Pálmafa Project

Svéd gombasaláta hidegen melegen, de főleg gyorsan

Régi kedvenc gombás étel, és már oly régen ettem, most viszont volt maradék csiperke gombám és a kakukkfű is hozza a friss hajtásokat a zsebkendő méretű “kertemben”, úgyhogy csak egy paradicsomkonzervre volt szükségem és negyed óra alatt el is készült az étel. Elsősorban hidegen fogyasztják húsok mellé, de pirítóssal szerintem könnyű vacsora is lehet belőle , sőt én melegen is ettem hajdina körettel ebédre.

A babérlevél is hozzájárul az étel kellemes ízéhez. Elég keveset használom ezt a fűszernövényt, pedig étvágyfokozó és emésztést serkentő hatásai vannak, illetve található benne vas és mangán. Leforrázva készíthető belőle főzet, vagy olaj formájában is alkalmazható. Idegnyugató hatása is ismert, sőt ha gonosz szellemeket észlelnénk a lakásban, védekezésképpen az ajtó közelében is felakasztható néhány szárított babérlevél, legalábbis a középkorban így jártak el. Molyok ellen tegyük a szekrénybe, és nem bánnám ha szúnygok ellen is használna, mert két kedves mintapéldány megkeserítette az éjszakám a minap…

Sebaj, hétvége, lehet pihenni és főleg ezt elkészíteni és jól megenni!

DSCF3128

Hozzávalók:

fél kg gomba

1 doboz sűrített paradicsom

1 közepes méretű vöröshagyma

1- 2 evőkanál friss kakukkfű levél (szárítottból 1 kanál)

2-3 babérlevél

só, bors

olívaolaj

A vöröshagymát felkockáztam és felhevített olívaolajon üvegesre pároltam. A gombát megsikáltam, szintén felaprítottam és a hagymára tettem,  mellékerültek a babérlevelek is. Sóztam, borsoztam, mikor megpuhult és elfőtte a levét, hozzáadtam a paradicsomkonzervet és pici vizet, hogy szaftos legyen, megszórtam a kakukkfűvel és miután pár percig együtt rotyogtak el is zártam a gázt alatt. Tálaláskor szórtam még rá kevés friss kakukkfüvet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!