Pálmafa Project

Mihez kezdj az édesburgonyával? - Kényeztető fogás 3 hozzávalóból

Különleges, ínyenc, egyszerű, laktató, egészséges. Narancs színű, de a sütőtököt utálók fellélegezhetnek, mert mégsem róla beszélek, hanem az édesburgonyáról, vagy más néven batátáról. Amit most megtöltöttem saját magával, duci szőlőszemekkel és büdös penészes gorgonzola sajttal. Friss rozmaring mellé, pár csepp méz és olívaolaj és kész az étel, amit lehet egy főfogás előtt tálalni vagy csak magában zöld salátával vidáman elfalatozni.

DSCF5028

Ha nem kerültetek még volna közelebbi kapcsolatba az édesburgonyával, néha érdemes egy-egy mutatós példánnyal hazatérni, még a nem túl baráti ára ellenére is, mert ő is a szuperzöldségek közé tartozik, vagyik kiemelkedően magas a vitamintartalma, viszont sokkal kevesebb kalória van benne, mint a krumpliban. Alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan emeli meg a vércukorszintet, így a cukorbetegek diétájába is beilleszthető, valamint fogyókúrázóknak is melegen ajánlott. Sportólóknak szintén érdemes a batátával barátságot ápolni, mert sok benne a fehérje.

Készítettem már belőle ananászos curryt, de krumplipüré helyett is kerülhet a tányérra húsok mellé.

Az eredeti recept egy kecskesajtos verzió, de én most jobban kívántam a gorgonzolát illetve rozmaringgal fűszereztem fahéj és szerecsendió helyett. Ha nem szeretitek a büdi érett sajtokat, akkor talán még a fetát tudnám elképzelni benne, de mindenképp kell valami karakteres íz az ételbe, ettől lesz az a “hmmdejó” jellege, a szőlő frissessége meg kiegyensúlyozza és könnyedebbé teszi az összhatást. Asszem megint képtelen vagyok leírni normálisan, hogy milyen is a végeredmény, úgyhogy győződjetek meg róla magatok!

DSCF5015

Hozzávalók:

1 db édesburgonya

egy közepes méretű fürt szőlő fele

5dkg gorgonzola sajt

pár csepp méz

só, bors

1 teáskanál aprított friss rozmaring

pár csepp olívaolaj

Az édes burgonyát megsikáltam és feltettem egészben, héjastól főni, annyi vízben, hogy ellepje. Mikor megpuhult és a villát már bele tudtam bökni akkor leszűrtem és kicsit kihűtöttem. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra.

Ezalatt leszemeztem a szőlőt. Félbe vágtam és kimagoztam. Célszerű nagyszeműt választani, mert abban csak 1-2 mag van, így gyorsan megy a művelet. Az édesburgonyát hosszában félbe vágtam, kikapartam a belsejét, azt összekevertem a szétmorzsolt sajttal, sóval, borssal, aprított rozmaringgal, és  a szőlővel. Visszatöltöttem a héjába és betoltam a sütőbe, csak amíg a sajt megolvad. Tálalás előtt megcsorgattam pici mézzel és olívaolajjal.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!