Pálmafa Project

Nyílik az ibolya - együk meg! - Tavaszi saláta

“A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.” Így kezdődik a szeretetre hangolva blog turbolyás saláta receptje, ami az inspirációt adta, hogy kilőjem magam egyből a kertbe és rávessem magam az első szembejövő ibolyacsokorra. Természetesen nem legeltem le az egészet, hiszen bőven elegendő pár virággal díszíteni ezt a salátát, de tény és való, hogy az ibolya fogyasztható. És ez még rímel is, hátbaveregetés jobbról, balról… Az íze szerintem olyan, mint az illata, ez így érthető vajon? Friss, üde, izgalmas de mégsem kihívó. Nem  meglepő módon ami ehető a természetben nyersen az gyógyító hatásokkal is bír. Ibolyánk nyákoldó, idegnyugtató és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, virágát kandírozni is szokták, illetve tea is főzhető belőle más gyógynövényekkel együtt keverve.

DSCF2984

Turbolya nekem most nem volt kéznél, ami egyébként a petrezselyemhez hasonlít kinézetre, édes petrezselyemnek is nevezik, ezért a zöld szín kedvéért hagyományos petrezselymet tettem a salátába, de főleg medvehagymát, hiszen mostanában éppen csak az édességekbe nem szóróm már két marokkal….

Egy a lényeg, legyen friss és nagyon színes a salátánk, és a ropogós részért felelős magokat se hagyjuk ki belőle. Jelen esetben napraforgómagot és szezámmagot használtam. Került bele olívabogyó, csak, hogy keveredjen az édeskés cékla ízével a sós is, de aztán arra gondoltam, hogy ha maradnék az édes vonalon akkor olíva helyett valamilyen aszalt gyümölcs is jól passzolna hozzá…

Elég ránézni és már is egészségesek leszünk! Na, jó ezt visszavonom, tény, hogy színterápiának sem rossz, de tessék meg is enni!!!!

DSCF2999

Hozzávalók:

cékla

répa

medvehagyma, petrezselyem

olívabogyó

pár darab ibolyavirág

szezámmag és hántolt szotyi

só, bors

lenmagolaj (olívaolaj is jó)

citromlé

Az elkészítése pofonegyszerű, reszeljük le a répát és a céklát, szeljük apróra a petrezselymet  és a medvehagymát, a magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt, az olívabogyót szeljük fel. Rendezzünk el minden hozzávalót kedvünk szerint egy tálon, locsoljuk meg kevés olajjal és citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és jó sokat együnk belőle.

DSCF2990

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!