Pálmafa Project

Svéd karácsonyi keksz

Ki találja ki elsőnek mitől svéd? A válasz ott található, ahol a svéd húsgolyó áfonyaszósszal és krumplipürével… A hely ahová teljesen mindegy miért mentem, biztos nem távozom ipari mennyiségű gyertya és ceruzaelem nélkül és ahol azok a konyharuhák vásárolhatók, amelyek tízből öt ételfotón biztos ott figyelnek.

A recept fantörpikus, tavaly futószalagon gyártottam, mert annyira egyszerű, hetekig eláll, így lehet ezzel kezdeni a karácsonyi hangulat megalapozását. Erre az íze, illata is tökéletesen alkalmas. Az van ugyanis, hogy én nem szeretek mézeskalácsot sütni és enni sem igazán, ennek nincs különesebb oka, de valahogy el vagyok nélküle. Régen párszor megpróbálkoztam a sütésével, de valahogy sose olyan lett, mint szerettem volna, és inkább megmaradt, mint elfogyott. Szép látvány a szememnek, csodálom azt, aki mesterműveket kreál belőle a szép díszítéssel, szeretem az illatát, ha elém rakják megkóstolom, de ez nem az én karácsonyi édességem, amire titokban rájárok éjszakánként.

Ez a keksz szintén mézes, és a fűszerezése is hasonló, ezért is álltam neki kétkedve először az elkészítésének. Aztán megszerettem és mindenki más is aki megkóstolta, már vitte is a receptjét. Az összegyúrása egy perc alatt meg van, félkezes laza csuklómozdulattal,  a kinyújtásnál is jól viselkedik a tészta, az amőba technikám szárnyalhat… Először nem mertem fehér liszten kívül teljeskiőrlésűt is keverni hozzá, de aztán megtettem,  és ugyanolyan jó lett a végeredmény. Ezért is igazán klassz kis keksz ez. Üveg tárolóedényben, fémdobozban, friss és ropogós marad sokáig. Nyugodtan lehet cukormázzal díszíteni még, ha valaki kedvet érez hozzá, pompás kakaóhoz, kávéhoz. Én néhányat, mielőtt kisütöttem, átszúrtam egy hústűvel, így fel lehet fűzni szalagra és része lehet a dekorációnak.

DSCF2241

 

Hozzávalók kb. 100 darabhoz:

25 dkg liszt (nálam fele-fele arányban fehérliszt és teljes rozsliszt)

5 dkg nádcukor

5 dkg kristálycukor (nálam nyírfacukor)

5 dkg méz

4 evőkanál víz

8 dkg vaj

1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg és őrölt fahéj

1 mokkáskanál szódabikarbóna

A liszteket összekevertem a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A cukrot, a mézet és a vizet összemelegítettem, éppen csak addig, míg teljesen folyós állaguk lett.  Elzártam a gázt, belekockáztam a vajat és kevergetve megvártam, míg beleolvad, aztán hozzáöntöttem az egészet a liszthez. Összegyúrtam és egy éjszakát hűtőben pihentettem.  Másnap mielőtt tovább dolgoztam volna vele, fél órát csücsült a konyhapulton, hogy könnyebb legyen kinyújtani. 2-3 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát alaposan lisztezett deszkán, aztán kiszaggattam őket a formákkal és egy sütőpapírral borított tepsire helyeztem. 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsültek. (Nem muszáj egy éjszakát várni vele, én volt, hogy fél órára a mélyhűtőbe tettem, aztán már nyújtottam is ki a tésztát.)

IMG_1610

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia!
    Szerintem kihagyhatod, viszont kell bele valami helyette, mert az olvadt méz mennyisége is szükséges ahhoz, hogy a tésztát könnyen összegyúrd. Vagy a liszt mennyiségét csökkented… Én inkább nádcukorral helyettesíteném a mézet, mert annak amúgy is karamelles íze van, a fűszerek miatt pedig meg lesz a “mézeskalács” illat, ízvilág. Remélem sikerül! 🙂

  2. Bernadett Majtényi-Zachar says:

    Kisfiam miatt kérdezem: méz nélkül is elkészíthető vajon, van valami szerepe a sütés során (ízen kívül)? Mivel helyettesíthetem a mézet, vagy egyszerűen kihagyható, mit gondolsz?

  3. Pálmafa says:

    Persze, persze azért van! 🙂 Jó sütögetést! Majd meséld el hogy sikerült!:)

  4. Rizsázzunk says:

    ez nagyon tetszik. hasonlóan vagyok én is a mézesekkel, mint Te, de ezt szívesen megsütném. vihetem? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!