Pálmafa Project

Zimankóban a legjobb! - Narancsos forralt bor

Itt az idő forralt bort kortyolni! Van annál jobb ünnepek alatt, között, után, mint a szakadó havazásban egy jó séta után beülni a melegbe egy igazi fűszeres melengető itóka társaságában, amivel még a száradó bejgli is jobban csúszik?? Ugye, hogy nincs.

DSCF5492

Persze jó hangulatú kint a szabadban hóesésben utcai árusnál vett forralt bort is elszürcsölni, de én sajnos ritkán ittam jót ilyen helyeken. Egyrészt elforralják az összes alkoholt belőle, ami nekem még nem okozna akkora gondot, de amivel nehezen barátkozom meg, az a cukortartalma, mert legtöbbször az egy bögrébe jut annyi, amennyit én egy hónap alatt fogyasztok el…

Ezért is jobb otthon készíteni, így mindenki tudja szabályozni mennyire szeretné édesre, mert utólag is lehet még bele mézet is csorgatni. Mindenféle téli fűszer mehet bele, a narancs meg ad neki egy plusz frissességet, míg a gyömbértől pikáns lesz. És ha még mindig nem tudtatok volna ünnepi hangulatba kerülni, ennek az illatától biztos jókedvre derültök, az ízétől meg pláne…

Az jutott eszembe miközben készült, hogy miért kéne kimaradni azoknak is a jóból akik nem tudnak, vagy nem akarnak alkoholt inni, a gyerekekről nem is beszélve. Nemrég hozzájutottam jó minőségű vörös szőlőléhez, ami szerintem tökéletes lehet az alkoholmentes verzió elkészítéséhez. Most már egyre több helyen kapni ilyet, de akár sima fekete teát vagy gyümölcs teát is lehet főzni és fűszerezni még pluszban, mint a bort!

Jó móka, élvezzétek a telet!

DSCF5493Hozzávalók:

1 üveg száraz vörösbor/ vörös szőlőlé az alkoholmenteshez

3 deci víz

1 mokkáskanál egész szegfűszeg

1 evőkanál darabolt fahéj v 1 egész rúd

1 késhegynyi reszelt szerecsendió

1 fél hüvelykujjnyi gyömbér vékony szeletekre vágva

1 narancs leve

3 evőkanál nyírfacukor

1 evőkanál méz

A bort és a vizet egy lábosba öntöttem, beleszeltem a gyömbért, amit előtte megmostam, de nem hámoztam meg. Belefacsartam a narancs levét, megszórtam cukorral, rácsorgattam a mézet, beledobáltam a szegfűszeget és a fahéjat, belereszeltem a szerecsendiót, majd lassú tűzön, lefedve melegíteni kezdtem. Mikor a forrásponthoz ért, vagyis éppen elkezdett volna bugyogni, akkor elzártam alatt a gázt. Egy kis szűrő segítségével poharakba kanalaztam és jókedvűen elszürcsöltem.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!