempergettem a darált mandulában. Hidegen is nagyon finom!

DSCF7959

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!