Pálmafa Project

Nagyon mákos ribizlis süti - lisztmentes

Úgy döntöttem ez lesz az “útisüti” az előttem álló ereszdelahajam láblógatós, kulturáltan szórakozós csajos hosszú hétvégére. Próbálkoztam érzékeltetni a kedves résztvevőkkel, hogy nem lesz időm sütögetni indulás előtte, de volt aki szintén érzékeltette, hogy akkor véletlenül nem lesz majd hely az autóban a számomra, úgyhogy vigyázzba vágtam magam és este 9kor összedobtam egy tepsivel ebből a tömör mákos gyönyörből.

DSCF3608

Nagyon magabiztos voltam mikor letettem a voksom eme sütemény mellé, majd mikor elújságoltam reggel az egyik kedves barátnémnak, hogy mit kreáltam, közölte, hogy ühüm ez klassz, de ugye nincs benne sok  mák, mert ő allergiás rá…. Hm, ninnncs vééégülis, alig fél kg kell hozzá, mert a lisztet is ez helyettesíti… szóval ez annyira mákos, hogy aki allergiás rá az jobb ha rá sem néz…  Az az én szerencsém, hogy nem ő a sofőr és bízom benne, hogy lesz más útitárs aki mondjuk nem mákos pitét fog magával hozni…

Nem titok, hogy ez süti a mascarponés máktorta recept alapján készült, mert azt mindenki imádja, főleg a mákrajongók, ráadásul könnyű elkészíteni és még liszt sem kell hozzá. Mivel ez most utaztatva lesz kicsit a melegben, nem került rá krém, de akár mascarponét, akár joghurtot bármikor lehet még rá vagy mellékanalazni. Nem szükséges, anélkül is puha a tésztája, a gyümölcsnek köszönhetően pedig nem szárad ki könnyen. Bármilyen piros gyümölcs jó hozzá, de szerintem a savanykás és méltatlanul hanyagolt ribizli remekül passzol az édes mákos tésztába. Mivel elfogyott a citromom, így reszelt citromhéj helyett pici rum és fahéj lett az ízfokozója a máknak.

DSCF3603Hozzávalók:

50 dkg darált mák

30 dkg nyírfacukor

5 db L-es méretű tojás

10 dkg puha vaj

1 csomag sütőpor

1 kupak rum

1 mokkáskanál őrölt fahéj

csipet só

30 dkg ribizli

A ribizlit megmostam, lecsöpögtettem és egy villával lehúztam a szárakról a bogyókat. Tényleg így a legkönnyebb és leggyorsabb elbánni a ribizlivel!

A mákot összekevertem a sütőporral. A tojások sárgáját habosra kevertem a puha vagy olvasztott vajjal, a cukor felével és a fahéjjal és a rummal. A tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval.

A mákhoz kevertem először a vajas keveréket majd a fehérje habot. Kivajazott lisztezett tepsibe öntöttem és a tetejére szórtam a ribizlit.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad rá a tészta akkor megsült.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!