Pálmafa Project

A legfinomabb fitt almás süti

Ma nem beszélek zöldségeket, lesz az még bőven a héten, hétvégén viszont édességre vágytam. Volt egy kg nyári almám, méghozzá bio, oly annyira, hogy kukac is járt hozzá rendesen, de szerencsére a közepét leszámítva a külső részek használhatók voltak, pont ideális az ilyen gyümölcs süteménybe.

DSCF4688Nagyon megörültem ennek a receptnek a Betűleves blogról, rögtön rá is kattantam. Csináltam már fitt almás pitétami kicsit hasonlít rá, de ebben több anyag van és több íz. Megéri megsütni tényleg, mert tényleg szuper!

 Igen, elsőre hosszúnak tűnik az alapanyagok listája és tele van olyan liszttel ami a legtöbb háztartásból hiányzik, de ezzel semmi baj nincs szerintem. Nem kell egyszerre mindent megvenni, és helyettesíteni is könnyebben beszerezhető alapanyagokkal a különböző liszteket. Amúgy elárulom, hogy én sem mindig egy kg-os kiszerelésben veszem ezeket, hanem kimérve, ezért (is) jó nagyobb piacokra járni. Pl. a kókuszlisztből így 140 Ft volt 10 dkg, a zablisztből meg 65 Ft… Ha valaki fél használni őket, bár nincs miért, akkor egyszerűbb kis adagokat venni belőle először.

Változtattam az eredeti recepten aszerint, ami éppen itthon volt, paleo sem lett, mert tehéntejet adtam hozzá, kókusz helyett. Mandulaliszt híján szórtam bele csicseriborsólisztet, ha már a múltkori serpenyős szilvás recept sikert aratott, gondoltam tovább próbálkozom vele. Tökéletes megoldás ilyen édességbe is, semmilyen furcsa utóíze nincs. De sima darált dió is szuper helyette vagy akár mák. Le a kalappal ha valaki megbírja várni míg kihűl, de ez nem én vagyok, úgyhogy reggelire lecsúszott pár darab melegen, hideg natúr joghurttal lelocsolva, mennyei.

DSCF4682

Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez:

7 darab közepes méretű alma

4 darab szilva(helyette egy marék mazsola v más aszalt gyümölcs)

1 deci kókuszliszt

2 deci csicseriborsóliszt (helyette mandulaliszt, vagy darált dió)

1,5 deci zabliszt (helyette darált natúr zabpehely)

1 csomag sütőpor

3 deci nyírfacukor

4 tojás (nekem 3 nagy elég volt)

2 deci tej( vagy kókusztej)

1,5 deci kókuszzsír olvasztva

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fél deci rum

csipet só

A tetejére 1 marék magmix v dió, mogyoró, mandula darabok

Az almákat megmostam, félbevágtam, kivájtam a magházát és lereszeltem héjastól, majd megszórtam fahéjjal és félretettem. A szilvákat felkockáztam, meglocsoltam a rummal és szintén félretettem. Ha mazsolával készül akkor azokat áztassuk a rumba.

A liszteket egy tálba szóram, a sütőporral együtt, egy másik edényben a tojásokat elkevertem a cukorral, majd hozzáöntöttem a felolvasztott kókuszzsírt és a tejet is, aztán az egészet a liszthez öntöttem és összekevertem.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsibe sütőpapírt tettem, beleöntöttem a tészta egyik felét, majd ráhalmoztam az almát, amit előtt picit kicsavartam, ügyelve arra, hogy azért még lédús maradjon.  Erre tettem a rumból leszűrt szilvadarabokat, végül befedtem a tészta másik felével. A tetejére rászórtam a magmixet és 200 fokon sütöttem negyed óráig, aztán lejjebb vettem a lángot kb. 170 fokra, amin még kb. 30 percet töltött, de ez sütőfüggő. Mikor a teteje szép aranybarna lesz, elkészült.

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!